Rozijnen-noten brood uit de slowcooker

  1. Home
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. Inspiratie
  6. /
  7. Rozijnen-noten brood uit de...

Zo lekker: zelfgebakken brood!

Of: zelfgebakken rozijnen-noten brood. Wanneer je iets zelf maakt, weet je wat erin zit en – net zo belangrijk – wat niet. Deze keer dus een rozijnen-noten brood uit de slowcooker. Een bedreven keukenprinses vertelde me dat een brood uit de “gewone” oven het niet haalt bij een brood uit de slowcooker. Zó lekker!

Net als bij bakken in de oven, zul je zelf even moeten experimenteren met de tijd die nodig is om een mooi brood te bakken. Gebruik het recept als basis en pas het aan de hand van de resultaten met je eigen cooker waar nodig aan.

Benodigdheden

  • Slowcooker (zelf heb ik een Crock Pot Sauté DuraCeremic CR026X)
  • Bakpapier
  • Grote mengkom
  • Grote lepel of spatel
  • (Kook)wekker (optie)
  • Thermometer waarmee je de temperatuur van de kern van het brood kunt meten (optie)
  • Een rooster waarop je het brood laat afkoelen

Ingrediënten

  • 500 gram tarwebloem (ik gebruik Atta meel, waarmee ik ook chapati maak)
  • 1 zakje gist
  • 1 theelepel zout
  • 2 theelepels koekkruiden
  • 200 gram donkere rozijnen
  • 60 gram hazelnoten
  • lauwwarm water, dat is ca. 350 ml bij gebruik van 500 gram tarwebloem

NB:  Atta meel bevat veel vezels en neemt aanzienlijk meer water op.
In mijn brood op basis van 500 gram Atta meel gebruik ik 550 – 575 ml water!

Tips vooraf

  • waarschijnlijk weet je het al, maar toch: de binnenpan van je slowcooker wordt heet!
  • gebruik een (kook)wekker, dan weet je wanneer het tijd is voor de volgende handeling
  • vind je eigen handigheidje voor het tussentijds keren van het brood; wil je weten hoe ik dat in een handomdraai doe, neem dan even contact op 🙂

Bereiding

  • laat de rozijnen korte tijd wellen in lauwwarm water en laat daarna uitlekken in een zeef
  • halveer de hazelnoten
  • leg een vel bakpapier in de slowcooker
  • doe het meel in de mengkom
  • strooi zout en koekkruiden aan de buitenrand van de bloem / het meel
  • voeg gist toe, in het midden van de bloem / het meel
  • roer met een lepel of spatel door elkaar
  • voeg rozijnen en hazelnoten toe
  • roer opnieuw alles door elkaar
  • voeg het water deel voor deel toe en meng goed door het deeg totdat je een mooie bol hebt
  • neem de bol deeg uit de mengkom en leg deze op het bakpapier in de slowcooker

Vervolgens

  • leg een theedoek tussen de pan en het deksel en zet de slowcooker op High gedurende 60 minuten; de theedoek neemt het vocht op en voorkomt dat je een te vochtig brood krijgt
  • keer na 60 minuten het brood om; de onderkant krijgt een mooi korstje en door het keren krijgt de oorspronkelijke bovenkant ook een korstje
  • stel de slowcooker in op High gedurende 30 minuten
  • meet de kerntemperatuur van het brood; je kunt ervan uitgaan dat het klaar is bij een kerntemperatuur van 90º C
  • dit recept gaat uit van een totale baktijd van 90 minuten. Verleng zo nodig de baktijd nog even en meet opnieuw de kerntemperatuur
  • til het brood met behulp van het bakpapier uit de slowcooker
  • laat het brood zonder bakpapier afkoelen op een rooster

Tenslotte

  • proef en geniet van je zelfgebakken brood
  • pas waar nodig aan zoals het moment waarop je het brood keert of de totale baktijd

Dit is echt een heel makkelijke manier van brood bakken. Zoals je ziet kneed ik het deeg niet. Ook laat ik het niet rusten of rijzen.

Je kunt je brood natuurlijk ook maken zonder koekkruiden, rozijnen en noten en hierin je “beste” werkwijze ontdekken.

Zelf bewaar ik het brood op een koele plaats, gewikkeld in een theedoek, in een broodtrommel. Zo blijft het gedurende een week en tot de laatste kruimel, heerlijk “vers”.

Ben je nog op zoek naar een slowcooker? Diverse merken en types met voor- en nadelen zijn op een rijtje gezet door Plezier in de Keuken.

Een alternatief voor een slowcooker is een zogenoemde Dutch oven. Dat is een zware gietijzeren pan op pootjes die met deksel erop op een vuur of briketten wordt gebruikt. Een gietijzeren pan op pootjes en open vuur zijn niet altijd voorhanden. Geen nood! Ook wanneer je een gewone gietijzeren pan (dus zonder pootjes eronder) in je oven zet wordt de pan van buitenaf rondom verhit. Ook daarmee maak je je eigen niet-kneden brood.

Zin in meer inspiratie? Lees dan het bericht over slow cooking.