Blog

Het kruiden-frequentie-experiment

De verrassende energie van planten

Zoals bekend wordt in de Ayurveda veel met kruiden gewerkt. Kruiden die niet alleen gerechten kleur, geur en smaak geven, maar ook heilzaam zijn voor de spijsvertering. Die het lichaam helpen om datgene wat je eet beter te kunnen verteren, op te nemen en af te voeren wat niet benut kan worden.

Kruiden als remedie

Daarnaast worden de specifieke eigenschappen van planten ingezet voor behandeling van klachten. Soms wordt alleen het blad van een plant gebruikt, soms de wortel en in andere gevallen alle delen van de plant.

Vormen van toepassing

Er zijn vele vormen waarin planten worden toegepast. Een kruid of kruidenmengsel kan gedroogd en gemalen worden ingenomen, als thee worden gedronken, als tinctuur worden opgenomen of met behulp van een olie zoals sesamolie op de huid worden aangebracht.

Kan het soms ook energetisch?

Al langere tijd werk ik met frequenties. Dat kunnen frequenties zijn van metalen zoals zilver, goud, platina etc. en alle andere elementen die voorkomen in het periodiek systeem. Maar ook frequenties van vitaminen, mineralen en voedingszuren. Alles straalt z’n eigen frequentie uit, en aan de hand van die frequentie kunnen we aanvoelen of invoelen wat de impact ervan is op ons als individu.
Beter gezegd: wat is de uitkomst van A + B = C?
Wat is het effect (C) wanneer ik (A) in contact kom met (B).

Wat kun je daarmee

Wanneer je energetisch vooraf kunt afstemmen op een mogelijkheid en ervaart welk effect dat op je heeft, dan geeft dat je een voorsprong op de fysieke ontmoeting ermee. Het geeft je de mogelijkheid om je voor te bereiden op de “ontmoeting” en daardoor keuzes maken die beter bij je passen.

Hoe zit het nu met dat experiment?

Op de foto is het blad van hartbladig maanzaad te zien. Dit is één van de kruiden die zo’n verrassend balancerende én vitaliserende uitwerking hebben. De geselecteerde kruiden hebben tezamen als fysieke werkingsgebieden: bloedsuikerspiegel, huid, lever, nieren, luchtwegen, energiehuishouding en gewrichten. Ook brengt het evenwicht in de gemoedstoestand. 

De kruiden heb ik in 3 afzonderlijke testbuisjes verpakt; deze kunnen samen in een buideltje in een broekzak worden gedragen. Naast een rustgevende werking op het zenuwstelsel, verbeterde aarding en contact met je Zelf, kan het ook een evenwichtiger bloedsuikerspiegel geven. Denk dan bijvoorbeeld aan Diabetes 1 en Diabetes 2.

Verantwoordelijkheid

Vanzelfsprekend is het van belang dat degene met Diabetes die ermee aan de slag gaat goed zichzelf kan testen en medicatie kan bijstellen. Vooraf overleg met de behandelend arts is dan ook mijn advies!

Doe je mee?

Wil je graag je voelende vermogens beter leren kennen én meer balans in lichaam en geest?

Dan kun je meedoen met dit ‘experiment’! Het woord experiment is bewust gekozen omdat het om jóuw ontdekkingsreis gaat: naar helderder voelen, evenwichtiger zijn en makkelijker de stappen op je eigen levenspad zetten.

Maak een afspraak

Wanneer je een afspraak maakt voor een kort consult, dan ontvang je niet alleen je eigen buisjes met buidel, maar leer ik je ook te onderscheiden wat de verschillende buisjes voor je doen en hoe je ze gaat gebruiken. Ik ben reuze benieuwd naar jouw ‘experiment’!

Naschrift

Zojuist hoor ik op de radio een gesprek over Ayahuasca en dat dit – naast spiritueel inzicht – o.a. evenwicht geeft in de gemoedstoestand.
Voor degenen die het pad van Ayahuasca niet op willen gaan is het dragen van een kruidenmengsel, dat naast helderheid en balans in het zenuwstelsel ook een evenwichtige gemoedstoestand brengt, misschien een interessant alternatief??

De weg naar binnen

Ontmoet het kwetsbare, onschuldige kind

Als je het snapt, dan is het een ABC’tje. Maar niemand krijgt bij de geboorte een gebruiksaanwijzing mee. Niet van zichzelf en ook niet van het “leven”.

Met ABC’tje bedoel ik: A + B = C.

Wanneer ik (A) in contact kom met iets (B) dan is mijn reactie daarop … (C). Waarbij dat “iets” van alles kan zijn: een persoon, dier, plant, voorwerp, voedsel of drank, geur, geluid, activiteit of gebeurtenis. Alles waarmee we in contact komen, wat bij ons binnenkomt via één of meerdere zintuigen, heeft een gevolg, geeft een reactie in ons.

