Blog

Marma ervaringen

Wat is dit bijzonder!

Soms kan iemand geen woorden vinden om te beschrijven wat ervaren is tijdens een Marma behandeling. Maar de meest gehoorde reactie na een Marma behandeling is wel: “Wat is dit bijzonder!”. Een deel van de Marma ervaringen volgt verder in dit bericht.

Mijn manier van werken

Dankzij mijn veelal (zeer) gevoelige cliënten heb ik ontdekt dat juist heel lichte aanrakingen een dieper contact mogelijk kan maken. Tijdens het geven van Marma wordt mijn heldervoelend vermogen op emotionele ballast niet aangesproken. Zo blijft de ervaring van de cliënt privé. Juist daardoor kan, dankzij het vrijer stromen van de energie, het herstel zich ongemoeid voltrekken.

Wat kan Marma voor je doen?

Marma komt uit de Ayurveda en is een zachte drukpuntmassage die door de kleding heen gegeven wordt. De behandeling is erop gericht het lichaam gezond te houden door blokkades op te ruimen, waardoor de energie in je lijf weer vrijuit kan stromen. 

Het verlicht pijn, kalmeert de geest, geeft focus, energie en positiviteit, vitaliseert de organen, verbetert de fysieke stabiliteit en is bovenal erg ontspannend.

Een greep uit de reacties na een behandeling

Ik voel me na de behandeling heerlijk ontspannen en relaxed. Lida heeft me met zorg en liefdevol behandeld en ik voel me gekoesterd. Wat een fijne behandeling is dit. Dankjewel!
Het is fijn om nog even alleen te genieten van mijn thee.

Sinds tijden niet zo goed geslapen!

Heerlijk. Zen. Apart om door zulke lichte aanrakingen zo in rust te komen.

Heel fijn, ontspannend, verlichtend maar tegelijk weer grondend (of in balans gevoel). Soort yin yang. Verwarmend en thuis bij jezelf. Voor herhaling vatbaar.

Heel ontspannend en bijna magisch. Ik viel snel in slaap, was mij wel bewust van zeer zachte aanrakingen / nabijheid van Lida’s handen. Mijn handen tintelden en tijdens het rusten, toen ze weg was, tintelde mijn linkervoet; ik voelde stroompjes vanaf mijn knie. Voor mijn doen heb ik mij heel goed kunnen ontspannen. De warme dekens waren erg prettig.

Ik heb de behandeling zeer positief ervaren. Het was ontspannend, rustgevend. Gedachten die kwamen en weer gingen mochten er zijn. Ik voelde duidelijk de stroming van energie. Tintelingen die ik van binnen ervaarde als kippenvel met name in borstgebied. Kortom…. dankjewel lieve Lida.

Buitengewoon plezierig, ontspannen, veilig gevoel.

Ik heb de behandeling als heel liefdevol ervaren. Gevoel van heel ver weggeweest. Relaxed maar ook confronterend.

Heel mooi en zacht; weldadig!!

Erg fijn. Heel rustig en ontspannend. Subliem verzorgde behandelruimte. Alles was duidelijk en verzorgd. Dankbaar voor de verwennerij, rust, privacy én heerlijke thee.

Super, super fijn! Ik heb heel vaak gezucht! Dus spanning losgelaten….
Voel me nu heerlijk ontspannen. Heb behalve de zorgvuldigheid ook de liefdevolle aanraking ervaren. Dank je wel lieve Lida!

Heerlijk! Weldadig! Helend!

Ik heb zoveel gevoeld! Dit is zo bijzonder, ik zag kleuren en viel af en toe in slaap. Ik voelde het stromen. Heel fijn om mee te maken. Momenten van dichtbij mezelf meegemaakt én ontspanning.

Marma therapie

Wat is Marma therapie?

Marma therapie komt uit de Ayurveda en is een zachte drukpuntmassage die door de kleding heen gegeven wordt. De behandeling is erop gericht het lichaam gezond te houden door blokkades op te ruimen, waardoor de energie in je lijf weer vrijuit kan stromen. 

Het verlicht pijn, kalmeert de geest, geeft focus, energie en positiviteit, vitaliseert de organen, verbetert de fysieke stabiliteit en is bovenal erg ontspannend.

Wat zijn Marma?

Marma zijn punten in het lichaam waar zich geconcentreerde levensenergie bevindt.
De punten liggen op de energiebanen, deze zijn vergelijkbaar met meridianen.

Waarom Marma?

Als eerste is het doel de stroom van prana in lichaam en geest te stimuleren. Prana is de vibrerende electromagnetische energie van de natuur.

Marma zijn zogenaamde schakelpunten die – wanneer ze zijn geopend – de toename van de energiestroom makkelijker maken.

Energieblokkades in lichaam en geest worden opgelost.

Factoren waardoor de energiestroom geblokkeerd kan worden

De schakelpunten in de energiebanen kunnen door een breed scala aan oorzaken blokkeren. Een aantal daarvan zijn stress, beschadiging of verwonding en trauma.

