Blog

Mung dal weken en wassen

 1. Home
 2. /
 3. Blog

Wat is dal

Dal wordt ook geschreven als dahl, daal en dhal. Het is een gerecht uit de Indiase keuken dat is gemaakt van peulvruchten – gedroogde linzen, erwten en bonen – die ontvliesd en gebroken zijn.
Het woord komt van de Sanskriet werkwoordstam dal-, wat ‘splitsen, breken, openen’ betekent. Het woord dal betekent dus in de eerste plaats ‘gebroken peulvrucht’ (bron: wikipedia).

Mung dal

Mung dal zijn ontvelde en gespleten mungbonen. Mungbonen zijn groen en ovaal; mung dal is geel en half ovaal.

Mungbonen en mung dal

Bron van eiwitten

Mung dal, en alle soorten dal, bevatten meer eiwitten dan zalm, biefstuk of eieren, namelijk 24%. Een zakje mung dal van 500 gram voedt ongeveer 15 mensen aan eiwit.

Langzame koolhydraten

Dal bevat langzame koolhydraten; ze hebben een zeer lage glycemische index. Dit betekent dat je er lang en gelijkmatig energie van krijgt. 

Dal bevat veel vitaminen, mineralen en essentiële aminozuren (onder andere kalk, fosfor, kalium, ijzer en B-vitaminen). Let op: dal bevat geen vitamine B12! Dit geldt ook voor andere peulvruchten en noten.

Lectines

Alle voedingsmiddelen waar normaal gezien een plantje uit zou komen, dus alle peulvruchten, zaden, noten en granen, bevatten een weinig gifstoffen (ook anti-nutriënten genoemd) waarmee de plant zich verdedigt tegen aanvallers en voorkomt dat zijn ‘nageslacht’ wordt opgegeten. Deze stoffen heten lectines en fytinezuur. Lectines veroorzaken winderigheid of een opgeblazen gevoel na het eten. Te veel lectines verhinderen de opname van vitaminen en mineralen in de dunne darm.

Dal weken = lectines verwijderen

Door de dal te weken verwijder je de meeste lectines en dat maakt een wereld van verschil hoe je je na het eten voelt. Week de dal een nacht of minstens 4 uur in koud water. Als je een kneepje citroensap of een klein schepje bicarbonaat soda aan het water toevoegt worden de lectines nog effectiever afgebroken. Giet het weekwater daarna af.

Dal wassen

Dal wordt in India buiten in de zon gedroogd en is daardoor meestal enorm stoffig. Als je dal niet goed wast, vormt zich een dikke laag schuim bovenop; dat is gewoon vuil. De dal even afspoelen in een zeef onder de kraan is beslist niet voldoende.

Dal moet minstens vijf keer gewassen worden, maar dat kost heel veel kostbaar drinkwater. In plaats daarvan raadt Rada’s Kookstudio de methode van het ‘baden van de dal’ aan:

 • Giet de geweekte dal af in een zeef die past in een pan of kom
 • Vul de pan / kom met lauw of koud water zodat de dal in de zeef onder water komt te staan
 • Roer de dal zorgvuldig door, alsof je hem baadt. Het water zal nu wolkig worden van het stof
 • Til de zeef uit het water en spoel de dal onder stromend water af

Als er zich geen laag schuim op de dal vormt terwijl je hem kookt weet je dat je de dal goed gewassen hebt. Geweekte en gewassen dal kun je in de diepvries bewaren voor onmiddellijk gebruik; heel handig als je snel iets met dal wilt maken. Al geniet het wel de voorkeur om je gerechten vers te bereiden!

Bron: Rada’s Kookstudio.

Mung dal, droog en gewekt

Aan de slag met een recept

Een heerlijke, supergezonde maaltijd maak je met kitcherie. Dat overigens (ook) op meerdere manieren wordt geschreven, zoals bijvoorbeeld kitchari.
Kitcherie is een eenvoudig, voedzaam en licht verteerbaar eenpansgerecht. De basis is mung dal en basmati rijst, aangevuld met alle soorten groenten die van het seizoen en voorhanden zijn. Maak er een chutney bij of een salade of simpele curry en je hebt een feestmaal.
Recept van kitcherie.

Wanneer vata ons leven gaat beheersen

 1. Home
 2. /
 3. Blog

Nadere kennismaking met vata

Ayurveda kent drie basis energieën onder de naam vata, pitta en kapha. Deze basis energieën worden dosha’s genoemd. In elke dosha zijn telkens twee elementen vertegenwoordigd:

 • Vata combineert de elementen lucht en ether (ook wel ruimte genoemd) en is de energie van beweging;
 • Pitta vertegenwoordigt de elementen vuur en water en is de energie van transformatie;
 • In kapha komen de elementen aarde en water samen; dit is de energie van smering en structuur.

Gezamenlijk beïnvloeden de elementen aarde, water, vuur, lucht en ether alle processen in de natuur. Ook de processen die zich in ons lichaam en in onze geest afspelen.

In dit artikel wordt nader ingegaan op vata met de elementen lucht en ether. Als het om de seizoenen gaat, dan voert de invloed van vata in de herfst de boventoon. Dit betekent dat we in de herfst gevoeliger zullen zijn voor de kenmerken en kwaliteiten die vata bepalen. Simpelweg omdat we daar meer door wordt omringt.