Via zien, voelen, ruiken, proeven en horen staan we (A) in verbinding met “buiten” (B) en ervaren we iets (C).

RadertjesHet begin

Zonder gebruiksaanwijzing of routebeschrijving heeft ieder van ons moeten “uitvinden” hoe je daarin je eigen weg vindt. En dat leren gaat in de eerste periode na de geboorte heel snel. Onze organen en natuurlijke reflexen helpen ons bij de start: de ademhaling via de longen begint, we gaan op zoek naar een tepel voor voeding, kalmeren door het contact van onze huid met de huid van onze moeder. Herkennen haar stem. Merken dat er gereageerd wordt op ons huilen. Je maakt kennis met “de wereld” en de wereld maakt kennis met jou.

Ervaringen krijgen betekenis

Wat onze zintuigen aan indrukken binnen brengen maakt een gedachte in ons los: dit vind ik leuk, mooi, vervelend, eng etc. De gedachte wordt gevolgd door een emotie of gemoedstoestand.
Op dezelfde manier lokt dat wat wij zelf doen of zeggen een reactie bij de ander uit.

Berichten komen binnenIeder z’n eigen archief

Om zo snel mogelijk te leren – én te overleven – wordt razendsnel in kaart gebracht wat het is waarmee we in contact komen. Is het OK (veilig) of niet OK (gevaarlijk). Daarbij speelt ons onderbewuste een grote rol. Zo bouwt ieder haar of zijn eigen archief van ervaringen op. 

 

Efficiënt en snel

Gaandeweg onze ontdekkingsreis van het leven vult zo’n archief zich gestaag. De beheerder van het archief in ons werkt graag snel en efficiënt. Dat lukt het best met een beperkt aantal mappen of ordners. De zintuigen rapporteren aan de archivaris wat zij “binnen” krijgen. Dat kan zijn: het is rood, ruikt zoet, smaakt sappig, wordt gegeven door een familielid, ik voel me blij.
Of: peuterspeelzaal, ik sta op van “mijn” stoeltje, ander kind gaat op mijn stoeltje zitten, ik voel verdriet en onmacht en moet huilen.

Orders archiefArchief vult zich

Zo vullen zich de mappen met plezierige ervaringen en ook met verdrietige, boze, angstige, pijnlijke ervaringen. Op elke map staat de emotie geschreven die de lading van de ervaringen dekt. Bij binnenkomst van informatie van de zintuigen gaat de archivaris snel na of er een overeenkomst is met een eerdere gebeurtenis. Een nieuwe map maken vraagt tenslotte tijd: alle aspecten van een niet herkenbare – dus nieuwe – gebeurtenis moeten eerst in kaart worden gebracht. Daarvoor is geen tijd; liever wordt één van de bestaande mappen gekozen.

OutputBepalen van je reactie

Al in een vroeg stadium krijgt de archivaris in ons er een extra taak bij: bericht teruggeven met instructies hoe te reageren op datgene wat we tegenkomen. Er is nu niet alleen een loket “IN” maar ook een loket “UIT”. De stroom aan informatie is dan als volgt:

1. Zintuigen rapporteren aan archivaris.

2. Archivaris zoekt hierbij de best passende archiefmap.

3. Archivaris stelt vast welke emotie is genoteerd op de gekozen map en ook hoe onze reactie op die emotie was (= informatie uit het verleden).

4. Archivaris geeft informatie terug hoe op deze nieuwe gebeurtenis te reageren (= heden).

Onbewust handelen

Dit mechanisme “functioneert” op onbewust niveau. De archivaris houdt zolang mogelijk vast aan deze werkwijze en valt ons bewuste hiermee liever niet lastig. Gevolg: zolang er nog ruimte in de mappen is, blijven wij ons min of meer onbewust van deze impulsieve manier van archiveren én van reageren op wat het leven ons brengt. Onze reacties zijn daarom (meestal) gebaseerd op ervaringen in het verleden. Omdat herhaling zorgt voor steeds meer ingesleten patronen, is het des te lastiger om hiervan los te komen en beslissingen in het “NU” te nemen.

Bewust worden

Totdat de archivaris het niet meer aan kan. Omdat er meer impulsen binnen komen dan hij kan verwerken of omdat de bestaande mappen overvol zijn geraakt. De spreekwoordelijke emmer loopt over!

Dan wordt duidelijk dat “iets” teveel is geworden. We raken overspoeld door emoties, zijn “onszelf” niet meer.

Kwetsbare, onschuldige kindDe weg naar binnen

Op dat moment worden we uitgenodigd (beter gezegd: gedwongen) om naar binnen te gaan. Tijd te nemen voor wat daar binnen in ons zo diep gevoeld en ervaren is. Niet om extra mappen aan te leggen om weer een tijdje vooruit te kunnen. Nee: onder ogen zien en met mededogen contact maken met onze innerlijke wereld.