Voordelen van Marma

 • Verlichting zenuwpijn
 • Ruimt emoties op
 • Helderheid / kalmeert de geest
 • Ontspannend
 • Lost stress op
 • Vitaliseert de organen
 • Vermindert pijn
 • Verbetert fysieke stabiliteit

Reacties direct na de behandeling

Soms is het lastig om in woorden te vatten wat ervaren is tijdens een Marma behandeling. Maar de meest gehoorde reactie is wel: “Wat is dit bijzonder!”. Lees meer ervaringen.

Is Marma altijd mogelijk?

In sommige gevallen kan er geen Marma behandeling worden gegeven:

 • tijdens de zwangerschap
 • het dragen van een pacemaker
 • ernstige ziekte
 • gebruik van zware antidepressiva
 • complexe psychische problematiek
 • hoge inname van drugs en alcohol

Is het ook geschikt voor kinderen?

Marma is zeker geschikt voor kinderen en wordt toegepast wanneer ze 7 jaar of ouder zijn. Tijdens de behandeling is altijd een ouder aanwezig.

Hoe lang duurt een Marma behandeling?

De behandeling zelf duurt 45 minuten. Vervolgens kun je rustig nasoezen en voelen wat je hebt ervaren.

Eenmaal van de behandeltafel drink je een kop thee. Ook ontvang je tips voor een optimaal effect van de behandeling. Zoals: drink meer water en doe het de rest van de dag rustig aan.

Tussen het afronden van de Marma en het moment dat je naar huis gaat zal weinig worden gesproken. Dit helpt je om in je eigen energie te blijven en de werking van de Marma te verlengen.

Tarieven

Het tarief voor een eerste Marma behandeling is € 70 inclusief intakegesprek en uitgebreide informatie. Houd bij de eerste behandeling rekening met een afspraak van 2 uur.

Voor vervolgbehandelingen betaal je € 60 en maak je een afspraak van 1 uur en 30 minuten.

Schema afspraken

 • maandag, woensdag en vrijdag om 14:00 uur
 • dinsdag en donderdag om 11:00 uur en om 15:00 uur

Geen wachtlijst

Over het algemeen kan een behandeling binnen 3 weken na afspraak plaatsvinden.

Hoe bereid je je voor

 • draag gemakkelijk zittende kleding
 • in ieder geval een shirt met lange mouwen en V-hals of ruime ronde hals
 • draag je contactlenzen? Neem dan lenzendoosje en -vloeistof mee
 • graag 1 uur voorafgaand aan de afspraak niet eten

Locatie

Buerweg 4, 1861 CJ  Bergen NH.
Ruimte apart van de woning, op de begane grond.
Rustige omgeving. Gratis parkeerplaatsen op loopafstand.

Maak een afspraak via onderstaande knop

 

Inspiratie-sessies

 

Tijd

Tijd is ongrijpbaar. Het is vluchtig, je kunt het niet verzamelen, sparen of vermeerderen. Tijd kan je als los zand door de vingers glippen. Je kunt het proberen in te halen en zo efficiënt mogelijk benutten, maar…. meestal komt dat neer op zoveel mogelijk doen in zo weinig mogelijk tijd. Actief zijn, presteren, tijd nuttig besteden; er alles uithalen. Misschien ben je in je hoofd bezig met lijstjes afvinken en draait alles op den duur om Doen. Je aandacht raakt versnipperd, gaat alle kanten op. Zoals naar gezondheid, partner, kinderen, ouders, werk, sport, clubs, sociale media, het “nieuws”, de maatschappij.

En denk je aan het eind van de dag: wat heb ik nou eigenlijk allemaal gedáán vandaag!? En was het wel “goed” genoeg?

Zijn

Hoe zou het zijn om af en toe – of steeds vaker – je los te koppelen van het aspect tijd? Door al je zintuigen te gebruiken en waar te nemen wat er hier en nu Is. Ogenschijnlijk gebeurt er niets, maar in werkelijkheid ervaar jij heel veel. Dan kun je je – al is het maar voor even – het middelpunt voelen van datgene wat ertoe doet. Het aspect tijd verschuift naar de achtergrond, is even niet belangrijk. Je aandacht en (over)actieve zintuigen komen tot rust en keren als het ware terug naar jou: jij die ertoe doet.

Wat doet ertoe voor jou?

Merk je dat gesprekken maar al te vaak gaan over ditjes en datjes? Dat van alles en nog wat wordt besproken, maar dat datgene wat er voor jou toe doet niet of nauwelijks aan bod komt? Dat je het héél graag eens over een onderwerp wilt hebben, maar dat de ander daar (ogenschijnlijk) geen interesse in heeft? Over iets dat je bezig houdt of waar je warm voor loopt. Wat je zo heel erg graag zou willen realiseren maar niet weet waar te beginnen. Eens vertellen over je passie en merken dat er ruimte en tijd wordt gemaakt voor jouw ideeën, iets waar je tot nu toe nog maar zo weinig gelegenheid voor kreeg of nam.

