Kitcherie: lekker, voedzaam en licht verteerbaar

Dit is een basisrecept van kitcherie. Het is geschikt voor alle spijsverteringstypen.

Kitcherie is een eenpansgerecht, bestaande uit rijst, linzen, specerijen en groenten. Kitcherie is eenvoudig te maken, het is voedzaam en makkelijk te verteren. Er wordt gezegd dat kitcherie iets is voor iedereen: “een feest voor de armen en goed genoeg voor een keizer”.

Ingrediënten (6 personen)

Mung dal
  Mung dal
  • 1 kop (witte) basmati rijst
  • 1/2 kop mung dal (te koop bij de toko)
  • 3,5 – 4 koppen water *
  • olie of ghee (ghee is geklaarde boter) 
  • 2,5 cm verse gemberwortel, fijngesneden
  • 1/4 theelepel fenegriekzaad
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1/2 theelepel kurkumapoeder
  • 1/2 theelepel komijnpoeder 
  • zout naar smaak

NB: Hier is ‘kop’ een vertaling van het Amerikaanse cup. Een cup is 16 eetlepels; een halve cup is 8 eetlepels.

Hieraan voeg je fijngesneden verse seizoensgroenten toe zoals asperges, tuinbonen, wortelen, doperwten, selderij, broccoli, bloemkool, (rode) biet, venkel, prei etc. etc. en ook groene bladgroenten zoals spinazie of snijbiet.
Ook lekker: fijngesneden rauwe andijvie of raapstelen toevoegen aan het eind van het kookproces, met een houten lepel door de kitcherie scheppen en direct opdienen.

* optie: i.p.v. water kun je ook bouillon gebruiken, gemaakt van biologisch groentebouillonpoeder. Dan geen zout toevoegen!

Bereiding

  • Pas de hoeveelheden van de ingrediënten zo nodig aan
  • Was de rijst en de mung dal en laat uitlekken in een zeef of vergiet; hou apart van elkaar
  • Verhit het water in een pan of waterkoker
  • Verhit de olie of ghee in een andere pan. Voeg, zodra olie of ghee heet is maar nog niet      walmt, de fijngesneden gemberwortel toe. Laat het gedurende ca. 20 sec. fruiten
  • Voeg dan de fenegriekzaadjes toe en wat later de komijnzaadjes. Wacht tot de zaadjes beginnen te dansen in de pan (let op dat ze niet verbranden!)
  • Voeg eerst de rijst toe en roer met een houten lepel totdat de rijst transparant lijkt. 
  • Dan de dal (ontvliesde en gespleten mung bonen) toevoegen en opnieuw doorroeren
  • Daarna de rest van de specerijen toevoegen (behalve het zout) en ten de groenten (behalve de groene bladgroenten, die voeg je later toe tegen het eind van de bereidingstijd)
  • Neem de pan even van het vuur en voeg heel langzaam en voorzichtig het gekookte water toe, het zal een beetje borrelen. Wanneer het water tot rust is gekomen, zet je de pan terug op een laag vuur en sluit af met een deksel
  • De kitcherie is na ca. 20 minuten gaar.
  • Voeg tegen het eind van de bereidingstijd zo nodig zout naar smaak toe; je doet dat     bijvoorbeeld door het op te lossen in wat heet water dat je het over de kitcherie giet
  • Serveer met verse koriander, citroenpartjes en bijv. chutney. Garam Masala (verwarmend specerijenmengsel) is ook erg lekker hierbij.

Tips

  • Zodra de kitcherie kookt, niet meer in roeren, want dan wordt het een brij
  • Bereid bij voorkeur de hoeveelheid die je dezelfde dag gaat eten; eet “kliekjes” (alles wat al eerder bereid is) alleen wanneer het niet anders kan. Met andere woorden: kies altijd de beste optie die je ter beschikking staat. Dus liever een zelf bereid gerecht de dag erna in de oven of pan opwarmen, dan een kant-en-klaarmaaltijd in de magnetron verwarmen / garen
  • Wil je graag eens kitcherie maken maar heb je niet alle specerijen of ghee in huis?
    Dan is een startpakket iets voor jou! Hiermee heb je alle ingrediënten voor een heerlijke 6 persoonsgerecht. Het enige wat je zelf nog voor hebt te zorgen zijn de groenten.

Laat het goede je smaken!