Wanneer je in je constitutie een verhoogde of gevoelige vata hebt, dan zul je daar meer last van ondervinden in de herfstmaanden of bij herfstig weer in een ander seizoen.

Wat zijn de kenmerken van vata?

 • droog (niet nat en niet olie-achtig)
 • licht (niet zwaar)
 • koud
 • ruw
 • subtiel
 • mobiel

Wat zijn de effecten van een verhoogde vata?

Wanneer vata overmatig actief is en daardoor gaat overheersen, raakt het al dan niet bestaande evenwicht uit balans. Uit die disbalans kunnen klachten ontstaan. Een aantal voorbeelden daarvan zijn: gebrekkige eetlust, wisselende vertering, constipatie, stijfheid, rusteloosheid, slapeloosheid, overmatig praten, kou, slechte bloedcirculatie, gevoeligheid voor pijn, angst en onzekerheid, hoofdpijn, ondergewicht, gebrek aan kracht, verminderde opname van voedingsstoffen, allergieën, gewrichtsklachten als reuma, droge huid, osteoporose, darmklachten als prikkelbare darm syndroom, houvast kwijtraken, goede voeding verwaarlozen etc.

Waardoor raakt vata overmatig actief en kunnen dergelijke klachten ontstaan?

 • Piekeren
 • Vasten
 • Onvoldoende slapen
 • Haastig eten
 • Aan geen enkele routine houden
 • Droog of diepgevroren voedsel of kliekjes eten
 • Ronddraven, in auto’s, vliegtuigen, treinen of op joggingschoenen
 • De huid nooit invetten
 • In de nachtploeg werken
 • Rustige, warme, vochtige plaatsen uit de weg gaan
 • Drugs gebruiken (vooral cocaïne en speed)
 • Een ingrijpende buikoperatie ondergaan
 • Gevoelens onderdrukken

Wat kalmeert vata?

Nu duidelijk is waartoe een verstoorde vata kan leiden is het goed om te weten hoe je het weer in evenwicht brengt.

 • Blijf warm
 • Kies voor verwarmende producten en specerijen of smaakmakers
 • Kruiden die helpen om vata in balans te brengen: kardemomzaad, komijnzaad, venkelzaad en asafoetida
 • Vermijd extreme kou en koud of bevroren voedsel of drankjes
 • Eet zo min mogelijk rauw voedsel, vooral weinig rauwe appel of kool
 • Doe voorzichtig met de meeste bonen, op een paar soorten na zoals adukibonen
 • Week bonen en wanneer nodig linzen altijd geruime tijd
 • Zorg ervoor dat je eten warm, vochtig en goed ‘gesmeerd’ is 
 • Drink warm water en (kruiden)thee
 • Leg bij de keuze voor je voedsel de nadruk op de smaken naturel zoet (wat van nature zoet smaakt zoals pompoen), zuur en zoutig
 • Zorg voor regelmaat in je leven
 • Probeer een geborgen, rustige en stabiele omgeving voor jezelf te creëren
 • Marma therapie is een ayurvedische behandeling en ultiem kalmerend
 • In een ayurveda voeding en leefstijl advies krijg je veel inzichten, recepten en ondersteuning om terug in balans te komen

Ik wens dat je dit luchtige, beweeglijke element goed zult benutten. Het vertegenwoordigt een snelle, creatieve geest, maakt dat je open en nieuwsgierig bent, met een voorliefde voor vernieuwing, communicatie en reizen. Wanneer je vata als een goede menner de juiste teugels geeft, zal deze dosha vóór je werken in plaats van tegen je!

Klimaat en extremen: Hoe je je eigen natuur in evenwicht houdt

 1. Home
 2. /
 3. Blog

De directe aanleiding

Wat heeft het de laatste weken ontzettend veel en hard geregend! Met dramatische gevolgen voor de mensen die dit persoonlijk en materieel heeft getroffen! 

In andere regio’s heerst grote droogte of woeden enorme branden. De omstandigheden maken het overduidelijk: er is te veel van het één en te weinig (over) van het ander.

Er is heel veel uit evenwicht geraakt.

Hoe zit het met jouw natuurlijk evenwicht?

Ieder heeft zijn eigen aardigheden; een eigen aard of natuur. Ook die eigen natuur kan het beste floreren wanneer we inzicht hebben hoe ervoor te zorgen. Zonder jezelf of anderen tekort te doen. Het is net als bij de natuur buiten ons: de ene plant heeft nu eenmaal liever zon, de ander (half)schaduw; een flinke scheut water of juist wat minder.

De seizoenen hebben invloed

Als je een beetje bekend bent met de ayurveda dan weet je dat elke cyclus – dus ook elk seizoen –vraagt om aanpassingen. Je doet dit van nature al door je kleding en schoeisel aan te passen aan de temperatuur en weersomstandigheden. Dat dit ook wat aanpassingen in je voeding met zich meebrengt ligt misschien minder voor de hand… Belangrijk is daarbij te weten: wanneer je eet wat niet bij je past, zal dat je lichaam stress geven, vergroot het de kans op klachten en vervroegde veroudering.

