1. Home
  2. /
  3. Inspiratie
  4. /
  5. Slow cooking

Op de foto: mijn Hooimadam

Wanneer ik aan een petroleumstelletje denk ruik ik nog de geur van de groentesoep van mijn oma. Of later bij mijn moeder de sudderlappen. Ook ik bezit een petroleumstelletje, maar dat staat al jaren werkloos in de garage.
Een andere mogelijkheid is de hooikist of het garen van rijst in een slaapzak tijdens kamperen.

Langzaam heeft z’n voordelen

Er zijn meerdere redenen om – wanneer dat kan – gerechten letterlijk op een laag pitje te zetten. Zo krijgen de ingrediënten de tijd om langzaam te garen, waardoor de smaken en geuren voller en rijker worden. Een praktisch voordeel is dat je het garingsproces z’n gang kunt laten gaan, waardoor je zelf ook “rust” hebt.
Het lage energieverbruik biedt daarnaast een economisch voordeel.

Variant op de hooikist

Mijn moderne hooikist heet Hooimadam. Je kunt het zien als een omgekeerde theemuts die is gevuld met wol, wat goed isoleert. Ik heb gekozen voor de variant in biologisch katoen in een rode ruit. Omdat rood associeert met vuur en ook omdat het gezellig staat in de keuken.

Hooimadam 4

Hooimadam 3Hooimadam 2Hooimadam 1

 

 

 

 

 

Zelf doe ik voor de zekerheid altijd eerst een theedoek om de pan voordat ik deze in de Hooimadam zet. Zo voorkom ik dat deze gewassen moet worden in het geval er iets bij het inzetten of uitnemen van de pan over de rand gaat.

Het is belangrijk het gerecht stevig aan de kook te brengen voordat je de pan in de Hooimadam zet. Daarna gaart het geheel langzaam maar gestaag verder.

Naast de Hooimadam heb ik ook een Slow Cooker. Dit is een pan die op elektra werkt en ervoor is gemaakt om gerechten langzaam te garen. De pan verhit tot onder het kookpunt en staat voor langere tijd aan. Toch gebruikt de pan relatief weinig energie. Ook de Slow Cooker gebruik ik regelmatig en met veel plezier. 

De voordelen voor mij:

Ik ga ’s morgens naar de sportschool terwijl mijn warme lunch bij thuiskomst op me wacht.
Ook al heb ik ’s middags een late afspraak, ik zit rustig want mijn avondmaal is smakelijk, gezond én op tijd klaar.

Als het gaat om het bereiden van Kitcherie bijvoorbeeld, dan geef ik de voorkeur aan de Hooimadam. Stevige soepen zoals minestrone maak ik graag met de Slow Cooker.

Hooimadam: kopen of zelf maken

De Hooimadam is te koop in verschillende kleuren en maten.
Ben je een beetje handig, dan is het ook gemakkelijk zelf te maken. Zorg dan wel voor een goed isolerende tussenlaag; dat voorkomt dat je gerecht snel afkoelt. Op internet zijn verschillende artikelen over zelf maken te vinden.

Slowcooker

Er zijn verschillende merken slowcookers te koop. Zelf bezit ik een witte Crock-Pot (merknaam) type CR026X met een inhoud van 5 liter. De binnenpan is van keramisch materiaal. Het grote voordeel daarvan is, dat je deze eerst op het fornuis kunt verhitten om de (eerste) ingrediënten zoals ui, knoflook en specerijen te fruiten. Daarna gaan de overige ingrediënten erbij en wordt de binnenpan in de Crock-pot gezet. Tenslotte stel je de tijdsduur in stappen van 30 minuten in, en de keuze ‘high’ of ‘low’. Wanneer de tijd verstreken is, schakelt de pan zichzelf door naar de warmhoudstand. Al vrij snel nadat de slowcooker is gaan verwarmen, ruik je de geuren van de ingrediënten. En kun je je alvast verheugen op een heerlijke maaltijd!
Zoals bijvoorbeeld Minestronesoep.

Ingrediënten minestrone voor bereiding in slowcooker

Ingrediënten minestronesoep

Wist je dat je ook brood kunt bakken in een slow cooker?

Bijvoorbeeld een heerlijk Rozijnen-notenbrood.

Welke temperament heeft jouw spijsvertering?

De spijsvertering van ieder mens reageert op een eigen manier op voeding. Het hangt helemaal af van het temperament van het lichaam (en de mens zelf) of het snel, langzaam of wisselvallig voedsel verteert. Bij iemand met een snelle spijsvertering is het vuuraspect (wat) meer vertegenwoordigt dan bij anderen. Heeft iemand een langzame spijsvertering, dan is het aarde-aspect hier dominant. In het geval van een steeds wisselende spijsvertering zal het luchtaspect de boventoon voeren.