Dat daarbinnen het kwetsbare, onschuldige kind op ons wacht om teruggevonden te worden. 

Om samen een nieuwe start te maken, nieuwe ervaringen op te doen. Op een eigen, authentieke manier vorm geven aan je leven. Terugvinden hoe jij je uitdrukt – jouw expressie – en dat die is zoals die bedoeld is te zijn. De etiketten mogen van de mappen, de mappen mogen één voor één leeg.

Voelen

Terugkijkend vermoed ik dat ik niet vooraan heb gestaan bij het loket waarbij “snappen” werd uitgedeeld. Als compensatie kreeg ik wel een extra pakketje “voelen” mee. Daarmee mocht ik aan de slag. Ik weet oprecht niet waarmee je beter af bent, eenvoudigweg omdat ik geen vergelijking kan maken. Ieder krijgt z’n eigen pakketje mee om wijs uit te worden. Doe-Het-Zelf in optima forma. Zonder dat je er een doosje schroeven en moeren bij krijgt. Of forums op internet waarop een werktekening te vinden is. Wél zijn er ervaringen van mede-reizigers te vinden die je kunnen aanmoedigen ook jouw eigen pad te gaan, met vallen en opstaan, hier en daar een schaafwond en blauwe plek opdoen. Je wonden te likken, tijd te nemen voor heling en dan moedig je weg vervolgen.

Stop!Maar hoe?

Wanneer het voelen en in kaart brengen van je op emoties gebaseerde archief nog onbekend terrein voor je is, wil je daar misschien deskundige hulp bij hebben. Het helpt daarbij te weten dat je coach een ruime ervaring heeft op dit gebied en niet terugdeinst voor herinneringen die voor jou als (levens-)bedreigend zijn ervaren, waarbij je niet meer wist hoe verder te gaan. Jij bent er nu en met jou wandel ik met aandacht en zorgvuldigheid een stukje met je mee. Onderweg de herinneringen invoelend die als emotionele kleine en grotere wonden zijn opgeslagen in je lichaam. Plekken die je uit de weg bent gegaan, gewoonweg omdat je er geen raad mee wist. Er was voor jou geen andere weg, dan er omheen gaan.

Herkennen, erkennen en transformeren

Omdat ik andere herinneringen en ervaringen heb dan jij, zijn deze “verwondingen” in jou niet afschrikwekkend voor mij.

Ik ontmoet daar geen schrikdraad of een bord met “WEGWEZEN, ZEER GEVAARLIJK TERREIN’. Zo krijg ik toegang tot de plek waar het emotionele trauma is opgeslagen. Door dit in te voelen en te verwoorden krijgt jouw lichaam – en jij als kwetsbaar, onschuldig kind – een stem. De opgeslagen emoties en gevoelens worden herkend en erkend. Zo geef je eenvoudigweg deze emoties de vrijheid.

Ik ben
Opgelucht ademhalen

Energetisch is voelbaar dat het lichaam opgelucht kan ademhalen. Hè hè, eindelijk is het van dit oud zeer verlost. Een fysieke klacht is dan vaak al een stuk minder voelbaar. Altijd verbetert de aardeverbinding; is er meer JIJ aanwezig in je lichaam. Zo heb je meer contact met wat jou beweegt, waarmee je je met hart en ziel verbonden voelt. Durf je keuzes te maken die bij jou passen. Kun je rustig en eenvoudig je keuzes en beslissingen verwoorden. Omdat ze gebaseerd zijn op hoe het nu voor jou voelt. En tegelijkertijd heel je je fysieke “wonden”.

Contact

Voel je welkom voor een sessie Heldervoelend Coachen. Heb je eerst nog wat vragen? Ik beantwoord ze graag!

Uitleg professor Margriet Sitskoorn

In de uitzending WNL op Zondag van 5 mei 2019 vertelt professor Margriet Sitskoorn over ons brein, dat het “lui” is (niet teveel archiefmappen wil aanleggen) en ook hoe het kan worden gemanipuleerd. Bekijk daarvoor de uitzending vanaf minuut 36:40.

Start cursus Kennismaking met Ayurveda

 

Vandaag start weer een cursus Kennismaking met Ayurveda · Kompas voor je gezondheid en welzijn.

 

Voor elke deelnemer ligt een lesmap klaar én een Startpakket voor een voedzaam en licht verteerbaar éénpansgerecht.
De deelnemers vullen de ingrediënten zelf aan met groenten naar keuze.