In de spotlights: de zomer

In de zomermaanden is de energie van pitta dominant. Pitta is de naam van één van de 3 dosha’s. 

Iedere dosha heeft een eigen taak en werkgebied met specifieke kenmerken en kwaliteiten. Pitta combineert de elementen vuur en water. Daarbij is het element vuur leidend. De functie van het element water hier is om te voorkomen dat pitta zichzelf opbrandt. 

Pitta in de hoofdrol

We herkennen het dominante element vuur van pitta in de zomer aan de (flink) hogere temperatuur vergeleken met die in de herfst, winter en lente. De gewassen die in de zomer geoogst worden hebben intense kleuren en geuren. Denk daarbij aan het fruit en de groenten van locale oorsprong die nu volop verkrijgbaar zijn. In de zomer kan het passend zijn om salades en lauwwarme schotels te eten omdat de buitentemperatuur en de energie van pitta ons bij de vertering ondersteunen.

Een natte, wisselvallige zomer: vata en kapha spelen een deuntje mee

Nu deze zomer uitgesproken nat en wisselvallig uitpakt spelen meer invloeden een rol. We kunnen niet meer helemaal op pitta rekenen om ons door deze periode heen te loodsen. Heb je zelf al gemerkt dat je geen of minder behoefte hebt aan salades, koude dranken en rauwkost?

Dat komt doordat we nu ook te maken hebben met een grotere invloed van de andere 2 dosha’s vata en kapha. Samen met pitta bespelen zij het hele toneel; ieder met zijn eigen rol, kwaliteiten en invloed.

Vata combineert de elementen lucht en ether (ook wel ruimte genoemd). kapha de elementen water en aarde. Tesamen brengen vata, pitta en kapha de energie van de 5 elementen aarde, water, vuur, lucht en ether.

Volgens de ayurveda bestaat alles uit deze 5 elementen, dus ook wij zelf. Wanneer dat zo is, kunnen we daar maar beter rekenng mee houden en profijt van hebben.

Effecten van een natte, wisselvallige zomer

Door de overvloedige regen raakt kapha verstoord en wordt veel dominanter dan gewoonlijk in de zomer. Dit maakt gevoeliger voor kou; de spijsvertering zal vertragen.

Het wisselvallige weer verstoort ook vata en speelt daardoor een grotere rol dan we in deze periode gewend zijn. Dit maakt vata onrustig; de spijsvertering zal onregelmatig zijn.

Ik vermoed dat pitta het er nog het beste van afbrengt deze zomer. Het vuuraspect van pitta wordt nu tenslotte niet extra aangewakkerd. Mensen bij wie pitta in de basis natuur dominant is, zullen dat verschil ongetwijfeld merken. Dat geldt ook voor degenen bij wie pitta dosha uit balans (verhoogd) is. Een hete zomer kan pitta al snel verstoren; dan wordt het vuur aspect zo dominant dat klachten optreden als ontstekingen, brandend maagzuur, huidklachten.

Wanneer de omstandigheden veranderen doe je er goed aan je koers bij te stellen. Niet op de automatische piloot datgene eten en drinken wat je gewoonlijk in de zomer doet. Simpelweg omdat je spijsvertering daar meer moeite mee zal hebben.

Als kapha dosha uit balans is, kun je dat merken aan bijvoorbeeld vertraagde vertering, toename van gewicht, slijmvorming in het lichaam, verstopping.

Een verhoogde vata kan onder andere leiden tot pijnklachten, gasvorming, gebrek aan focus, onrust, slecht slapen.

Tips om de spijsvertering te optimaliseren

 • Eet alleen wanneer je honger hebt en niet wanneer je geen honger hebt
 • Eet niet (te) veel
 • Ga zittend eten, eet rustig zonder afleiding en proef bewust wat je eet
 • Drink kleine slokjes warm water tijdens de maaltijd; eventueel aanmaken met wat geraspte gemberwortel
 • Gebruik kruiden die de spijsvertering stimuleren: (verse) koriander, gember, westerse kruiden zoals tijm, basilicum, rozemarijn etc.
 • Vermijd voedselcombinaties die belastend zijn:
  – eet fruit los; niet combineren met andere voedingsmiddelen
  – beperk je tot het eten van 1, maximaal 2 soorten eiwit in een maaltijd. Dus liever geen combinaties van meer soorten eiwit, zoals bijvoorbeeld een hartige taart met daarin melk, eieren, kaas en/of vlees
 • Eiwitten zijn complexe structuren en daardoor lastiger te verteren
 • Je verteringskracht is rond het middaguur het sterkst. Eiwitten verteer je daarom het beste tijdens de lunch
 • Ga op zoek naar voeding die zijn vitale kracht nog heeft behouden. Kies liever verse en onbewerkte producten dan diepvries of kant en klare producten. Gebruik liever olie of ghee (geklaarde boter) dan margarine.
 • Eet het liefst warme, gekookte of gestoomde gerechten
 • Gebruik daarbij kruiden en specerijen
 • Maak van je lunch je hoofdmaaltijd
 • Maak de avondmaaltijd ondergeschikt aan de lunch en kies daarom een kleinere, lichtere maaltijd. Eet dit niet later dan 19:00 uur

Hoe pak je dit aan?