Weet dat je niet alleen bent

Spreekt dit je aan? Weet dan dat je hier niet alleen in staat!

Inspiratie-sessies zijn er voor jou

Niet voor niets is Huis van Bewust-Zijn bedoeld als platform en ontmoetingsplaats.
Met ingang van september 2019 staan de deuren open voor wie zin heeft in samenkomen: om inspiratie op te doen, te delen en van gedachten te wisselen. Op een manier waarop je voor jezelf helder krijgt waar het jou om gaat. Dat je nóg meer snapt waarom iets er voor jou toe doet. En na afloop van de Inspiratie-sessie de deur uitgaat met minder vragen en meer helderheid, en wie weet ook met nieuwe ideeën. Het delen van inspiratie verfrist en geeft energie!

Praktische informatie Inspiratie-sessies

Frequentie: elke laatste vrijdag van de maand; deelname na aanmelding
Data:              zie Agenda
Tijdstip:        van 14:00 tot 16:00 (uitloop tot max. 16:30 uur)
Locatie:         Buerweg 4, 1861 CJ  Bergen NH
Parkeren:     gratis parkeerplaatsen op loopafstand
Bijdrage:       € 10, inclusief thee en iets lekkers

Aanmelding vooraf.

Laat weten dat je komt via onderstaande knop

 

De locatie
Bij mooi weer is locatie buiten
Bij mooi weer buiten!

Inspiratiemiddag “Het temperament van je spijsvertering”

Een introductie van Ayurveda

Wanneer je eet en leeft volgens het temperament van je spijsvertering, win je aan vitaliteit en verleng je de gezonde jaren van je leven!

Het karakter van je spijsvertering zegt veel over jou, bijvoorbeeld:

 • of je snel bent afgeleid of doelgericht
 • een droge, vette of gevoelige huid hebt
 • voeding snel, langzaam of wisselend verteert
 • hoe je reageert wanneer je honger hebt
 • voor welke klachten je aanleg hebt
 • wat jou stress geeft of juist in balans brengt

In deze workshop leer je jezelf, je kwaliteiten en gevoeligheden (nog) beter kennen!

Voeding: lekker of lastig?

Je hebt vast wel eens gemerkt dat het ene voedingsmiddel beter “valt” dan het andere.
Misschien verdraag je scherpe smaken slecht of voel je je na een koud (na)gerecht niet zo lekker. En denk je: “Het één ligt me nu eenmaal wat zwaarder op de maag dan het ander”.

Gezond zijn, gezond blijven

Voeding en leefstijl zijn de pilaren van een goede gezondheid. De bouwstenen in je voeding spelen daarbij een belangrijke rol. Het karakter of “temperament” van je spijsvertering bepaalt hoe je lichaam op smaken en ingrediënten reageert.

Voorkomen is beter dan…

Wanneer je de voeding die je eet niet goed kunt verteren, ontstaan tekorten. Ongemerkt raakt je lichaam uit balans, wat op den duur tot stress leidt.
Zou je niet liever de kans op klachten en vervroegde veroudering voorkomen??

Inzichten vanuit Ayurveda

Misschien heb je wel eens van Ayurveda gehoord.
Is het een merk? Of een bepaald dieet? En is het niet erg ingewikkeld om toe te passen, met veel exotische ingrediënten? Het antwoord op deze vragen is “nee”.

Wat is het dan wel?

Ayurveda is een al duizenden jaren bestaande wetenschap over voeding en levensenergie. Deze kennis en inzichten zijn voor iedereen op eenvoudige wijze toe te passen. Ook in een modern, westers leven.

Ben je na deze workshop toe aan verdere verdieping? Volg dan de cursus “Kennismaking met Ayurveda – Kompas voor je gezondheid en welzijn” die op 20 september start.

Doe je mee?

Deze inspiratie middag geeft je inzicht in de kracht én de gevoeligheden van je spijsvertering. Je herkent je kwaliteiten en krijgt begrip voor je gevoeligheden. Daarmee win je aan vitaliteit en verleng je de gezonde jaren van je leven.

Meld je aan, het aantal deelnemers is klein!

Praktische informatie

Datum:       vrijdag 30 augustus 2019
Tijd:             13:30-16:30 uur
Locatie:      Buerweg 4, 1861 CJ  Bergen NH
Bijdrage:    € 35 inclusief kruidenthee, lekkernij, infomap + attentie
Betaling:    na aanmelding ontvang je een bevestiging met betaalgegevens

Aanmelding: met het contactformulier via onderstaande knop

 

 

Locatie: praktijk NatuurlijkGezond
Bij mooi weer is locatie buiten
Bij mooi weer buiten!

 

 

Het kruiden-frequentie-experiment

De verrassende energie van planten

Zoals bekend wordt in de Ayurveda veel met kruiden gewerkt. Kruiden die niet alleen gerechten kleur, geur en smaak geven, maar ook heilzaam zijn voor de spijsvertering. Die het lichaam helpen om datgene wat je eet beter te kunnen verteren, op te nemen en af te voeren wat niet benut kan worden.

