‘Vreugdevuren’ op oudejaarsavond, dosha’s die op hol slaan

 1. Home
 2. /
 3. Blog
 4. /
 5. Ayurveda
 6. /
 7. ‘Vreugdevuren’ op oudejaarsavond, dosha’s...

Wanneer dosha’s ‘uitbreken’ en tot calamiteiten leiden

Vanuit ayurveda gezien kunnen we in alles de kwaliteiten van 5 elementen herkennen. Het gaat om de elementen aarde, water, vuur, lucht en ether. Waarbij ether ook wel wordt aangeduid met ‘ruimte’.

Vervolgens komen die elementen in koppels van 2 samen:

 • aarde + water
 • vuur + water
 • lucht + ether (of ruimte)

Die koppels van elementen worden dosha’s genoemd en hebben elk een naam gekregen:

 • Kapha vertegenwoordigt de elementen aarde + water
 • Pitta vertegenwoordigt de elementen vuur + water
 • Vata vertegenwoordigt de elementen lucht + ether (of ruimte)

Eigenschappen en kwaliteiten

Op basis van de eigenschappen die zij vertegenwoordigen, heeft elke dosha heel specifieke kwaliteiten. Je herkent ze o.a. aan:

 • Kapha: vast, vochtig, niet-bewegend, regelmatig, vaste patronen, opbouwend
 • Pitta: vurig, scherp, doelgericht, omvormend / transformerend
 • Vata: vluchtig, onregelmatig, droog (niet vet / niet vochtig), ruw, beweging en transport

Met die eigenschappen hebben zij invloed op alles waarmee ze in aanraking komen. We kunnen ze beschouwen als drie ‘managers”, die ieder leiding geeft aan een eigen afdeling. Wanneer ze in balans zijn, zorgen zij goed voor hun afdeling, bemoeien ze zich niet met de andere afdelingen maar werken er juist op natuurlijke wijze mee samen.

Deze dosha’s met hun eigenschappen en kwaliteiten komen we overal tegen. Zoals bijvoorbeeld in de natuur, de wisselende seizoenen en ook in de intelligentie van ons lichaam en de werking van onze organen.

Maar wat hebben de ‘vreugdevuren’ met deze dosha’s te maken?

Zoals gezegd, we komen de kwaliteiten en werking van de elementen – en dus van de dosha’s – overal tegen. Ook op het strand van Scheveningen, waar de vuren uit de hand liepen en er verschillende branden ontstonden.

Laten we in gedachten naar de situatie op oudejaarsavond teruggaan en de dosha’s er eens bijpakken.

Volgens traditie wordt op 2 verschillende plekken een stapel brandbaar materiaal opgebouwd.

In deze fase zien we Kapha, de ‘manager’ wiens taak het is te verzamelen, op te bouwen; die een voorliefde heeft voor vaste gewoonten en routines. De stapels pallets worden hoger en hoger opgebouwd en laten een regelmatig patroon zien.

Dan komt een extra ‘manager’ ten tonele: Pitta. Naast eerder genoemde eigenschappen is Pitta competitief, wint graag een wedstrijd. We zien beide stapels steeds hoger worden. Hoger dan het toegestane maximum… Dan komt het moment dat de stapels in brand worden gestoken. Het vuurelement van Pitta ten voeten uit.

En daar hebben we de derde ‘manager’ die zich met het spel komt bemoeien: Vata.
Vata zorgt voor beweging, verplaatsing van A naar B (transport), houdt van verandering, kent geen grenzen, is niet geaard.

We hebben allemaal gezien waar dit toe kan leiden; de beelden zeggen genoeg. De schade is aanzienlijk. Al is deze gelukkig “alleen” materieel, mensen hebben zeker angstige momenten gehad door de vuurtornado’s. Het is maar de vraag of alle schade wordt vergoed.

Onze gezondheid en welzijn

Op veel kleinere schaal dan wat gebeurde in Scheveningen, kunnen de dosha’s ook in hun werkzaamheid in ons lichaam hun boekje te buiten gaan. In veel gevallen is het Vata dosha die een proces van verandering in gang zet. Waardoor er een onbalans ontstaat, functies van organen en weefsels (wat) minder goed werken en klachten gaan ontstaan. Daar is dan wel altijd een aanleiding voor nodig. Bijvoorbeeld wanneer – in dit voorbeeld – via voeding en/of leefstijl veel Vata eigenschappen aan lichaam en geest worden toegevoegd. Zoals droge, harde, koude, bewerkte en weinig voedzame voeding. Of een hobby of werkkring die veel onregelmatigheid, reizen en mentale druk geeft.

Wil je weten welke voeding- en leefstijl het beste bij jou past? Maak dan een afspraak voor een persoonlijk advies, bijvoorbeeld in de vorm van het VIP Arrangement.