De lijst kan overweldigend zijn. Daarom: doe het stap voor stap! Het beste start je met een paar punten waarvan je weet dat je ze makkelijk kunt toepassen. Zo is het goed te doen en kun je ook beter vaststellen wat dat je brengt. Hoe voel je je? Merk je het verschil? Pak daarna weer wat punten op. De geleidelijke weg maakt het leuk en lekker en geeft je de meeste voldoening.

Wat eten we vandaag?

Als gouden tip deel ik Kitcherie met je. Dit is een licht verteerbaar en voedzaam gerecht dat geschikt is voor alle spijsverteringstypes.

Verder vind je in elke Nieuws & Tips één of meerdere recepten. Maak er gebruik van!

Heb je graag een persoonlijk advies? Dan is een uitgebreid ayurvedisch voeding- en leefstijladvies iets voor jou.

Tenslotte

Dit bericht is geschreven naar aanleiding van de huidige situatie in Nederland. In breder perspectief kan gezegd worden dat het ‘systeem’ van de aarde volledig uit evenwicht is. Met zowel grote droogte (vata), omvangrijke natuurbranden (pitta) en overstromingen (kapha). Zo bekeken zijn alle 3 dosha’s ernstig verstoord.

Tong drum: klanken met subtiele, diepe werking

 1. Home
 2. /
 3. Blog

Zachte klanken met trillingen die een diepe connectie maken

Bij toeval kwam ik een artikel tegen over de Tong drum, ook wel Tongue drum genoemd. De naam van deze drum kan verwarrend zijn. Ik vermoed dat deze verwijst naar de vorm van de uitsparingen in de drum. 

Elke tong van de drum heeft een andere grootte en daardoor een andere klank. Ook de grootte van de drum bepaalt hoe deze klinkt. Zelf heb ik bewust gekozen voor een goudkleurige RYTMZ drum van 25 cm doorsnede. De klanken zijn zeker diep, maar niet zwaar. Er is ruimte voor 11 tongen en daardoor een grotere variatie aan klanken dan bij een drum van 15 cm doorsnede met 8 tongen.

De drum kan worden bespeeld met de vingers en met een klankschaalklopper. Zelf gebruik ik twee kloppers die ik extra zacht heb gemaakt voor een subtiele klank.

Als bij een volgend toeval bleken de klanken van deze drum een heel fijne aanvulling te zijn op een Marma behandeling. De trillingen van de klanken komen zacht binnen en maken op een diepe laag contact. De Marma behandeling die daarna wordt gegeven wordt als diepgaand ervaren. Nog steeds op een zachte manier. 

Sindsdien geef ik voor elke Marma behandeling een korte klanksessie op de tong drum.
Deze aanvulling wordt als weldadig ervaren. Wat een mooie “toevallige” vondst!

Wat ervaren mensen bij het spelen van de tong drum?

Voordat de Marma behandeling start, wordt de tong drum bespeeld. Deze staat dan op het voeteneind van de behandeltafel.

“Bij de eerste klanken gingen mijn voetchakra’s open. Daarna voelde ik het ook in mijn handen”.

“Ik zakte nog dieper in de behandeltafel; ik wist niet dat ik nog dieper in mijn lichaam aanwezig kon zijn”.

“De trilling van de klanken ging door mijn voeten naar boven tot in mijn kruin en daar voorbij”.

“Ik kan me voorstellen dat het zo gaat in de engelenwereld”.

Beluister een geluidsfragment

Let op: klik op de driehoek links. Dan wijzigt de duur van de opname van 00:00 in 01:00 minuut en wordt het fragment afgespeeld:

 

Opname Dhanvantari mantra + tong drum

Ook hier geldt: klik op de driehoek links. Dan wijzigt de duur van de opname van 00:00 in 04:45 minuut en wordt het fragment afgespeeld:

 

Rozijnen-noten brood uit de slowcooker

 1. Home
 2. /
 3. Blog

Zo lekker: zelfgebakken brood!

Of: zelfgebakken rozijnen-noten brood. Wanneer je iets zelf maakt, weet je wat erin zit en – net zo belangrijk – wat niet. Deze keer dus een rozijnen-noten brood uit de slowcooker. Een bedreven keukenprinses vertelde me dat een brood uit de “gewone” oven het niet haalt bij een brood uit de slowcooker. Zó lekker!

Net als bij bakken in de oven, zul je zelf even moeten experimenteren met de tijd die nodig is om een mooi brood te bakken. Gebruik het recept als basis en pas het aan de hand van de resultaten met je eigen cooker waar nodig aan.

Benodigdheden

 • Slowcooker (zelf heb ik een Crock Pot Sauté DuraCeremic CR026X)
 • Bakpapier
 • Grote mengkom
 • Grote lepel of spatel
 • (Kook)wekker (optie)
 • Thermometer waarmee je de temperatuur van de kern van het brood kunt meten (optie)
 • Een rooster waarop je het brood laat afkoelen

Ingrediënten

 • 500 gram tarwebloem (ik gebruik Atta meel, waarmee ik ook chapati maak)
 • 1 zakje gist
 • 1 theelepel zout
 • 2 theelepels koekkruiden
 • 200 gram donkere rozijnen
 • 60 gram hazelnoten
 • lauwwarm water, dat is ca. 350 ml bij gebruik van 500 gram tarwebloem

NB:  Atta meel bevat veel vezels en neemt aanzienlijk meer water op.
In mijn brood op basis van 500 gram Atta meel gebruik ik 550 – 575 ml water!