Kruiden als remedie

Daarnaast worden de specifieke eigenschappen van planten ingezet voor behandeling van klachten. Soms wordt alleen het blad van een plant gebruikt, soms de wortel en in andere gevallen alle delen van de plant.

Vormen van toepassing

Er zijn vele vormen waarin planten worden toegepast. Een kruid of kruidenmengsel kan gedroogd en gemalen worden ingenomen, als thee worden gedronken, als tinctuur worden opgenomen of met behulp van een olie zoals sesamolie op de huid worden aangebracht.

Kan het soms ook energetisch?

Al langere tijd werk ik met frequenties. Dat kunnen frequenties zijn van metalen zoals zilver, goud, platina etc. en alle andere elementen die voorkomen in het periodiek systeem. Maar ook frequenties van vitaminen, mineralen en voedingszuren. Alles straalt z’n eigen frequentie uit, en aan de hand van die frequentie kunnen we aanvoelen of invoelen wat de impact ervan is op ons als individu.
Beter gezegd: wat is de uitkomst van A + B = C?
Wat is het effect (C) wanneer ik (A) in contact kom met (B).

Wat kun je daarmee

Wanneer je energetisch vooraf kunt afstemmen op een mogelijkheid en ervaart welk effect dat op je heeft, dan geeft dat je een voorsprong op de fysieke ontmoeting ermee. Het geeft je de mogelijkheid om je voor te bereiden op de “ontmoeting” en daardoor keuzes maken die beter bij je passen.

Hoe zit het nu met dat experiment?

Op de foto is het blad van hartbladig maanzaad te zien. Dit is één van de kruiden die zo’n verrassend balancerende én vitaliserende uitwerking hebben. De geselecteerde kruiden hebben tezamen als fysieke werkingsgebieden: bloedsuikerspiegel, huid, lever, nieren, luchtwegen, energiehuishouding en gewrichten. Ook brengt het evenwicht in de gemoedstoestand. 

De kruiden heb ik in 3 afzonderlijke testbuisjes verpakt; deze kunnen samen in een buideltje in een broekzak worden gedragen. Naast een rustgevende werking op het zenuwstelsel, verbeterde aarding en contact met je Zelf, kan het ook een evenwichtiger bloedsuikerspiegel geven. Denk dan bijvoorbeeld aan Diabetes 1 en Diabetes 2.

Verantwoordelijkheid

Vanzelfsprekend is het van belang dat degene met Diabetes die ermee aan de slag gaat goed zichzelf kan testen en medicatie kan bijstellen. Vooraf overleg met de behandelend arts is dan ook mijn advies!

Doe je mee?

Wil je graag je voelende vermogens beter leren kennen én meer balans in lichaam en geest?

Dan kun je meedoen met dit ‘experiment’! Het woord experiment is bewust gekozen omdat het om jóuw ontdekkingsreis gaat: naar helderder voelen, evenwichtiger zijn en makkelijker de stappen op je eigen levenspad zetten.

Maak een afspraak

Wanneer je een afspraak maakt voor een kort consult, dan ontvang je niet alleen je eigen buisjes met buidel, maar leer ik je ook te onderscheiden wat de verschillende buisjes voor je doen en hoe je ze gaat gebruiken. Ik ben reuze benieuwd naar jouw ‘experiment’!

Naschrift

Zojuist hoor ik op de radio een gesprek over Ayahuasca en dat dit – naast spiritueel inzicht – o.a. evenwicht geeft in de gemoedstoestand.
Voor degenen die het pad van Ayahuasca niet op willen gaan is het dragen van een kruidenmengsel, dat naast helderheid en balans in het zenuwstelsel ook een evenwichtige gemoedstoestand brengt, misschien een interessant alternatief??

Slow cooking

Op de foto: mijn Hooimadam

Wanneer ik aan een petroleumstelletje denk ruik ik nog de geur van de groentesoep van mijn oma. Of later bij mijn moeder de sudderlappen. Ook ik bezit een petroleumstelletje, maar dat staat al jaren werkloos in de garage.
Een andere mogelijkheid is de hooikist of het garen van rijst in een slaapzak tijdens kamperen.

Langzaam heeft z’n voordelen

Er zijn meerdere redenen om – wanneer dat kan – gerechten letterlijk op een laag pitje te zetten. Zo krijgen de ingrediënten de tijd om langzaam te garen, waardoor de smaken en geuren voller en rijker worden. Een praktisch voordeel is dat je het garingsproces z’n gang kunt laten gaan, waardoor je zelf ook “rust” hebt.
Het lage energieverbruik biedt daarnaast een economisch voordeel.

Variant op de hooikist

Mijn moderne hooikist heet Hooimadam. Je kunt het zien als een omgekeerde theemuts die is gevuld met wol, wat goed isoleert. Ik heb gekozen voor de variant in biologisch katoen in een rode ruit. Omdat rood associeert met vuur en ook omdat het gezellig staat in de keuken.