We werken met een kleine groep en kunnen daardoor de diepte en de breedte ingaan. Natuurlijk is er voldoende structuur en volgen de onderwerpen elkaar in een logische volgorde op. Verder is de lesstof licht verteerbaar, zoals je kunt verwachten bij Ayurveda. Tenslotte draait het bij Ayurveda – en dus ook in deze cursus – om vertering. Anders gezegd: in contact komen met de buitenwereld, daarmee afstemmen en bepalen of je het kunt verteren of niet.

Het begin

Voor de cursus start vullen de deelnemers thuis een korte vragenlijst in. Aan de hand van de antwoorden – en het gezamenlijk bespreken ervan – komt er duidelijkheid over de geboorteconstitutie (Prakruti) ofwel basisnatuur van ieder.

Dat we gaandeweg ons leven door ervaringen en omstandigheden kunnen afwijken van onze basisnatuur, zal de komende weken steeds duidelijker worden. De niet-balans situatie wordt Vikruti genoemd. Juist een niet-balans situatie leidt tot gezondheidsklachten en vervroegde veroudering.

Deze cursus geeft de deelnemers een waardevol kompas in handen waarmee ze gezonde keuzes kunnen maken die bij hen passen. Dat is genieten van gezonde voeding!

Lees meer over de inhoud van de cursus.
Wil je graag deelnemen aan de volgende cursus die in het najaar start? Geef dan even bericht, dan hoor je als eerste de planning.

Kennismaking met Ayurveda, Kompas voor je gezondheid en welzijn

Passende voeding en leefstijl, pilaren van een goede gezondheid.

In deze cursus van 5 dagdelen maak je kennis met Ayurveda, krijg je nog meer inzicht in je persoonlijke kwaliteiten en waarvoor je gevoelig bent.

Je maakt kennis met het karakter – het “temperament” – van je spijsverteringsstelsel. Hierdoor krijg je begrip voor de manier waarop jij reageert op alles wat je in het dagelijks leven tegenkomt. Van voeding en vrijetijdsbesteding tot werk en (sociale) ontmoetingen.

Cursusopbouw

De cursus bestaat uit 5 ochtenden of middagen, telkens met een tussenpoos van 2 weken. Dit geeft je de gelegenheid om praktisch met de lesstof aan de slag te gaan. Je gaat de nieuwe inzichten in het dagelijks leven toepassen. Dit is de beste manier om de positieve effecten ervan op je gezondheid en welbevinden te ervaren. Voor de cursus start ontvang je een vragenlijst waarmee je je vermoedelijke geboorteconstitutie kunt bepalen.

Lesmateriaal

De lesmap bevat korte informatie over de oorsprong en uitgangspunten van Ayurveda, en de filosofie waaruit ayurveda en yoga voortkomen. Vervolgens komt uitgebreid aan bod:

 • de 5 elementen: water, aarde, vuur, lucht en ether (ook wel ruimte genoemd)
 • de 3 dosha’s: Vata, Pitta en Kapha
 • de 6 smaken: zoet, zuur, zout, scherp, bitter en wrang
 • geboorteconstitutie Prakruti (pra = begin; kruti = creatie) en huidige constitutie Vikruti
  (vi = erna / later).
 • het spijsverteringsvuur (Agni), de slakken die in het lichaam ontstaan (Ama) en tot klachten leiden
 • de verschillende cycli van het leven, van elk kalenderjaar, de seizoenen en ieder etmaal
 • wat je tong je allemaal vertellen kan
 • kruiden en specerijen
 • hoe lang doet je lichaam over om voeding te verteren
 • voeding- en leefstijl die passen bij de verschillende spijsverteringstypes Vata, Pitta en Kapha

Tenslotte bevat de lesmap eenvoudige én smakelijke recepten. Deze nodigen je uit om te experimenteren met nieuwe gerechten en andere smaken.

De teksten in de lesmap zijn eenvoudig en beknopt. Met daartussen telkens afbeeldingen die de theorie samenvatten. Hierdoor heb je in één oogopslag een overzicht van het behandelde onderwerp.

Ontvang een extra attentie

Als extra attentie ontvang je op de eerste cursusdag een startpakket voor in de keuken, als basis voor een smakelijk, voedzaam en licht verteerbaar gerecht voor 6 personen.

Individuele sessie Heldervoelend coachen

Voor elke cursist is er – voor wie dat wil – een korte sessie heldervoelend coachen. Dit is een combinatie van healing en persoonlijke ontwikkeling. Hierin komen je persoonlijke inzichten vanuit de lesstof en de achterliggende oorzaak van (spijsverterings-)klachten naar voren. Deze sessies zijn individueel en vinden buiten de cursus plaats.

Praktische informatie

Gewerkt wordt met een kleine groep deelnemers!

Data cursus: vrijdagmiddag 20 september, 4 en 18 oktober, 1 en 15 november 2019
Tijd:  van 14:00 – 16:30 uur; inloop vanaf 13:45 uur.