Tips vooraf

 • waarschijnlijk weet je het al, maar toch: de binnenpan van je slowcooker wordt heet!
 • gebruik een (kook)wekker, dan weet je wanneer het tijd is voor de volgende handeling
 • vind je eigen handigheidje voor het tussentijds keren van het brood; wil je weten hoe ik dat in een handomdraai doe, neem dan even contact op 🙂

Bereiding

 • laat de rozijnen korte tijd wellen in lauwwarm water en laat daarna uitlekken in een zeef
 • halveer de hazelnoten
 • leg een vel bakpapier in de slowcooker
 • doe het meel in de mengkom
 • strooi zout en koekkruiden aan de buitenrand van de bloem / het meel
 • voeg gist toe, in het midden van de bloem / het meel
 • roer met een lepel of spatel door elkaar
 • voeg rozijnen en hazelnoten toe
 • roer opnieuw alles door elkaar
 • voeg het water deel voor deel toe en meng goed door het deeg totdat je een mooie bol hebt
 • neem de bol deeg uit de mengkom en leg deze op het bakpapier in de slowcooker

Vervolgens

 • leg een theedoek tussen de pan en het deksel en zet de slowcooker op High gedurende 60 minuten; de theedoek neemt het vocht op en voorkomt dat je een te vochtig brood krijgt
 • keer na 60 minuten het brood om; de onderkant krijgt een mooi korstje en door het keren krijgt de oorspronkelijke bovenkant ook een korstje
 • stel de slowcooker in op High gedurende 30 minuten
 • meet de kerntemperatuur van het brood; je kunt ervan uitgaan dat het klaar is bij een kerntemperatuur van 90º C
 • dit recept gaat uit van een totale baktijd van 90 minuten. Verleng zo nodig de baktijd nog even en meet opnieuw de kerntemperatuur
 • til het brood met behulp van het bakpapier uit de slowcooker
 • laat het brood zonder bakpapier afkoelen op een rooster

Tenslotte

 • proef en geniet van je zelfgebakken brood
 • pas waar nodig aan zoals het moment waarop je het brood keert of de totale baktijd

Dit is echt een heel makkelijke manier van brood bakken. Zoals je ziet kneed ik het deeg niet. Ook laat ik het niet rusten of rijzen.

Je kunt je brood natuurlijk ook maken zonder koekkruiden, rozijnen en noten en hierin je “beste” werkwijze ontdekken.

Zelf bewaar ik het brood op een koele plaats, gewikkeld in een theedoek, in een broodtrommel. Zo blijft het gedurende een week en tot de laatste kruimel, heerlijk “vers”.

Ben je nog op zoek naar een slowcooker? Diverse merken en types met voor- en nadelen zijn op een rijtje gezet door Plezier in de Keuken.

Een alternatief voor een slowcooker is een zogenoemde Dutch oven. Dat is een zware gietijzeren pan op pootjes die met deksel erop op een vuur of briketten wordt gebruikt. Een gietijzeren pan op pootjes en open vuur zijn niet altijd voorhanden. Geen nood! Ook wanneer je een gewone gietijzeren pan (dus zonder pootjes eronder) in je oven zet wordt de pan van buitenaf rondom verhit. Ook daarmee maak je je eigen niet-kneden brood.

Zin in meer inspiratie? Lees dan het bericht over slow cooking.

Nieuws & Tips 2021

 1. Home
 2. /
 3. Blog

Nieuws & Tips van Huis van Bewust-Zijn verschijnt 1 keer
per 1 à 2 maanden

Edities 2021

November 2021

33. Uitnodiging: lezing over Ayurveda

 

 

 

Lange schaduwen in herfstbosSeptember 2021

32. Als de schaduwen langer worden

 

 

 

Juli 2021

31. Natuurlijk evenwicht

 

 

 

Groen, fris bladMei 2021

30. Nieuwe lente, nieuw geluid

 

 

 

SneeuwklokjeMaart 2021

29. Lente inspiratie

 

 

 

Nieuws & Tips automatisch in je mailbox ontvangen?
Schrijf je dan in via het formulier onderaan de pagina

Bij Ayurveda staat een goede spijsvertering centraal

 1. Home
 2. /
 3. Blog

De juiste balans in voeding

Je weet nooit waar een ontmoeting toe kan leiden!

Nadat zij een Marma behandeling had ervaren kwam ze met haar vraag: “Voel je er wat voor om te vertellen over Ayurveda?“. Voor haar bedrijf WieWatHaar interviewt zij mensen die (ook) aandacht besteden aan de innerlijke mens. De interviews zijn te lezen in de rubriek Beautiful People in het blad Innerbeauty.

Lees hoe mijn ontdekkingstocht 25 jaar geleden begon en waarom Ayurveda mij past als een handschoen.

Ter ondersteuning van het interview is voor de lezers van Innerbeauty die nog niet bekend zijn met Ayurveda een informatief artikel opgenomen in de rubriek Bewustwording: Alles over Ayurveda | wat is jouw dosha?

