Een herfstige dag als vandaag nodigt uit om de voorraad ghee aan te vullen. Nog warm en vloeibaar is het prachtig goudgeel. Wanneer het afkoelt en stolt, is het lichtgeel en ondoorzichtig.
Ghee, wat is dat?
Ghee is geklaarde boter, gemaakt van biologische ongezouten roomboter. Het is licht verteerbaar; het voedt én reinigt, en brengt rust en kalmte in het lichaam. Ghee heeft een rijke karamel-/nootachtige smaak, die voller is dan de smaak van roomboter en geklaarde boter.
Het proces van verhitten is nog een stapje verder doorgevoerd dan bij geklaarde boter, waardoor het vocht volledig is verdampt. Hierdoor is het langer houdbaar en zal het niet spatten bij het bakken.
Ook scheiden de vetten en eiwitten zich van elkaar. Ghee bevat alleen de melkvetten en is daardoor lichter verteerbaar dan roomboter, dat naast water zowel vetten als eiwitten bevat. De verbrandingstemperatuur van ghee is 250º C.
Waarom ghee
Ghee wordt veel gebruikt in de Indiase keuken en aangeraden door ayurvedische artsen en therapeuten. Ayurveda is de ca. 5000 jaar oude Indiase geneeskunde. Ghee heeft een aansterkende en reinigende werking op de darmen en de lever, is goed voor het darmstelsel en immuunsysteem, verbetert de spijsvertering en is ontstekingsremmend. Ook is het goed voor huid en nagels. Gifstoffen binden zich aan vetten. Daarom wordt ghee ook wel gebruikt bij ontgiftigingskuren.
Ghee bevat veel essentiële vetzuren die licht verteerbaar zijn, en daarnaast de in vet oplosbare vitamines A, D, E en K. Veel mensen die intolerant zijn voor boter kunnen wel ghee of geklaarde boter verdragen omdat het product vrij is van de melkeiwitten caseïne en lactose.
Houdbaarheid
Omdat ghee niet of nauwelijks water bevat, is het lang houdbaar. Gebruik altijd een schoon mes of schone lepel om de ghee uit de pot te halen. Zo houdt je je ghee fris. Donker, koel en buiten de koelkast bewaren. Hoewel ghee lang houdbaar is, na opening binnen redelijke termijn opmaken om bederf te voorkomen!
Moet ghee ademen?
Hier en daar wordt geschreven dat ghee moet “ademen”. Met andere woorden, dat het deksel niet helemaal gesloten moet worden. Dit berust op een misverstand! Juist door het deksel niet goed te sluiten komt er vocht (en verontreiniging) in de pot, waardoor het product bederft. Niet doen dus.
Recept voor kitcherie
Maak eens kitcherie, een smakelijk eenpansgerecht dat veel in India wordt gegeten. Het is zowel voedzaam als licht verteerbaar! Met dit recept kun je eindeloos variëren, door telkens andere groenten te gebruiken. Afhankelijk van het seizoen en je persoonlijke voorkeur.
Ghee is ook onderdeel van het Startpakket dat hoort bij het VIP Arrangement. Daarnaast is het Startpakket ook los te bestellen voor de prijs van € 1; af te halen op afspraak.

Ghee, nadat het is afgekoeld