1. Home
 2. /
 3. Cursus
 4. /
 5. Kennismaking met Ayurveda, Kompas...

Passende voeding en leefstijl, pilaren van een goede gezondheid.

In deze cursus van 5 dagdelen maak je kennis met Ayurveda, krijg je nog meer inzicht in je persoonlijke kwaliteiten en waarvoor je gevoelig bent.

Je maakt kennis met het karakter – het “temperament” – van je spijsverteringsstelsel. Hierdoor krijg je begrip voor de manier waarop jij reageert op alles wat je in het dagelijks leven tegenkomt. Van voeding en vrijetijdsbesteding tot werk en (sociale) ontmoetingen.

Cursusopbouw

De cursus bestaat uit 5 ochtenden of middagen, zoveel mogelijk met een tussenpoos van 2 weken. Dit geeft je de gelegenheid om praktisch met de lesstof aan de slag te gaan. Je gaat de nieuwe inzichten in het dagelijks leven toepassen. Dit is de beste manier om de positieve effecten ervan op je gezondheid en welbevinden te ervaren. Voor de cursus start ontvang je een vragenlijst waarmee je je vermoedelijke geboorteconstitutie kunt bepalen.

Lesmateriaal

De lesmap bevat korte informatie over de oorsprong en uitgangspunten van Ayurveda, en de filosofie waaruit ayurveda en yoga voortkomen. Vervolgens komt uitgebreid aan bod:

 • de 5 elementen: water, aarde, vuur, lucht en ether (ook wel ruimte genoemd)
 • de 3 dosha’s: Vata, Pitta en Kapha
 • de 6 smaken: zoet, zuur, zout, scherp, bitter en wrang
 • geboorteconstitutie Prakruti (pra = begin; kruti = creatie) en huidige constitutie Vikruti
  (vi = erna / later).
 • het spijsverteringsvuur (Agni), de slakken die in het lichaam ontstaan (Ama) en tot klachten leiden
 • de verschillende cycli van het leven, van elk kalenderjaar, de seizoenen en ieder etmaal
 • wat je tong je allemaal vertellen kan
 • kruiden en specerijen
 • hoe lang doet je lichaam er over om voeding te verteren
 • voeding- en leefstijl die passen bij de verschillende spijsverteringstypes Vata, Pitta en Kapha

Tenslotte bevat de lesmap eenvoudige én smakelijke recepten. Deze nodigen je uit om te experimenteren met nieuwe gerechten en andere smaken.

De teksten in de lesmap zijn eenvoudig en beknopt. Met daartussen telkens afbeeldingen die de theorie samenvatten. Hierdoor heb je in één oogopslag een overzicht van het behandelde onderwerp.

Ontvang een extra attentie

Als extra attentie ontvang je op de eerste cursusdag een startpakket voor in de keuken, als basis voor een smakelijk, voedzaam en licht verteerbaar gerecht voor 6 personen.

Individuele sessie Heldervoelend coachen

Voor elke cursist is er – voor wie dat wil – een korte sessie heldervoelend coachen. Dit is een combinatie van healing en persoonlijke ontwikkeling. Hierin komen je persoonlijke inzichten vanuit de lesstof en de achterliggende oorzaak van (spijsverterings-)klachten naar voren. Deze sessies zijn individueel en vinden buiten de cursus plaats.

Praktische informatie

Gewerkt wordt met een kleine groep deelnemers!

Data cursus: publicatie op de Agenda
Tijd:  van 14:00 – 16:30 uur; inloop vanaf 13:45 uur.

Locatie: Buerweg 4, 1861 CJ  Bergen NH.

Bijdrage: € 165 per persoon, inclusief verse kruidenthee, lesmateriaal en recepten, startpakket voor in de keuken en een korte individuele sessie heldervoelend coachen. Dit is een combinatie van healing en persoonlijke ontwikkeling.

Aanmelding: met het contactformulier via onderstaande knop

 

Locatie: praktijk NatuurlijkGezond

Bij mooi weer is locatie buiten

Afhankelijk van seizoen, bij mooi weer buiten!