Wat betekent dit voor jou?

Met alleen een dosha-test ben je er niet. Want wat betekent het wanneer je een uitgesproken Vata, Pitta of Kapha type bent of lijkt te zijn?

Wil je meer weten over het karakter van jouw spijsvertering? Welke voeding passend is bij jouw temperament? En hoe je dit eenvoudig en smakelijk in je dagelijks leven oppakt?

Boek dan een vakkundig én inspirerend Ayurveda voeding- en leefstijladvies. Dat kan in de vorm van een VIP Arrangement bestaande uit 3 afspraken (€ 169) of een enkele afspraak (€ 80).

In beide gevallen ontvang je praktisch toepasbare adviezen, aangevuld met eenvoudige en smakelijke recepten waarmee je thuis aan de slag gaat.

Een extra goede start maak je met het Startpakket voor een heerlijke maaltijd. Dit pakket is onderdeel van het VIP Arrangement en kan ook los besteld worden (€ 10).

Van harte welkom!

Locatie

Buerweg 4, 1861 CJ  Bergen.

Herfst, voeding- en leefstijl

 1. Home
 2. /
 3. Blog

De herfst is uitgesproken Vata seizoen, gezien vanuit de ayurveda

In Vata dosha komen de elementen lucht en ruimte samen. Deze elementen hebben dezelfde kwaliteiten (eigenschappen) als het herfstseizoen. Dit zijn beweging, verandering, droogte, kou, lichtheid, veranderlijk / wisselvallig, snel en onregelmatig.

Verandering en wisselvalligheid

De herfst is het seizoen van plotselinge weersveranderingen. Van de veranderende kleuren in de natuur kunnen we zeker genieten. Net zoals van de zonnige, zachte dagen die er óók in de herfst kunnen zijn. De weersveranderingen doen zich echter plotseling voor. Zo kan een dag 2 of 3 verschillende “gezichten” hebben. Zon, wind, regen en windstilte wisselen elkaar soms in rap tempo af. Hoe dan ook voert de wind steeds meer kou met zich mee, de wind wordt schraler en dag- en nachttemperaturen dalen.

Hoe reageert je lichaam op de herfst?

Vata – de elementen lucht en ruimte – brengen in het lichaam onder andere:

 • droogte, zoals merkbaar aan een droge huid
 • zorgen maken, piekeren
 • angstige gevoelens
 • pijnlijke of knarsende gewrichten
 • veranderingen in spijsverteringpatronen waaronder constipatie en gasvorming
 • slapeloosheid

Hoe verzacht je de (nadelige) invloeden van de herfst?

We kunnen de veranderende seizoenen en de ongemakken die weersomstandigheden met zich meebrengen niet uitpoetsen. Wel kunnen we de nadelige effecten ervan verminderen door onze voeding- en leefstijl aan het seizoen aan te passen.

De beste gewoonten tijdens het herfstseizoen die Vata kalmeren

 • Geniet van de natuur en omarm de veranderingen die de herfst met zich meebrengt.
 • Schrap salades uit je menu: ze zijn koud, licht en droog; allemaal kwaliteiten die Vata verhogen en daarom niet geschikt voor dit seizoen.
 • Geniet van soepen en stoofschotels: deze zijn warm en perfect voor de herfst.
 • Kook met kruiden en specerijen: voeg verwarmende kruiden toe tijdens het koken, zoals gember, komijn, kaneel, kruidnagel, basilicum, venkel en zwarte peper.
 • Drink warme dranken: heet water, gember thee (maak deze van verse gember) of kruidenthee zoals venkel, komijn en tijm.
 • Warme oliemassage (Abhyanga): verwarm wat goede biologische olie en geef jezelf een massage. Deze dagelijkse ayurvedische gewoonte geeft je niet alleen een mooie huid maar kalmeert ook Vata. Traditioneel wordt sesamolie gebruikt omdat deze verwarmend is en een beetje “zwaar”. Maar wanneer je dat (iets) teveel is, is elke andere plantaardige olie goed. Neem daarna een warme douche om de olie af te spoelen. NB: zorg dat je niet uitglijdt en reinig na het douchen de vloer goed en ook regelmatig de afvoer!
 • Beweeg: beoefen (yin)yoga, maak wandelingen (draag iets op je hoofd om afkoeling te voorkomen), dans, doe wat Chi Kung.
 • Besteed aandacht aan je ademhaling: neem elke dag de tijd voor een aantal bewuste, volledige ademhalingen. Adem in, adem uit.
 • Ontgift door rust in de spijsvertering te brengen in de vorm van eenvoudige gerechten. Denk eens aan een dag (of een paar dagen) een monodieet . Je eet dan drie keer per dag hetzelfde gerecht, zoals bijvoorbeeld mungbonensoep. Neem contact op voor meer informatie.

Voel je (meer) voor een persoonlijk voeding- en leefstijladvies?

Met het VIP Arrangement krijg je een uitgebreid Voedingsadvies. De begeleiding is Intensief en Persoonlijk. Doe je het liever stap voor stap, boek dan een Voedingsadvies (afspraak van 1,5 uur).