Locatie: praktijk NatuurlijkGezond, Buerweg 4, 1861 CJ  Bergen NH.

Bijdrage: € 165 per persoon, inclusief verse kruidenthee, lesmateriaal en recepten, startpakket voor in de keuken en een korte individuele sessie heldervoelend coachen. Dit is een combinatie van healing en persoonlijke ontwikkeling.

In het najaar komt deze cursus weer aan bod.
Wil je bij voorrang over de data geïnformeerd worden, neem contact op.

Locatie: praktijk NatuurlijkGezond
Bij mooi weer is locatie buiten
Bij mooi weer buiten!

Startpakket voor een heerlijke maaltijd

Snel en gemakkelijk kennismaken met een smakelijke en gezonde maaltijd

Je herkent het vast: je komt een nieuw recept tegen en hebt zin om het te maken maar… er staan ingrediënten in die je niet kent of niet allemaal in huis hebt. Daar gaat je enthousiasme!

Ook mij overkomt dit wel eens wanneer ik een recept tegenkom in een dagblad of kookboek.

Cliënten ontvangen bij een voedingsadvies van mij een map met adviezen, tips en recepten. Thuisgekomen blijft het boodschappenlijstje met nieuwe ingrediënten wel eens wat langer liggen…

Daarom heb ik mij afgevraagd hoe ik geïnteresseerden op een leuke manier op weg kan helpen.

Hiervoor heb ik een geweldige oplossing gevonden

Om de kennismaking met nieuwe gerechten eenvoudig én plezierig te maken, bedacht ik het Startpakket. Het pakket bevat de ingrediënten voor een basisrecept van kitcherie (inhoud voor 6 porties). Er zit o.a. een kleinverpakking ghee (geklaarde boter) in en een verwarmend specerijenmengsel: garam masala. Zowel de ghee als de garam masala worden door mij zelf bereid. Voor de groenten mag de ontvanger van het pakket zelf zorgen.

Wat is kitcherie?

Kitcherie is een eenpansgerecht, bestaande uit specerijen, rijst, linzen en groenten. Het is eenvoudig te maken, voedzaam én licht verteerbaar. Een groot voordeel is verder, dat je eindeloos kunt  variëren met de groenten. Elk seizoen biedt tenslotte weer andere mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan typische seizoensgroenten zoals asperges, tuinbonen, spinazie, snijbiet, spruitjes etc. In de winterperiode is fijngesneden rauwe andijvie ook heerlijk om aan het gerecht toe te voegen wanneer dat gaar is. Op deze manier smaakt je Hollandse stamppot veel rijker en is deze lichter verteerbaar.

Hoe bemachtig je zo’n Startpakket?

Je ontvang het Startpakket wanneer je deelneemt aan het VIP Arrangement en / of aan de cursus “Kennismaking met Ayurveda, Kompas voor je gezondheid en welzijn”.

Daarnaast is het Startpakket los te bestellen voor de prijs van € 10 ; af te halen op afspraak. Omdat elk pakket op bestelling wordt samengesteld, graag vooraf contact.

Genieten van gezonde voeding

‘Vreugdevuren’ op oudejaarsavond, dosha’s die op hol slaan

Wanneer dosha’s ‘uitbreken’ en tot calamiteiten leiden

Vanuit ayurveda gezien kunnen we in alles de kwaliteiten van 5 elementen herkennen. Het gaat om de elementen aarde, water, vuur, lucht en ether. Waarbij ether ook wel wordt aangeduid met ‘ruimte’.

Vervolgens komen die elementen in koppels van 2 samen:

 • aarde + water
 • vuur + water
 • lucht + ether (of ruimte)

Die koppels van elementen worden dosha’s genoemd en hebben elk een naam gekregen:

 • Kapha vertegenwoordigt de elementen aarde + water
 • Pitta vertegenwoordigt de elementen vuur + water
 • Vata vertegenwoordigt de elementen lucht + ether (of ruimte)

Eigenschappen en kwaliteiten

Op basis van de eigenschappen die zij vertegenwoordigen, heeft elke dosha heel specifieke kwaliteiten. Je herkent ze o.a. aan:

 • Kapha: vast, vochtig, niet-bewegend, regelmatig, vaste patronen, opbouwend
 • Pitta: vurig, scherp, doelgericht, omvormend / transformerend
 • Vata: vluchtig, onregelmatig, droog (niet vet / niet vochtig), ruw, beweging en transport

Met die eigenschappen hebben zij invloed op alles waarmee ze in aanraking komen. We kunnen ze beschouwen als drie ‘managers”, die ieder leiding geeft aan een eigen afdeling. Wanneer ze in balans zijn, zorgen zij goed voor hun afdeling, bemoeien ze zich niet met de andere afdelingen maar werken er juist op natuurlijke wijze mee samen.