Voorkomen is beter dan…

Wanneer je een eet- en leefpatroon hebt ontwikkeld dat niet bij je eigen natuur past, bestaat de kans dat vroeger of later klachten gaan ontstaan. Dat kan zijn: druk in het hoofd, slecht slapen, pijn, constipatie, geïrriteerde huid, (over)vermoeidheid, maagklachten, vaak verkouden, slijmvorming, opgeblazen gevoel etc.

Wees klachten voor of verhelp ze

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je hier graag meer over weten? Of heb je klachten en vraag je je af of dit met je voeding te maken heeft?

Maak dan een afspraak voor een VIP Arrangement of een enkele afspraak voor een Ayurveda voedingsadvies!

Maak een afspraak via onderstaande knop

 

Privacy Verklaring

Privacy Verklaring huisvanbewust-zijn.nl    -    Privacyverklaring v.01

Deze privacyverklaring heeft betrekking op de Huis van Bewust-Zijn website. We leggen hierin uit hoe we omgaan met de persoonlijke gegevens die we verzamelen als je gebruikmaakt van de website.

Wat voor data verzamelen we?
Je naam en e-mailadres wordt opgeslagen als je met ons contact opneemt.
Je voornaam en e-mail adres worden ook verzameld als je je aanmeldt voor Nieuws & Tips. Elke keer dat je de website bezoekt via een browser of mobiele applicatie worden er automatisch logs gegenereerd. Deze serverlogs kunnen informatie bevatten zoals het request, IP-adres en browsertype.

Wat doen we met jouw gegevens?
Je e-mailadres, naam en telefoonnummer: dit gebruiken we alleen om je een antwoord te kunnen sturen en voor de benodigde administratie, bijvoorbeeld voor het versturen van een factuur.
De serverlogs: deze gebruiken we alleen om te kunnen debuggen als er problemen zijn met de website. We koppelen deze automatisch gegenereerde gegevens niet aan andere persoonlijk identificeerbare gegevens zoals je e-mailadres.

We delen geen informatie met derde partijen.

Waar slaan we je gegevens op?
Op onze servers in Nederland.

Hoe lang bewaren we je gegevens?
Niet langer dan nodig is.

Toegang tot je informatie en wijzigingen
Je hebt het recht om een kopie op te vragen van de gegevens die we van je hebben. Mocht je een kopie willen, stuur dan een e-mail naar info@huisvanbewust-zijn.nl.

We willen ervoor zorgen dat je persoonlijke gegevens kloppen en up-to-date zijn. Je kunt ons vragen om die gegevens aan te passen of te verwijderen als je het idee hebt dat ze onjuist zijn.

Cookies
Cookies zijn kleine tekstbestanden die geplaatst worden op je computer om informatie op te slaan over je bezoek aan de website. Deze informatie kan gebruikt worden om het gebruik van bezoekers te volgen en om statistische rapportages over een website te maken. Voor meer informatie zie: www.aboutcookies.org of www.allaboutcookies.org.

Je kunt je browser zo instellen dat deze geen cookies accepteert. Op de websites hierboven staat uitgelegd hoe je dat doet.
We gebruiken alleen Google Analytics cookies. Dit zijn third party cookies die worden gebruikt om informatie te verzamelen over hoe bezoekers onze site gebruiken. Deze informatie helpt ons om onze website te verbeteren. We hebben een overeenkomst met Google waar in staat dat alle informatie op anonieme wijze wordt verzameld. Het laatste octet van het IP adres wordt gemaskeerd en de gegevens worden niet gedeeld.

We gebruiken geen andere diensten van Google. Opt-out van Google Analytics is mogelijk door de Google Analytics Opt-Out Browser Add-on te installeren via deze link.

Links naar andere websites
We zijn niet verantwoordelijk voor wat andere websites of services waar wij heen linken doen, inclusief de daarin opgenomen informatie of inhoud. Houd er rekening mee dat onze privacyverklaring niet van toepassing is op websites of diensten van derden. Op onze website staan links naar LinkedIn, Facebook en QTouch Trainingen (Quantum-Touch en Quantum- Allergy).

Wijzigingen op onze privacyverklaring
We herzien onze privacyverklaring regelmatig en updates zullen op deze website geplaatst worden. Deze privacyverklaring is voor het laatst bijgewerkt op 16 mei 2018.

Contact opnemen
Neem contact met ons op als je vragen hebt over onze privacyverklaring of gegevens die wij over je hebben. Dat kan door middel van een e-mail naar info@huisvanbewust-zijn.nl.