1. Home
  2. /
  3. Ayurveda
  4. /
  5. Kitcherie: lekker, voedzaam en...

Dit is een basisrecept van kitcherie. Het is geschikt voor alle spijsverteringstypen.

Kitcherie is een eenpansgerecht, bestaande uit rijst, linzen, specerijen en groenten. Kitcherie is eenvoudig te maken, het is voedzaam en makkelijk te verteren. Er wordt gezegd dat kitcherie iets is voor iedereen: “een feest voor de armen en goed genoeg voor een keizer”.

Ingrediënten (6 personen)

Mung dal

Mung dal

  • 1 kop (witte) basmati rijst
  • 1/2 kop mung dal (te koop bij de toko)
  • 3,5 – 4 koppen water *
  • olie of ghee (ghee is geklaarde boter) 
  • 2,5 cm verse gemberwortel, fijngesneden
  • 1/4 theelepel fenegriekzaad
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1/2 theelepel kurkumapoeder
  • 1/2 theelepel komijnpoeder 
  • zout naar smaak

NB: Hier is ‘kop’ een vertaling van het Amerikaanse cup. Een cup is 16 eetlepels; een halve cup is 8 eetlepels.

Hieraan voeg je fijngesneden verse seizoensgroenten toe zoals asperges, tuinbonen, wortelen, doperwten, selderij, broccoli, bloemkool, (rode) biet, venkel, prei etc. etc. en ook groene bladgroenten zoals spinazie of snijbiet.
Ook lekker: fijngesneden rauwe andijvie of raapstelen toevoegen aan het eind van het kookproces, met een houten lepel door de kitcherie scheppen en direct opdienen.
Een aantal voorbeelden van smakelijke combinaties vind je hier.

* optie: i.p.v. water kun je ook bouillon gebruiken, gemaakt van biologisch groentebouillonpoeder. Dan geen zout toevoegen!

Bereiding

  • Pas de hoeveelheden van de ingrediënten zo nodig aan
  • Week en was de mung dal volgens de aanwijzingen in ‘Mung dal weken en wassen
  • Verhit het water in een pan of waterkoker
  • Verhit de olie of ghee in een andere pan. Voeg, zodra olie of ghee heet is maar nog niet      walmt, de fijngesneden gemberwortel toe. Laat het gedurende ca. 20 sec. fruiten
  • Voeg dan de fenegriekzaadjes toe en wat later de komijnzaadjes. Wacht tot de zaadjes beginnen te dansen in de pan (let op dat ze niet verbranden!)
  • Voeg eerst de rijst toe en roer met een houten lepel totdat de rijst transparant lijkt
  • Dan de dal (ontvliesde en gespleten mung bonen) toevoegen en opnieuw doorroeren
  • Daarna de rest van de specerijen toevoegen (behalve het zout) en ten de groenten (behalve de groene bladgroenten, die voeg je later toe tegen het eind van de bereidingstijd)
  • Neem de pan even van het vuur en voeg heel langzaam en voorzichtig het gekookte water toe, het zal een beetje borrelen. Wanneer het water tot rust is gekomen, zet je de pan terug op een laag vuur en sluit af met een deksel
  • De kitcherie is na ca. 20 minuten gaar
  • Voeg tegen het eind van de bereidingstijd zo nodig zout naar smaak toe; je doet dat bijvoorbeeld door het op te lossen in wat heet water dat je het over de kitcherie giet
  • Serveer met verse koriander, citroenpartjes en bijv. chutney. Garam Masala (verwarmend specerijenmengsel) is ook erg lekker hierbij

Tips

  • Zodra de kitcherie kookt, niet meer in roeren, want dan wordt het een brij
  • Bereid bij voorkeur de hoeveelheid die je dezelfde dag gaat eten; eet “kliekjes” (alles wat al eerder bereid is) alleen wanneer het niet anders kan. Met andere woorden: kies altijd de beste optie die je ter beschikking staat. Dus liever een zelf bereid gerecht de dag erna in de oven of pan opwarmen, dan een kant-en-klaarmaaltijd in de magnetron verwarmen / garen
  • Wil je graag eens kitcherie maken maar heb je niet alle specerijen of ghee in huis?
    Dan is een startpakket iets voor jou! Hiermee heb je alle ingrediënten voor een heerlijke 6 persoonsgerecht. Het enige wat je zelf nog voor hebt te zorgen zijn de groenten

Laat het goede je smaken!