Deze dosha’s met hun eigenschappen en kwaliteiten komen we overal tegen. Zoals bijvoorbeeld in de natuur, de wisselende seizoenen en ook in de intelligentie van ons lichaam en de werking van onze organen.

Maar wat hebben de ‘vreugdevuren’ met deze dosha’s te maken?

Zoals gezegd, we komen de kwaliteiten en werking van de elementen – en dus van de dosha’s – overal tegen. Ook op het strand van Scheveningen, waar de vuren uit de hand liepen en er verschillende branden ontstonden.

Laten we in gedachten naar de situatie op oudejaarsavond teruggaan en de dosha’s er eens bijpakken.

Volgens traditie wordt op 2 verschillende plekken een stapel brandbaar materiaal opgebouwd.

In deze fase zien we Kapha, de ‘manager’ wiens taak het is te verzamelen, op te bouwen; die een voorliefde heeft voor vaste gewoonten en routines. De stapels pallets worden hoger en hoger opgebouwd en laten een regelmatig patroon zien.

Dan komt een extra ‘manager’ ten tonele: Pitta. Naast eerder genoemde eigenschappen is Pitta competitief, wint graag een wedstrijd. We zien beide stapels steeds hoger worden. Hoger dan het toegestane maximum… Dan komt het moment dat de stapels in brand worden gestoken. Het vuurelement van Pitta ten voeten uit.

En daar hebben we de derde ‘manager’ die zich met het spel komt bemoeien: Vata.
Vata zorgt voor beweging, verplaatsing van A naar B (transport), houdt van verandering, kent geen grenzen, is niet geaard.

We hebben allemaal gezien waar dit toe kan leiden; de beelden zeggen genoeg. De schade is aanzienlijk. Al is deze gelukkig “alleen” materieel, mensen hebben zeker angstige momenten gehad door de vuurtornado’s. Het is maar de vraag of alle schade wordt vergoed.

Onze gezondheid en welzijn

Op veel kleinere schaal dan wat gebeurde in Scheveningen, kunnen de dosha’s ook in hun werkzaamheid in ons lichaam hun boekje te buiten gaan. In veel gevallen is het Vata dosha die een proces van verandering in gang zet. Waardoor er een onbalans ontstaat, functies van organen en weefsels (wat) minder goed werken en klachten gaan ontstaan. Daar is dan wel altijd een aanleiding voor nodig. Bijvoorbeeld wanneer – in dit voorbeeld – via voeding en/of leefstijl veel Vata eigenschappen aan lichaam en geest worden toegevoegd. Zoals droge, harde, koude, bewerkte en weinig voedzame voeding. Of een hobby of werkkring die veel onregelmatigheid, reizen en mentale druk geeft.

Wil je weten welke voeding- en leefstijl het beste bij jou past? Maak dan een afspraak voor een persoonlijk advies, bijvoorbeeld in de vorm van het VIP Arrangement.

Workshops

Het vertrekpunt

Alle workshops bij Huis van Bewust-Zijn kennen hetzelfde vertrekpunt: ayurveda. Van daaruit leiden de workshops naar thema’s die allemaal een rol spelen in het dagelijks leven.

Al kent ayurveda haar oorsprong in India, de kennis en inzichten zijn even waardevol en effectief in het ‘moderne’ westerse leven. De recepten zijn smakelijk en vaak eenvoudig te bereiden. Het aantal ingrediënten dat je voor een recept nodig hebt is overzichtelijk. Alle ingrediënten zijn hier in de winkels te koop.

Je zult vrij snel inzicht krijgen in het temperament van je spijsvertering en dat van je eventuele huisgenoten. Vervolgens wordt je behendig in het toepassen van de opgedane kennis. Daarna ga je vanzelf gerechten die je al kent aanpassen, bijvoorbeeld door er (andere) kruiden en specerijen aan toe te voegen.

De thema’s

Een selectie van de thema’s die aan bod kunnen komen:

Opbouw van de workshop

Om te beginnen ontvang je voorafgaand aan de workshop een vragenlijst per mail. Je vult de vragenlijst thuis in en neemt hem mee naar de workshop. Aan de hand van je antwoorden komt naar voren wat het temperament van je spijsvertering is.

Tijdens de workshop krijg je inzicht in de kwaliteiten van jouw spijsvertering en ook waar je gevoeligheden liggen. Naar gelang het thema van de workshop wordt ingegaan op de klachten die het meest voorkomen en hoe deze kunnen ontstaan. Vervolgens leer je hoe je met jouw spijsverteringstemperament deze klachten kunt voorkomen of verminderen. De adviezen zullen altijd komen in de vorm van aanpassingen in voeding- en leefstijl.