Hooimadam 4

Hooimadam 3Hooimadam 2Hooimadam 1

 

 

 

 

 

Zelf doe ik voor de zekerheid altijd eerst een theedoek om de pan voordat ik deze in de Hooimadam zet. Zo voorkom ik dat deze gewassen moet worden in het geval er iets bij het inzetten of uitnemen van de pan over de rand gaat.

Het is belangrijk het gerecht stevig aan de kook te brengen voordat je de pan in de Hooimadam zet. Daarna gaart het geheel langzaam maar gestaag verder.

Naast de Hooimadam heb ik ook een Slow Cooker. Dit is een pan die op elektra werkt en ervoor is gemaakt om gerechten langzaam te garen. De pan verhit tot onder het kookpunt en staat voor langere tijd aan. Toch gebruikt de pan relatief weinig energie. Ook de Slow Cooker gebruik ik regelmatig en met veel plezier. 

De voordelen voor mij:

Ik ga ’s morgens naar de sportschool terwijl mijn warme lunch bij thuiskomst op me wacht.
Ook al heb ik ’s middags een late afspraak, ik zit rustig want mijn avondmaal is smakelijk, gezond én op tijd klaar.

Als het gaat om het bereiden van Kitcherie bijvoorbeeld, dan geef ik de voorkeur aan de Hooimadam. Stevige soepen zoals minestrone maak ik graag met de Slow Cooker.

Hooimadam: kopen of zelf maken

De Hooimadam is te koop in verschillende kleuren en maten.
Ben je een beetje handig, dan is het ook gemakkelijk zelf te maken. Zorg dan wel voor een goed isolerende tussenlaag; dat voorkomt dat je gerecht snel afkoelt. Op internet zijn verschillende artikelen over zelf maken te vinden.

Slowcooker

Er zijn verschillende merken slowcookers te koop. Zelf bezit ik een witte Crock-Pot (merknaam) type CR026X met een inhoud van 5 liter. De binnenpan is van keramisch materiaal. Het grote voordeel daarvan is, dat je deze eerst op het fornuis kunt verhitten om de (eerste) ingrediënten zoals ui, knoflook en specerijen te fruiten. Daarna gaan de overige ingrediënten erbij en wordt de binnenpan in de Crock-pot gezet. Tenslotte stel je de tijdsduur in stappen van 30 minuten in, en de keuze ‘high’ of ‘low’. Wanneer de tijd verstreken is, schakelt de pan zichzelf door naar de warmhoudstand. Al vrij snel nadat de slowcooker is gaan verwarmen, ruik je de geuren van de ingrediënten. En kun je je alvast verheugen op een heerlijke maaltijd!

Ingrediënten minestrone voor bereiding in slowcooker
Ingrediënten minestrone voor bereiding in de slowcooker

De weg naar binnen

Ontmoet het kwetsbare, onschuldige kind

Als je het snapt, dan is het een ABC’tje. Maar niemand krijgt bij de geboorte een gebruiksaanwijzing mee. Niet van zichzelf en ook niet van het “leven”.

Met ABC’tje bedoel ik: A + B = C.

Wanneer ik (A) in contact kom met iets (B) dan is mijn reactie daarop … (C). Waarbij dat “iets” van alles kan zijn: een persoon, dier, plant, voorwerp, voedsel of drank, geur, geluid, activiteit of gebeurtenis. Alles waarmee we in contact komen, wat bij ons binnenkomt via één of meerdere zintuigen, heeft een gevolg, geeft een reactie in ons.

Via zien, voelen, ruiken, proeven en horen staan we (A) in verbinding met “buiten” (B) en ervaren we iets (C).

RadertjesHet begin

Zonder gebruiksaanwijzing of routebeschrijving heeft ieder van ons moeten “uitvinden” hoe je daarin je eigen weg vindt. En dat leren gaat in de eerste periode na de geboorte heel snel. Onze organen en natuurlijke reflexen helpen ons bij de start: de ademhaling via de longen begint, we gaan op zoek naar een tepel voor voeding, kalmeren door het contact van onze huid met de huid van onze moeder. Herkennen haar stem. Merken dat er gereageerd wordt op ons huilen. Je maakt kennis met “de wereld” en de wereld maakt kennis met jou.

Ervaringen krijgen betekenis

Wat onze zintuigen aan indrukken binnen brengen maakt een gedachte in ons los: dit vind ik leuk, mooi, vervelend, eng etc. De gedachte wordt gevolgd door een emotie of gemoedstoestand.
Op dezelfde manier lokt dat wat wij zelf doen of zeggen een reactie bij de ander uit.

Berichten komen binnenIeder z’n eigen archief

Om zo snel mogelijk te leren – én te overleven – wordt razendsnel in kaart gebracht wat het is waarmee we in contact komen. Is het OK (veilig) of niet OK (gevaarlijk). Daarbij speelt ons onderbewuste een grote rol. Zo bouwt ieder haar of zijn eigen archief van ervaringen op. 