Marma in de media

 1. Home
 2. /
 3. Blog

Waar het ervaren van een Marma behandeling toe kan leiden

Na de tweede Marma behandeling deelde zij haar gedachten met mij: wat jammer dat Marma nog niet zo bekend is. En…. wat ik ervan vond als zij er een stukje over schrijft?
Ik was blij verrast! Dit is precies mijn wens: meer bekendheid geven aan Marma en Ayurveda.
Diverse ervaringen zijn ook hier te lezen.

Deze week (17-06-2020) is het bericht verschenen, in de rubriek “Op uw gezondheid!” van weekblad Story.

Marma in de media

Verhoog je weerstand – Ayurveda geeft raad

 1. Home
 2. /
 3. Blog

Tips in tijden van virussen en voor alledag

Misschien ken je de term homeostase. “Homeostase is het proces waarbij organismen het interne milieu van chemische en fysische processen in evenwicht houden, ondanks veranderingen in de omgeving waarin het organisme zich bevindt.” Vrij vertaald: alle cellen, weefsels en organen van ons lichaam zijn voortdurend bezig om in een zo goed mogelijke staat van evenwicht te komen en te blijven. Ons hele systeem staat 24 uur per dag op een evenwichtsbalk en doet er alles aan om er niet van af te vallen. 

Dit proces sturen wij niet bewust aan maar we zijn er o zo afhankelijk van. Het goede nieuws is: we kunnen er wel aan meewerken, zodat onze organen en systemen zo goed mogelijk kunnen functioneren. Wanneer onze cellen minder gevoelig zijn voor stressfactoren uit de omgeving kunnen we lichamelijk en geestelijk beter in balans blijven.

Hierin herkennen we de filosofie, werkwijze en effectiviteit van Ayurveda.

Ayurveda kijkt naar interne oorzaken. Wanneer het lichaam uit balans is, hebben externe oorzaken een grotere impact. Is het lichaam in balans, dan heeft een externe oorzaak zoals een virus een minder groot effect.

Hoe kun je zorgen voor een optimale conditie, zodat virussen een kleinere impact hebben

Dit zijn de stappen:

1.  Ama verwijderen – Ama zijn “slakken”; voeding die onverteerd in het lichaam achterblijft
2.  Spijsvertering op orde brengen
3.  Dosha’s in balans
4.  Immuniteit verhogen
5.  Antivirale planten + middelen

1. Ama (“slakken”) verwijderen

Ama is herkenbaar aan o.a.:
– weinig focus
– weinig intuïtie
– slap voelen
– onregelmatige stoelgang
– stoelgang plakt
– beslag op de tong
– veel gasvorming

Te verwijderen door:
– kruidenthee
kitcherie (eenpansgerecht)
– eenvoudige gerechten / maaltijden
– granen, linzen, bonen, groenten, specerijen
– kikkererwten als eiwitbron
– maak de maaltijden kleiner, zodat het lichaam ze goed kan verteren
– volg een vaste routine in tijdstip van opstaan, je maaltijden en naar bed gaan
– gebruik specerijen als gember, kruidnagel, kardemom
– ga wandelen, bewegen
– neem wisseldouches

Hoe weet je dat Ama (“slakken”) weg is?
– tong is roze (geen beslag)
– goede vertering
– ideale stoelgang: dagelijks, zonder moeite (als rijp fruit dat van de boom valt), consistentie als een rijpe banaan

2. Spijsvertering op orde brengen

Bij een goede spijsvertering zal de aanwezigheid van ama afnemen. En andersom: bij een zwakke spijsvertering zal de aanwezigheid van ama toenemen.

Met andere woorden: door de spijsvertering op orde te brengen zal ama verwijderd worden.

Voor voedingstips, zie boven bij ama (“slakken”) verwijderen. En verder:
– eet voeding volgens je constitutie
– gebruik de juiste specerijen
– tip: maak dagelijks deze thee van 3 specerijen
– eten op de juiste tijden
– slapen op de juiste tijden

Ideaal: een vers, vegetarisch dieet bestaande uit:
– fruit, groenten, granen
– alle voeding vers, onbewerkt en vers bereid

Deze voeding vertegenwoordigt zuiver bewustzijn, waarmee je je eigen trilling verhoogt.
Hiermee kun je dicht bij zelfbewustzijn blijven. Dit is een grote bescherming om met het dagelijks leven om te gaan.

Heb je hierbij hulp nodig? Boek dan een (online) consult.
Voor een korte vraag, neem even contact op (gratis).
Zin in meer recepten? Schrijf je in voor de maandelijkse Nieuws & Tips.

3. Dosha’s in balans brengen

In het kort: alle materie (ook de mens) is opgebouwd uit vijf elementen: aarde, water, vuur, lucht en ether. De verhouding van deze vijf elementen op het moment van de conceptie is bepalend voor jou als individu. Dat bepaalt je “constitutie” ofwel jouw basisnatuur. 

Deze elementen komen in tweetallen samen in de drie “dosha’s”. Dit zijn:
Vata: lucht + ether
Pitta: vuur + water
Kapha: aarde + water

Altijd is een combinatie van de drie dosha’s in jou actief, maar één of twee ervan zijn dominanter dan de ander(e). Zo zullen ze ook je persoonlijkheid domineren. 

