
Blog

Nieuws & Tips 2023
Nieuws & Tips van Huis van Bewust-Zijn verschijnt elk kwartaal Edities 2023 Maart 38. Energie is de sleutel Nieuws & Tips automatisch in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in via het formulier...

Uit je hoofd, in je lijf
Wanneer ervaar je dat je zowel hoofd als lichaam bent? Dat je jezelf als één geheel ervaart? Of merk je dat je voornamelijk een heel druk en vol hoofd bent waarin gedachten blijven ronddraaien om dezelfde vraag of hetzelfde dilemma… Het lichaam...

Het temperament van je spijsvertering
Het belang van een goede spijsvertering Ayurveda gaat uit van het standpunt dat vele, zo niet alle, ziekten voortkomen uit een onevenwichtig functionerend spijsverteringssysteem. Wanneer we weten hoe we het beste omgaan met ons verteringssysteem en...

Wat als je spijsvertering niet optimaal werkt
AMA ofwel spijsverteringsslakken Ama zijn de niet of niet voldoende verteerde voedselresten die in het lichaam achterblijven na onvolledige “verbranding” van het voedsel dat wij eten. Het lichaam zal deze resten ergens in de weefsels – zoals de...

Hemelse Havermout
Een heerlijk ontbijt waar je spijsvertering lekker lang mee doet Start je dag met een warm, zacht zoet en mild kruidig ontbijt. Het is zeer geschikt voor het koude, wisselvallige seizoen. Voor wie bekend is met Ayurveda: aanbevolen voor vata’s en...

Spijsvertering, het duurt langer dan je denkt!
Heb je je wel eens afgevraagd hoe lang je spijsvertering duurt? Dat is langer dan je denkt! In onderstaand overzicht staan verschillende voedselcategorieën en hun verteringstijd: De impact van vlees op de vertering Uit het overzicht blijkt dat elke...

De 6 smaken en hun kwaliteiten
Ken de 6 Smaken De Ayurvedische keuken kent de 6 smaken zoet, zuur, zout, scherp, bitter en wrang. Zoet zorgt voor de opbouw en ontwikkeling van vitaliteit en levert de noodzakelijke koolhydraten, vetten en eiwitten. Bitter en scherp bevorderen de...

Voeding en de 6 smaken
In welke voeding zijn de smaken te vinden? Nu er meer duidelijkheid is over de 6 smaken en hun kwaliteiten, is de vraag in welke voeding deze smaken te vinden zijn. Het antwoord hierop is te vinden in onderstaand overzicht, dat niet volledig is...

Nieuws & Tips 2022
Nieuws & Tips van Huis van Bewust-Zijn verschijnt elk kwartaal Edities 2022 December 37. Van oud naar nieuw September 36. Dat is lang geleden! Maart 35. Voeding, lust of last? ...

Mung dal weken en wassen
Wat is dal Dal wordt ook geschreven als dahl, daal en dhal. Het is een gerecht uit de Indiase keuken dat is gemaakt van peulvruchten – gedroogde linzen, erwten en bonen – die ontvliesd en gebroken zijn. Het woord komt van de Sanskriet werkwoordstam...