Betekent het dat “alles” anders moet?

Gewoonten veranderen is het lastigst voor bijna iedereen. Hoe gemotiveerd we ook zijn om onze gezondheid te willen verbeteren en klachten te verminderen. Daarom kies ik het liefst voor eenvoudige én doeltreffende aanpassingen. De boventoon is dat je voldoening en resultaat krijgt van wat je doet of laat. Dat je plezier haalt uit het toepassen van de adviezen. Dat je je letterlijk “rijker” voelt omdat je nóg meer inzicht hebt gekregen in hoe jij de dingen verteert. En vooral omdat je weet hoe je aanpassingen kunt doen die jouw lichaam en gezondheid ondersteunen.

Exclusief

Er wordt gewerkt met een klein aantal deelnemers, waardoor er ruim de tijd is voor het dieper ingaan op vragen en ervaringen.
Denk ook aan de mogelijkheid om met een groepje vrienden / vriendinnen een workshop exclusief te boeken!

Tijd, locatie en bijdrage

De workshops vinden meestal ’s middag van 13:30 tot 16:30 uur plaats.
De locatie: Buerweg 4, Bergen NH.
Je bijdrage: € 35, inclusief diverse kruidenthee, lekkernij en naslagwerk.

Heb je interesse en staat je favoriete workshop (nog) niet op de agenda?
Neem dan contact op.

Nieuws & Tips 2019

Nieuws & Tips van Huis van Bewust-Zijn verschijnt 1x per maand

Edities 2019

 

Juni 2019

16. Wist je dat in de zomer je spijsvertering op een lager pitje gaat?

 

 

Het onverwachteMei 2019

15. Wat als… het één groot experiment is…

 

 

Fris groen blad met regendruppelsApril 2019

14. De weg naar binnen…

 

 

KersenbloesemMaart 2019

13. Verteren is transformeren

 

 

GroeiFebruari 2019

12. Seizoen van groei

 

 

je mag er zijn!Januari 2019

11. Terugblik en vooruit

 

 

 

Nieuws & Tips automatisch in je mailbox ontvangen?
Schrijf je dan in via het formulier onderaan de pagina

De onnavolgbare taal van het lichaam

Kan een “verwerkte” gebeurtenis van lang geleden nog pijnlijk voelbaar zijn?

Je zou denken dat gebeurtenissen van lang geleden – waar je nu nuchter over kunt vertellen – geen pijn meer kunnen veroorzaken. In het leven van alledag ben je ze al lang vergeten; het is geen actieve herinnering meer.

Kortgeleden heb ik “mogen” ervaren dat dit niet werkelijk zo hoeft te zijn…

Wat gebeurde er?

Wij drogen het liefst ons wasgoed buiten aan de lijn. Omdat de zon in de herfst al behoorlijk laag staat, schijnt hij in een beperkt gedeelte van het erf. Ik besluit de voet van droogmolen te verplaatsen naar een zonnige plek. Hoeveel kilo hij weegt weet ik niet maar hij is loodzwaar en heeft geen wieltjes. Nadat de droge was weer van de lijn is gehaald, sjouw ik de voet van de droogmolen op dezelfde manier weer terug naar z’n oorspronkelijke plek.

Een onverwachte wending

Daarna ben ik nog gaan stofzuigen en alles zonder moeite. Niets aan de hand zou je zeggen. Tot ik pijn in mijn rechterheup voelde opkomen. De pijn werd steeds erger en ik ging er zelfs naar lopen, met zo’n schommelende beweging van het bovenlijf. Doordat ik zo anders was gaan lopen begonnen mijn rug en rechterknie al vrij snel te protesteren en gaven pijnsignalen af. Ik begon hem wel te knijpen! Had ik iets gedaan waardoor deze blessure was ontstaan?

Voelen wat er is

Omdat de pijn alleen maar toenam besloot ik te gaan luisteren wat mijn lichaam me wilde zeggen. Ik legde mijn hand op mijn heup en voelde in wat daar zo intens pijnlijk was. Terwijl ik benoemde wat ik daar voelde kwamen er pijnscheuten uit de heup. Direct verlegde mijn aandacht zich van mijn heup naar mijn hartgebied. Daar voelde ik een intense “pijn” van diep, diep geraakt zijn. Ik kon de emotionele pijn goed voelen, maar in het nu raakte deze pijn mij niet. Daardoor kon ik op een rustige manier aan mijn lichaam vertellen wat ik daar voelde. De pijnscheuten bleven “vuren”. Daarna vroeg ik mij af: wat kan mij zó diep in mijn hartgebied geraakt hebben? Ik had werkelijk geen idee wat het zou kunnen zijn.