 

Efficiënt en snel

Gaandeweg onze ontdekkingsreis van het leven vult zo’n archief zich gestaag. De beheerder van het archief in ons werkt graag snel en efficiënt. Dat lukt het best met een beperkt aantal mappen of ordners. De zintuigen rapporteren aan de archivaris wat zij “binnen” krijgen. Dat kan zijn: het is rood, ruikt zoet, smaakt sappig, wordt gegeven door een familielid, ik voel me blij.
Of: peuterspeelzaal, ik sta op van “mijn” stoeltje, ander kind gaat op mijn stoeltje zitten, ik voel verdriet en onmacht en moet huilen.

Orders archiefArchief vult zich

Zo vullen zich de mappen met plezierige ervaringen en ook met verdrietige, boze, angstige, pijnlijke ervaringen. Op elke map staat de emotie geschreven die de lading van de ervaringen dekt. Bij binnenkomst van informatie van de zintuigen gaat de archivaris snel na of er een overeenkomst is met een eerdere gebeurtenis. Een nieuwe map maken vraagt tenslotte tijd: alle aspecten van een niet herkenbare – dus nieuwe – gebeurtenis moeten eerst in kaart worden gebracht. Daarvoor is geen tijd; liever wordt één van de bestaande mappen gekozen.

OutputBepalen van je reactie

Al in een vroeg stadium krijgt de archivaris in ons er een extra taak bij: bericht teruggeven met instructies hoe te reageren op datgene wat we tegenkomen. Er is nu niet alleen een loket “IN” maar ook een loket “UIT”. De stroom aan informatie is dan als volgt:

1. Zintuigen rapporteren aan archivaris.

2. Archivaris zoekt hierbij de best passende archiefmap.

3. Archivaris stelt vast welke emotie is genoteerd op de gekozen map en ook hoe onze reactie op die emotie was (= informatie uit het verleden).

4. Archivaris geeft informatie terug hoe op deze nieuwe gebeurtenis te reageren (= heden).

Onbewust handelen

Dit mechanisme “functioneert” op onbewust niveau. De archivaris houdt zolang mogelijk vast aan deze werkwijze en valt ons bewuste hiermee liever niet lastig. Gevolg: zolang er nog ruimte in de mappen is, blijven wij ons min of meer onbewust van deze impulsieve manier van archiveren én van reageren op wat het leven ons brengt. Onze reacties zijn daarom (meestal) gebaseerd op ervaringen in het verleden. Omdat herhaling zorgt voor steeds meer ingesleten patronen, is het des te lastiger om hiervan los te komen en beslissingen in het “NU” te nemen.

Bewust worden

Totdat de archivaris het niet meer aan kan. Omdat er meer impulsen binnen komen dan hij kan verwerken of omdat de bestaande mappen overvol zijn geraakt. De spreekwoordelijke emmer loopt over!

Dan wordt duidelijk dat “iets” teveel is geworden. We raken overspoeld door emoties, zijn “onszelf” niet meer.

Kwetsbare, onschuldige kindDe weg naar binnen

Op dat moment worden we uitgenodigd (beter gezegd: gedwongen) om naar binnen te gaan. Tijd te nemen voor wat daar binnen in ons zo diep gevoeld en ervaren is. Niet om extra mappen aan te leggen zodat we weer een tijdje vooruit kunnen. Nee: onder ogen zien en met mededogen contact maken met onze innerlijke wereld.

Dat daarbinnen het kwetsbare, onschuldige kind op ons wacht om teruggevonden te worden. 

Om samen een nieuwe start te maken, nieuwe ervaringen op te doen. Op een eigen, authentieke manier vorm geven aan je leven. Terugvinden hoe jij je uitdrukt – jouw expressie – en dat die is zoals die bedoeld is te zijn. De etiketten mogen van de mappen, de mappen mogen één voor één leeg.

Voelen

Terugkijkend vermoed ik dat ik niet vooraan heb gestaan bij het loket waarbij “snappen” werd uitgedeeld. Als compensatie kreeg ik wel een extra pakketje “voelen” mee. Daarmee mocht ik aan de slag. Ik weet oprecht niet waarmee je beter af bent, eenvoudigweg omdat ik geen vergelijking kan maken. Ieder krijgt z’n eigen pakketje mee om wijs uit te worden. Doe-Het-Zelf in optima forma. Zonder dat je er een doosje schroeven en moeren bij krijgt. Of forums op internet waarop een werktekening te vinden is. Wél zijn er ervaringen van mede-reizigers te vinden die je kunnen aanmoedigen ook jouw eigen pad te gaan, met vallen en opstaan, hier en daar een schaafwond en blauwe plek opdoen. Je wonden te likken, tijd te nemen voor heling en dan moedig je weg vervolgen.

Stop!Maar hoe?

