1. Home
  2. /
  3. Ayurveda
  4. /
  5. Garam masala

Specerijen maken de maaltijd niet alleen smakelijker, maar ook gemakkelijker verteerbaar

Specerijen, zoals in Garam masala, zijn van belang voor het goed functioneren van de spijsvertering. Ook hebben de meeste specerijen een geneeskrachtige werking. Bijvoorbeeld kurkuma is bloedzuiverend en stimulerend op de blaas, cayennepeper bevordert de spijsvertering en verse gember werkt versterkend.

Wat zijn masala’s?

Masala’s zijn mengsels van kruiden en specerijen. Juist met telkens een ander kruidenmengsel kun je eindeloos variëren in het bereiden van smakelijk gerechten. Zelfs een eenvoudige aardappel smaakt verrassend gevarieerd met telkens een andere masala.

Hoe maak je een masala?

Voor masala’s worden specerijen geroosterd, in hete ghee (geklaarde boter) of in een droge koekenpan. Door de specerijen te roosteren komen geur en smaak volledig tot hun recht.

De verschillende specerijen worden niet allemaal even snel bruin. Daarom is de beste aanpak ze afzonderlijk van elkaar te roosteren. Wanneer er geroosterd wordt in ghee gaan de specerijen wel allemaal in dezelfde pan, maar dan in een bepaalde volgorde met verschillende tussenpozen na elkaar. Te beginnen met de zaden die de langste tijd nodig hebben en te eindigen met bijvoorbeeld een poeder dat snel bruint. Op deze manier zijn alle ingrediënten in het mengsel gelijktijdig bruin.

Variëren met ingrediënten

Wanneer je een beetje ervaring krijgt met het maken van masala’s, zul je de smaak en het aroma van elke specerij leren kennen. En dan wordt je ook duidelijk wat de sterke specerijen zijn bijvoorbeeld zoals kruidnagelen, cayennepeper en asafoetida (ook wel duivelsdrek genoemd). Met dergelijke specerijen zul je dus wat zuiniger willen omspringen. Van milde specerijen, zoals komijn en koriander, kun je wat meer nemen. Het is handig dat je sommige masala’s, zoals garam masala, van tevoren kunt maken, waarmee je een paar weken of zelfs maanden toe kunt.

Wat betekent Garam masala

Garam masala betekent letterlijk “warme specerijen” – deze geven warmte aan het lichaam – en wordt gemaakt van zoete specerijen. Garam masala wordt aan een gerecht toegevoegd wanneer dat gaar is of zelfs vlak voor het opdienen.

Ingrediënten (ca. 12 eetlepels Garam masala)

korianderzaad: 4 eetlepels
komijnzaad: 2 eetlepels
zwarte peperkorrels: 2 eetlepels
kardemomzaad: 2 theelepels
hele kruidnagelen: 1 theelepel
kaneelstokjes: 2 stuks van 5 cm

Bereiding

Rooster elk van de specerijen afzonderlijk in een droge, zware gietijzeren koekenpan.
Elke keer wanneer een van de specerijen in de pan zijn gedaan, de pan schudden totdat de zaadjes een paar tinten donkerder geworden zijn en een fijn aroma verspreiden.
Als alle specerijen geroosterd zijn, het geheel malen tot een fijn poeder.

Deze masala is onderdeel van het startpakket.

Bewaren en variëren

Doe de garam masala in een goed sluitende glazen pot en bewaar deze op een koele plaats.

Wanneer de garam masala gemaakt is met kruiden van een goede kwaliteit en luchtdicht afgesloten wordt bewaard, behoudt ze haar smaak en geur gedurende enkele maanden

Voor een andere garam masala dezelfde hoeveelheid kardemom, kruidnagelen en kaneel roosteren als in bovenstaand recept, en daar een halve fijngeraspte muskaatnoot aan toevoegen.
Bron: Vedische Kookkunst, Adiraja dasa.

Privacy Verklaring

Privacy Verklaring huisvanbewust-zijn.nl    -    Privacyverklaring v.01

Deze privacyverklaring heeft betrekking op de Huis van Bewust-Zijn website. We leggen hierin uit hoe we omgaan met de persoonlijke gegevens die we verzamelen als je gebruikmaakt van de website.

Wat voor data verzamelen we?
Je naam en e-mailadres wordt opgeslagen als je met ons contact opneemt.
Je voornaam en e-mail adres worden ook verzameld als je je aanmeldt voor Nieuws & Tips. Elke keer dat je de website bezoekt via een browser of mobiele applicatie worden er automatisch logs gegenereerd. Deze serverlogs kunnen informatie bevatten zoals het request, IP-adres en browsertype.

Wat doen we met jouw gegevens?
Je e-mailadres, naam en telefoonnummer: dit gebruiken we alleen om je een antwoord te kunnen sturen en voor de benodigde administratie, bijvoorbeeld voor het versturen van een factuur.
De serverlogs: deze gebruiken we alleen om te kunnen debuggen als er problemen zijn met de website. We koppelen deze automatisch gegenereerde gegevens niet aan andere persoonlijk identificeerbare gegevens zoals je e-mailadres.

We delen geen informatie met derde partijen.

Waar slaan we je gegevens op?
Op onze servers in Nederland.

Hoe lang bewaren we je gegevens?
Niet langer dan nodig is.

Toegang tot je informatie en wijzigingen
Je hebt het recht om een kopie op te vragen van de gegevens die we van je hebben. Mocht je een kopie willen, stuur dan een e-mail naar info@huisvanbewust-zijn.nl.

We willen ervoor zorgen dat je persoonlijke gegevens kloppen en up-to-date zijn. Je kunt ons vragen om die gegevens aan te passen of te verwijderen als je het idee hebt dat ze onjuist zijn.

Cookies
Cookies zijn kleine tekstbestanden die geplaatst worden op je computer om informatie op te slaan over je bezoek aan de website. Deze informatie kan gebruikt worden om het gebruik van bezoekers te volgen en om statistische rapportages over een website te maken. Voor meer informatie zie: www.aboutcookies.org of www.allaboutcookies.org.

Je kunt je browser zo instellen dat deze geen cookies accepteert. Op de websites hierboven staat uitgelegd hoe je dat doet.
We gebruiken alleen Google Analytics cookies. Dit zijn third party cookies die worden gebruikt om informatie te verzamelen over hoe bezoekers onze site gebruiken. Deze informatie helpt ons om onze website te verbeteren. We hebben een overeenkomst met Google waar in staat dat alle informatie op anonieme wijze wordt verzameld. Het laatste octet van het IP adres wordt gemaskeerd en de gegevens worden niet gedeeld.

We gebruiken geen andere diensten van Google. Opt-out van Google Analytics is mogelijk door de Google Analytics Opt-Out Browser Add-on te installeren via deze link.

Links naar andere websites
We zijn niet verantwoordelijk voor wat andere websites of services waar wij heen linken doen, inclusief de daarin opgenomen informatie of inhoud. Houd er rekening mee dat onze privacyverklaring niet van toepassing is op websites of diensten van derden. Op onze website staan links naar LinkedIn, Facebook en QTouch Trainingen (Quantum-Touch en Quantum- Allergy).

Wijzigingen op onze privacyverklaring
We herzien onze privacyverklaring regelmatig en updates zullen op deze website geplaatst worden. Deze privacyverklaring is voor het laatst bijgewerkt op 16 mei 2018.

Contact opnemen
Neem contact met ons op als je vragen hebt over onze privacyverklaring of gegevens die wij over je hebben. Dat kan door middel van een e-mail naar info@huisvanbewust-zijn.nl.