Slow cooking

  1. Home
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. Ayurveda
  6. /
  7. Slow cooking

Op de foto: mijn Hooimadam

Wanneer ik aan een petroleumstelletje denk ruik ik nog de geur van de groentesoep van mijn oma. Of later bij mijn moeder de sudderlappen. Ook ik bezit een petroleumstelletje, maar dat staat al jaren werkloos in de garage.
Een andere mogelijkheid is de hooikist of het garen van rijst in een slaapzak tijdens kamperen.

Langzaam heeft z’n voordelen

Er zijn meerdere redenen om – wanneer dat kan – gerechten letterlijk op een laag pitje te zetten. Zo krijgen de ingrediënten de tijd om langzaam te garen, waardoor de smaken en geuren voller en rijker worden. Een praktisch voordeel is dat je het garingsproces z’n gang kunt laten gaan, waardoor je zelf ook “rust” hebt.
Het lage energieverbruik biedt daarnaast een economisch voordeel.

Variant op de hooikist

Mijn moderne hooikist heet Hooimadam. Je kunt het zien als een omgekeerde theemuts die is gevuld met wol, wat goed isoleert. Ik heb gekozen voor de variant in biologisch katoen in een rode ruit. Omdat rood associeert met vuur en ook omdat het gezellig staat in de keuken.

Hooimadam 4

Hooimadam 3Hooimadam 2Hooimadam 1

 

 

 

 

 

Zelf doe ik voor de zekerheid altijd eerst een theedoek om de pan voordat ik deze in de Hooimadam zet. Zo voorkom ik dat deze gewassen moet worden in het geval er iets bij het inzetten of uitnemen van de pan over de rand gaat.

Het is belangrijk het gerecht stevig aan de kook te brengen voordat je de pan in de Hooimadam zet. Daarna gaart het geheel langzaam maar gestaag verder.

Naast de Hooimadam heb ik ook een Slow Cooker. Dit is een pan die op elektra werkt en ervoor is gemaakt om gerechten langzaam te garen. De pan verhit tot onder het kookpunt en staat voor langere tijd aan. Toch gebruikt de pan relatief weinig energie. Ook de Slow Cooker gebruik ik regelmatig en met veel plezier. 

De voordelen voor mij:

Ik ga ’s morgens naar de sportschool terwijl mijn warme lunch bij thuiskomst op me wacht.
Ook al heb ik ’s middags een late afspraak, ik zit rustig want mijn avondmaal is smakelijk, gezond én op tijd klaar.

Als het gaat om het bereiden van Kitcherie bijvoorbeeld, dan geef ik de voorkeur aan de Hooimadam. Stevige soepen zoals minestrone maak ik graag met de Slow Cooker.

Hooimadam: kopen of zelf maken

De Hooimadam is te koop in verschillende kleuren en maten.
Ben je een beetje handig, dan is het ook gemakkelijk zelf te maken. Zorg dan wel voor een goed isolerende tussenlaag; dat voorkomt dat je gerecht snel afkoelt. Op internet zijn verschillende artikelen over zelf maken te vinden.

Slowcooker

Er zijn verschillende merken slowcookers te koop. Zelf bezit ik een witte Crock-Pot (merknaam) type CR026X met een inhoud van 5 liter. De binnenpan is van keramisch materiaal. Het grote voordeel daarvan is, dat je deze eerst op het fornuis kunt verhitten om de (eerste) ingrediënten zoals ui, knoflook en specerijen te fruiten. Daarna gaan de overige ingrediënten erbij en wordt de binnenpan in de Crock-pot gezet. Tenslotte stel je de tijdsduur in stappen van 30 minuten in, en de keuze ‘high’ of ‘low’. Wanneer de tijd verstreken is, schakelt de pan zichzelf door naar de warmhoudstand. Al vrij snel nadat de slowcooker is gaan verwarmen, ruik je de geuren van de ingrediënten. En kun je je alvast verheugen op een heerlijke maaltijd!
Zoals bijvoorbeeld Minestronesoep.

Ingrediënten minestrone voor bereiding in slowcooker
Ingrediënten minestronesoep

Welke temperament heeft jouw spijsvertering?

De spijsvertering van ieder mens reageert op een eigen manier op voeding. Het hangt helemaal af van het temperament van het lichaam (en de mens zelf) of het snel, langzaam of wisselvallig voedsel verteert. Bij iemand met een snelle spijsvertering is het vuuraspect (wat) meer vertegenwoordigt dan bij anderen. Heeft iemand een langzame spijsvertering, dan is het aarde-aspect hier dominant. In het geval van een steeds wisselende spijsvertering zal het luchtaspect de boventoon voeren.

Voorkomen is beter dan…

Wanneer je een eet- en leefpatroon hebt ontwikkeld dat niet bij je eigen natuur past, bestaat de kans dat vroeger of later klachten gaan ontstaan. Dat kan zijn: druk in het hoofd, slecht slapen, pijn, constipatie, geïrriteerde huid, (over)vermoeidheid, maagklachten, vaak verkouden, slijmvorming, opgeblazen gevoel etc.

Wees klachten voor of verhelp ze

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je hier graag meer over weten? Of heb je klachten en vraag je je af of dit met je voeding te maken heeft?

Maak dan een afspraak voor een VIP Arrangement of een enkele afspraak voor een Ayurveda voedingsadvies!

Maak een afspraak via onderstaande knop