Wanneer het voelen en in kaart brengen van je op emoties gebaseerde archief nog onbekend terrein voor je is, wil je daar misschien deskundige hulp bij hebben. Het helpt daarbij te weten dat je coach een ruime ervaring heeft op dit gebied en niet terugdeinst voor herinneringen die voor jou als (levens-)bedreigend zijn ervaren, waarbij je niet meer wist hoe verder te gaan. Jij bent er nu en met jou wandel ik met aandacht en zorgvuldigheid een stukje met je mee. Onderweg de herinneringen invoelend die als emotionele kleine en grotere wonden zijn opgeslagen in je lichaam. Plekken die je uit de weg bent gegaan, gewoonweg omdat je er geen raad mee wist. Er was voor jou geen andere weg, dan er omheen gaan.

Herkennen, erkennen en transformeren

Omdat ik andere herinneringen en ervaringen heb dan jij, zijn deze “verwondingen” in jou niet afschrikwekkend voor mij.

Ik ontmoet daar geen schrikdraad of een bord met “WEGWEZEN, ZEER GEVAARLIJK TERREIN’. Zo krijg ik toegang tot de plek waar het emotionele trauma is opgeslagen. Door dit in te voelen en te verwoorden krijgt jouw lichaam – en jij als kwetsbaar, onschuldig kind – een stem. De opgeslagen emoties en gevoelens worden herkend en erkend. Zo geef je eenvoudigweg deze emoties de vrijheid.

Ik ben
Opgelucht ademhalen

Energetisch is voelbaar dat het lichaam opgelucht kan ademhalen. Hè hè, eindelijk is het van dit oud zeer verlost. Een fysieke klacht is dan vaak al een stuk minder voelbaar. Altijd verbetert de aardeverbinding; is er meer JIJ aanwezig in je lichaam. Zo heb je meer contact met wat jou beweegt, waarmee je je met hart en ziel verbonden voelt. Durf je keuzes te maken die bij jou passen. Kun je rustig en eenvoudig je keuzes en beslissingen verwoorden. Omdat ze gebaseerd zijn op hoe het nu voor jou voelt. En tegelijkertijd heel je je fysieke “wonden”.

Contact

Voel je welkom voor een sessie Heldervoelend Coachen. Heb je eerst nog wat vragen? Ik beantwoord ze graag!

Uitleg professor Margriet Sitskoorn

In de uitzending WNL op Zondag van 5 mei 2019 vertelt professor Margriet Sitskoorn over ons brein, dat het “lui” is (niet teveel archiefmappen wil aanleggen) en ook hoe het kan worden gemanipuleerd. Bekijk daarvoor de uitzending vanaf minuut 36:40.

Kort consult Heldervoelend Coachen

Ook eens ervaren wat het voor je kan doen?

Ben je nieuwsgierig naar Heldervoelend Coachen en wat het voor je kan doen?
Een mogelijkheid is mij eens te bezoeken op een beurs in de regio, maar misschien ben je niet zo’n beursbezoeker. Bijvoorbeeld omdat beurzen je al snel te druk zijn en je liever in alle rust en zonder geroezemoes om je heen al je aandacht (en energie!) bij jezelf wilt houden.

Dat begrijp ik volkomen! Op beurzen gebeurt nu eenmaal veel, tafeltjes staan vaak dicht bij elkaar en elke bezoeker en aanbieder brengt z’n eigen energie mee in de ruimte.

Aantrekkelijk aanbod, ter kennismaking

Daarom is er regelmatig een ‘beurs’ aanbod voor korte consulten Heldervoelend Coachen in mijn praktijk. Daar is het heerlijk rustig, op een plek vlakbij de natuur. Kijk dus regelmatig even op de Agenda en maak gebruik van deze mogelijkheid!

Informatiebronnen om je in te verdiepen

Wanneer je eerst nog graag op je gemak wilt nalezen wat Heldervoelend Coachen inhoudt en wat het voor je kan doen, volgt hier een aantal artikelen:

Praktijkruimte

Locatie NatuurlijkGezond

xxx

Praktische informatie

Data:         zie Agenda
Locatie:    Buerweg 4, 1861 CJ  Bergen NH
Parkeren: gratis parkeerplaatsen op loopafstand
Bijdrage:  consult van 30 minuten à € 20, inclusief notities en persoonlijke frequentie remedie

Maak een afspraak via onderstaande knop:

Start cursus Kennismaking met Ayurveda

 

Vandaag start weer een cursus Kennismaking met Ayurveda · Kompas voor je gezondheid en welzijn.

 

Voor elke deelnemer ligt een lesmap klaar én een Startpakket voor een voedzaam en licht verteerbaar éénpansgerecht.
De deelnemers vullen de ingrediënten zelf aan met groenten naar keuze.

We werken met een kleine groep en kunnen daardoor de diepte en de breedte ingaan. Natuurlijk is er voldoende structuur en volgen de onderwerpen elkaar in een logische volgorde op. Verder is de lesstof licht verteerbaar, zoals je kunt verwachten bij Ayurveda. Tenslotte draait het bij Ayurveda – en dus ook in deze cursus – om vertering. Anders gezegd: in contact komen met de buitenwereld, daarmee afstemmen en bepalen of je het kunt verteren of niet.