Wat ik niet had kunnen bedenken

Tegen mijn verwachting in komt er direct een antwoord in mij naar voren: het 25-jarig huwelijk van mijn ouders en het feit dat mijn moeder geen cadeau van mijn broer en mij wilde hebben. De reden waarom had niets met ons te maken en hoeft hier ook niet genoemd te worden. 

Zou dit werkelijk de oorzaak zijn?

Écht? Kan hier nog oude pijn om zijn? Zonder het invoelen van de pijn in mijn heup zou ik oprecht “nee” hebben geantwoord!
Maar door de ervaringen van mijn cliënten tijdens sessies Heldervoelend Coachen weet ik dat ons bewuste geheugen niet altijd bij de opgeslagen ervaringen kan komen.

Hoe het verder ging

De volgende dag was de pijn er nog, al ging het wel iets beter. De eerder gevoelde pijnscheuten waren er niet meer. Wanneer ik zat, voelde ik totaal niets en zou ik kunnen vergeten dat de pijn er nog was. Aan het eind van de dag was het lopen wel nog steeds pijnlijk en moeizaam. Dus maar weer invoelen wat de heup me nog te vertellen had. Het gevoel daar was duidelijk anders. Ik voelde me stevig in mezelf, in vrede met “wat er is”. Er was geen spoortje diepe pijn of geraakt zijn meer. Wat een ander gevoel was dat!

En hoe het afliep

Op dag 2 na het “incident” stond ik op zoals gewoonlijk. Geen pijn en geschommel meer bij het lopen. Mijn passen waren als vanouds vlot en groot. In de loop van de dag moest ik mentaal reproduceren hoe pijnlijk mijn heup en het lopen die 2 dagen waren geweest. Haast onwerkelijk om te ervaren hoe snel het lichaam kan herstellen wanneer – blijkbaar – de oorzaak van de klacht een pijnlijke emotionele herinnering is.

Hoe ging het daarna?

De volgende dag kon ik weer naar de fitnessclub, waarin niet alleen met toestellen wordt gewerkt maar ook steps in een stevig tempo. De dag daarna maakte ik een stevige wandeling. Dat is tot op de dag van vandaag nog onveranderd. Ik meen zelfs te merken dat ik nu wel op mijn rechterbeen kan staan zonder het evenwicht te verliezen. Voorheen lukte dat wel met links, maar op het rechterbeen stond ik altijd te wiebelen en verloor daardoor mijn evenwicht. Steviger op beide eigen benen dus!
Dankjewel lief lichaam dat je me met al je wijsheid hebt laten voelen wat je nog bij je droeg omdat het emotioneel onverwerkt was en waarvoor het nu écht de tijd was om werkelijk los te laten.

FACIAL SERUM

0% parabenen, 0% conserveringsmiddelen
0% chemicaliën, 100% natuurlijk

Dit gezichtsserum combineert de kracht van Colostrum olie en de wetenschap van het L22® complex. Het gepatenteerd L22® complex is samengesteld uit Jojoba-, Macadamia- en Olijfolie. Dit heeft als doel de lipidenbalans van de huid van een gezonde 22-jarige te benaderen. Lees meer over Colostrum.

Gebruiksaanwijzing

Breng 1 tot 2 druppels serum aan op de vingertoppen en masseer zacht in de huid van gezicht, hals en decolleté. De beste resultaten worden bereikt wanneer het serum wordt aangebracht op een schone huid die nog enigszins vochtig is. Toepassing in combinatie met theCream Face Cream.

Het Facial Serum kan ook worden gebruikt als basis voor make-up voor een stralende huid.

Voor wie

Dit serum is geschikt voor alle huidtypes en in het bijzonder voor de droge, rijpere en vochtarme huid.

Waarom

Door de niet-vette samenstelling wordt dit serum snel door de huid opgenomen.

Bij dagelijks gebruik wordt de gezondheid van de huid versterkt en een rijpe/droge huid bloeit op. Het resultaat is een gezonde, glanzende en mooie huid.

Helpt de kleur en textuur van de huid te verbeteren.

Ingrediënten

(INCI) Coconut (Caprylic/Capric Triglyceride ) oil; Jojoba* (Simmondsia Chinensis) seed oil; L22- Macadamia, Jojoba, Olive [Jojoba Oil/Macadamia Seed Oil Esters (and) Squalene (and) Phytosteryl Macadamiate (and) Phytosterols (and) Tocopherol]; Vegetable Glycerin (Glycerin); Passionfruit (Passiflora Edulis) seed oil; Moroccan Argan (Argania Spinosa) nut oil; Marula (Sclerocarya Birrea) kernel oil; Carrot (Daucus Carota Sativa) seed oil; Colostrum Oil.
* geregistreerd biologisch

Verpakking en prijs

Inhoud flacon met pompje: 30 ml. Prijs € 96.

Voor informatie en bestellingen, neem contact op.