Wanneer o.a. door een bepaalde leefstijl of gewoonte deze verhoudingen tussen de dosha’s verstoord wordt, kunnen klachten ontstaan. Je bent dan als het ware van je basisnatuur afgedwaald.

Door de dosha’s weer in balans te brengen, kom je terug bij je basisnatuur, zoals je bedoeld bent te zijn. Dit heeft een positief en rustgevend effect op lichaam en geest en komt je gezondheid ten goede.

Hierbij helpen:
– tot rust komen
marma therapie
– yoga & meditatie
– voeding – levensstijl – slapen volgens je constitutie
– therapeutische kruiden & middelen
– chanten, zingen, dansen

4. Immuniteit verhogen

Ayurveda benoemt 7 lichaamsweefsels: plasma, bloed, spieren, vet, botten, beenmerg en reproductieweefels (zaadcel, eicel, baarmoeder).

In deze volgorde worden de weefsels gevoed met de voedingsstoffen die via de spijsvertering beschikbaar zijn. De conditie van je lichaamsweefsels wordt in grote mate bepaalt door je voeding- en levensstijl. Hier komen we ook weer op je verteringskracht uit. Eet en doe jij wat jij / jouw lichaam kan verteren?

De conditie van je weefsels versterken
– met specifieke kruiden voor immuniteit
   – >belangrijke kruiden: Tinospora cordifolia (Guduchi), Shilajit en Amalaki

5. Antivirale planten + middelen

Tinospora cordifolia / Guduchi / Giloy: o.a. goed voor immuniteit en de lever.
Het blad van deze plant is hartvormig en gekozen als afbeelding bij dit bericht. Guduchi wordt zó gewaardeerd door zijn heilzame effecten, dat de plant in Ayurveda de bijnaam ‘Amrita’ of ‘Goddelijke nectar’ heeft. Lord Dhanvantari draagt op afbeeldingen Guduchi in één van de handen.

Shilajit: een soort mineraal, oorspronkelijk afkomstig van de Himalaya; wordt gewonnen in Nepal en Amerika. Ook dit is goed voor de immuniteit en voor luchtwegen en maag-darmkanaal.

Amalaki / Amla / Indiase kruisbes: is algemeen immuniteit opbouwend. Sterke anti oxidant, natuurlijk vitamine C.

Tulsi / Heilige basilicum: verkrijgbaar als losse theeblaadjes, gemalen tot poeder en in capsules. Ondersteunt o.a. immuniteit en luchtwegen.

Neem: verkrijgbaar als kruidenthee (blaadjes) en in capsules. Ook dit ondersteunt de immuniteit.

Kurkuma: balancerend voor alle dosha’s, verwarmend; als poeder of wortel te verwerken in gerechten. Bij ontstekingen en virussen een extract nemen.

Gember: stimulerend, sterk verwarmend, helpt ama verminderen, is ontstekingswerend, goed voor neurotransmitters en verhoogt de spijsvertering. Goed voor lichaam en geest.
Advies: 2 koppen gemberthee per dag; vers sap is het best (wortel raspen).

Kaneel: sterk verwarmend, aanbevolen bij verkoudheden en griep; ondersteunt de luchtwegen.

Kruidnagel: sterk verwarmend, algemeen ondersteuning bij virussen.

Tip: drink 2 – 3 maal per dag deze weerstandverhogende thee.

Speciale aanbeveling

Phyllanthus niruri / Niruri / Steenbreker / Chanka Piedra
Ondersteunt de lever, een belangrijk orgaan voor de spijsvertering en bij de verwerking en afvoer van afvalstoffen!

Andrographis paniculata / Kalamegh
Een heel sterk kruid; ondersteunt de immuniteit en wordt de meest antivirale plant genoemd.

Aanvullende adviezen bij virussen

– het lichaam warm houden
– drink geen water bij de maaltijd; wil je toch iets drinken, dan liever kleine slokjes kruidenthee
– fruit verkoelt, daarom beter fruit verwarmen en specerijen toevoegen
– in deze tijd is af en toe fruit eten OK, maar niet in grote hoeveelheden!
– zuivel is zeer verkoelend en wordt daarom sterk afgeraden; ook i.v.m. slijmvorming
– in eten verwerken: kurkuma, gember, kaneel, kruidnagel

Verkoopadressen

Koop bij voorkeur bij fysieke winkels in je woonplaats. Mocht het daar niet lukken, dan volgen hier wat tips:

Tinospora cordifolia / Guduchi: ruim te vinden in webwinkels.

Shilajit: o.a. bij Holisan.

Amalaki / Amla / Indiase kruisbes: ruim te vinden in webwinkels.

Tulsi: o.a. bij Pit & Pit (poeder), Vitamines per post (capsules), Holisan (capsules).

Neem: o.a. bij Vitamines per post (capsules).

Phyllanthus niruri / Niruri / Chanca Piedra: o.a. bij Holisan (Niruri) en Vitamines per post (Chanca Piedra).

Andrographis paniculata / Kalamegh: o.a. verkrijgbaar bij Vitamines per post en Sri Sri Ayurveda (Kalamegh).

Immugen is een product van Sri Sri Ayurveda en bevat Tinospora cordifolia, Amalaki en Tulsi.