Het begin

Voor de cursus start vullen de deelnemers thuis een korte vragenlijst in. Aan de hand van de antwoorden – en het gezamenlijk bespreken ervan – komt er duidelijkheid over de geboorteconstitutie (Prakruti) ofwel basisnatuur van ieder.

Dat we gaandeweg ons leven door ervaringen en omstandigheden kunnen afwijken van onze basisnatuur, zal de komende weken steeds duidelijker worden. De niet-balans situatie wordt Vikruti genoemd. Juist een niet-balans situatie leidt tot gezondheidsklachten en vervroegde veroudering.

Deze cursus geeft de deelnemers een waardevol kompas in handen waarmee ze gezonde keuzes kunnen maken die bij hen passen. Dat is genieten van gezonde voeding!

Lees meer over de inhoud van de cursus.
Wil je graag deelnemen aan de volgende cursus die in het najaar start? Geef dan even bericht, dan hoor je als eerste de planning.

Kennismaking met Ayurveda, Kompas voor je gezondheid en welzijn

Passende voeding en leefstijl, pilaren van een goede gezondheid.

In deze cursus van 5 dagdelen maak je kennis met Ayurveda, krijg je nog meer inzicht in je persoonlijke kwaliteiten en waarvoor je gevoelig bent.

Je maakt kennis met het karakter – het “temperament” – van je spijsverteringsstelsel. Hierdoor krijg je begrip voor de manier waarop jij reageert op alles wat je in het dagelijks leven tegenkomt. Van voeding en vrijetijdsbesteding tot werk en (sociale) ontmoetingen.

Cursusopbouw

De cursus bestaat uit 5 ochtenden of middagen, zoveel mogelijk met een tussenpoos van 2 weken. Dit geeft je de gelegenheid om praktisch met de lesstof aan de slag te gaan. Je gaat de nieuwe inzichten in het dagelijks leven toepassen. Dit is de beste manier om de positieve effecten ervan op je gezondheid en welbevinden te ervaren. Voor de cursus start ontvang je een vragenlijst waarmee je je vermoedelijke geboorteconstitutie kunt bepalen.

Lesmateriaal

De lesmap bevat korte informatie over de oorsprong en uitgangspunten van Ayurveda, en de filosofie waaruit ayurveda en yoga voortkomen. Vervolgens komt uitgebreid aan bod:

 • de 5 elementen: water, aarde, vuur, lucht en ether (ook wel ruimte genoemd)
 • de 3 dosha’s: Vata, Pitta en Kapha
 • de 6 smaken: zoet, zuur, zout, scherp, bitter en wrang
 • geboorteconstitutie Prakruti (pra = begin; kruti = creatie) en huidige constitutie Vikruti
  (vi = erna / later).
 • het spijsverteringsvuur (Agni), de slakken die in het lichaam ontstaan (Ama) en tot klachten leiden
 • de verschillende cycli van het leven, van elk kalenderjaar, de seizoenen en ieder etmaal
 • wat je tong je allemaal vertellen kan
 • kruiden en specerijen
 • hoe lang doet je lichaam over om voeding te verteren
 • voeding- en leefstijl die passen bij de verschillende spijsverteringstypes Vata, Pitta en Kapha

Tenslotte bevat de lesmap eenvoudige én smakelijke recepten. Deze nodigen je uit om te experimenteren met nieuwe gerechten en andere smaken.

De teksten in de lesmap zijn eenvoudig en beknopt. Met daartussen telkens afbeeldingen die de theorie samenvatten. Hierdoor heb je in één oogopslag een overzicht van het behandelde onderwerp.

Ontvang een extra attentie

Als extra attentie ontvang je op de eerste cursusdag een startpakket voor in de keuken, als basis voor een smakelijk, voedzaam en licht verteerbaar gerecht voor 6 personen.

Individuele sessie Heldervoelend coachen

Voor elke cursist is er – voor wie dat wil – een korte sessie heldervoelend coachen. Dit is een combinatie van healing en persoonlijke ontwikkeling. Hierin komen je persoonlijke inzichten vanuit de lesstof en de achterliggende oorzaak van (spijsverterings-)klachten naar voren. Deze sessies zijn individueel en vinden buiten de cursus plaats.

Praktische informatie

Gewerkt wordt met een kleine groep deelnemers!

Data cursus: publicatie op de Agenda
Tijd:  van 14:00 – 16:30 uur; inloop vanaf 13:45 uur.

Locatie: praktijk NatuurlijkGezond, Buerweg 4, 1861 CJ  Bergen NH.

Bijdrage: € 165 per persoon, inclusief verse kruidenthee, lesmateriaal en recepten, startpakket voor in de keuken en een korte individuele sessie heldervoelend coachen. Dit is een combinatie van healing en persoonlijke ontwikkeling.

Aanmelding: met het contactformulier via onderstaande knop

 

Locatie: praktijk NatuurlijkGezond
Bij mooi weer is locatie buiten
Afhankelijk van seizoen, bij mooi weer buiten!