Privacy Verklaring

Privacy Verklaring huisvanbewust-zijn.nl    -    Privacyverklaring v.01

Deze privacyverklaring heeft betrekking op de Huis van Bewust-Zijn website. We leggen hierin uit hoe we omgaan met de persoonlijke gegevens die we verzamelen als je gebruikmaakt van de website.

Wat voor data verzamelen we?
Je naam en e-mailadres wordt opgeslagen als je met ons contact opneemt.
Je voornaam en e-mail adres worden ook verzameld als je je aanmeldt voor Nieuws & Tips. Elke keer dat je de website bezoekt via een browser of mobiele applicatie worden er automatisch logs gegenereerd. Deze serverlogs kunnen informatie bevatten zoals het request, IP-adres en browsertype.

Wat doen we met jouw gegevens?
Je e-mailadres, naam en telefoonnummer: dit gebruiken we alleen om je een antwoord te kunnen sturen en voor de benodigde administratie, bijvoorbeeld voor het versturen van een factuur.
De serverlogs: deze gebruiken we alleen om te kunnen debuggen als er problemen zijn met de website. We koppelen deze automatisch gegenereerde gegevens niet aan andere persoonlijk identificeerbare gegevens zoals je e-mailadres.

We delen geen informatie met derde partijen.

Waar slaan we je gegevens op?
Op onze servers in Nederland.

Hoe lang bewaren we je gegevens?
Niet langer dan nodig is.

Toegang tot je informatie en wijzigingen
Je hebt het recht om een kopie op te vragen van de gegevens die we van je hebben. Mocht je een kopie willen, stuur dan een e-mail naar info@huisvanbewust-zijn.nl.

We willen ervoor zorgen dat je persoonlijke gegevens kloppen en up-to-date zijn. Je kunt ons vragen om die gegevens aan te passen of te verwijderen als je het idee hebt dat ze onjuist zijn.

Cookies
Cookies zijn kleine tekstbestanden die geplaatst worden op je computer om informatie op te slaan over je bezoek aan de website. Deze informatie kan gebruikt worden om het gebruik van bezoekers te volgen en om statistische rapportages over een website te maken. Voor meer informatie zie: www.aboutcookies.org of www.allaboutcookies.org.

Je kunt je browser zo instellen dat deze geen cookies accepteert. Op de websites hierboven staat uitgelegd hoe je dat doet.
We gebruiken alleen Google Analytics cookies. Dit zijn third party cookies die worden gebruikt om informatie te verzamelen over hoe bezoekers onze site gebruiken. Deze informatie helpt ons om onze website te verbeteren. We hebben een overeenkomst met Google waar in staat dat alle informatie op anonieme wijze wordt verzameld. Het laatste octet van het IP adres wordt gemaskeerd en de gegevens worden niet gedeeld.

We gebruiken geen andere diensten van Google. Opt-out van Google Analytics is mogelijk door de Google Analytics Opt-Out Browser Add-on te installeren via deze link.

Links naar andere websites
We zijn niet verantwoordelijk voor wat andere websites of services waar wij heen linken doen, inclusief de daarin opgenomen informatie of inhoud. Houd er rekening mee dat onze privacyverklaring niet van toepassing is op websites of diensten van derden. Op onze website staan links naar LinkedIn, Facebook en QTouch Trainingen (Quantum-Touch en Quantum- Allergy).

Wijzigingen op onze privacyverklaring
We herzien onze privacyverklaring regelmatig en updates zullen op deze website geplaatst worden. Deze privacyverklaring is voor het laatst bijgewerkt op 16 mei 2018.

Contact opnemen
Neem contact met ons op als je vragen hebt over onze privacyverklaring of gegevens die wij over je hebben. Dat kan door middel van een e-mail naar info@huisvanbewust-zijn.nl.