Een keldertrap en herinneringen die na 50 jaar vrijkomen

  1. Home
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. Heldervoelend coachen
  6. /
  7. Een keldertrap en herinneringen...

Hoe lichaamswijsheid helpt te herinneren en daarna los te laten

Is het mogelijk om na meer dan 50 jaar een pijnlijke herinnering kortstondig te herbeleven en instant te verwerken? Ja! Niet alleen weet ik dat van sessies met cliënten; ik heb het ook zelf mogen ervaren.

Wat gebeurde er?

Een jaar geleden maakte ik een misstap op de keldertrap. Naar boven lopend glipte ik met mijn linkervoet uit m’n slipper, waardoor ik van de tree gleed. Gelukkig wist ik me op handen en knieën “op de been” te houden. Heel blij was ik dat ik óp de stenen trap viel en niet ervan af. Een opluchting dus en niets aan het handje. Maar daar had ik misgerekend! In plaats van kwiek weer op de been te komen en naar boven te lopen zag ik sterretjes. Niet een beetje sterretjes maar héél veel. Na diep ademhalen en bewust “erbij” blijven kroop ik op handen en voeten de trap op en zocht de dichtstbijzijnde stoel op. Het duurde een flinke tijd voordat ik er weer helemaal was. Verder wist ik dat ik op de keldertrap mijn linker enkel licht verzwikt had, maar daarvan was niets merkbaar. Uiteindelijk kon ik gewoon de dag verder en leek het incident verleden tijd.

Een onverwachte wending

Aan het eind van diezelfde drukke dag kwam het moment om lekker te gaan zitten en even helemaal niets te hoeven doen. Heerlijk! De hele dag nergens last van gehad, niets gemerkt, een flink eind kunnen fietsen, gelopen, in de weer geweest; alles was goed gegaan. Maar zodra ik zat kwam er een stekende pijn in mijn linker enkel. En wel zo’n pijn dat ik mezelf in gedachten al bij de spoedeisende hulp zag zitten.
Maar wacht eens: zó ernstig was het toch niet wat er die ochtend was gebeurd! Waar kwam dan ineens die stekende pijn vandaan?

Voelen wat er is

Ik besloot te doen wat ik met cliënten gewend ben te doen: invoelen wat het lichaam zo heel erg graag wil zeggen. Dus legde ik een hand op de enkel en stelde me open voor wat daar zo intens gevoeld werd, wat het als het ware uitschrééuwde. Zonder stem, maar toch luid en duidelijk. Direct nadat ik mijn hand op mijn enkel had gelegd voelde ik een denkbeeldig kind met de armen naar mij uitgestrekt naar me toe komen rennen. Ik spreidde mijn armen uit en hield haar in mijn armen. Veilig. Koestering zonder woorden. Het is goed.

De pijn was direct weg! Niets herinnerde nog aan wat er kort daarvoor zó intens pijnlijk was geweest. Het was een wonder! En ik dacht opnieuw dat het hiermee was afgerond.

Echo uit het verleden: het kwartje valt

Een paar maanden later viel bij mij ineens het kwartje! Het werd me op dat moment pas duidelijk wat er wérkelijk was gebeurd in dat contact met die enkel en het in de armen vallen van het kind, dat omarmd en getroost wilde worden. Meer dan 50 jaar geleden ben ik ook van een keldertrap gevallen. Het gebeurde tijdens het spelen bij een nichtje. Mijn moeder en tante zaten in de woonkamer en wij speelden in de kelder. Ik probeerde me als een acrobaat aan een richel boven de keldertrap vast te houden, maar dat ging mis en ik viel keihard op mijn stuitje. Het gekke is dat ik ondanks de schrik én de pijn niet naar mijn moeder ging. Ergens had ik het idee dat ik iets had gedaan dat niet mocht. Een andere verklaring heb ik er niet voor. Tegen mij werd altijd gezegd: “kijk uit” en “doe voorzichtig”. In mijn beleving had ik dat juist niet gedaan en ik vermoed dat ik daarom niet naar mijn moeder durfde om getroost te worden. Waarschijnlijk helemaal verkeerd gedacht, maar ja… je bent kind en weet niet beter dan dat je ouders de wijsheid in pacht hebben.

Inzicht en heling komen samen

Gelukkig kon ik na ruim 50 jaar na een val van de keldertrap de oude pijn alsnog doorvoelen en de behoefte aan geborgenheid en troost aan mijn kleine ik geven. Zonder woorden, zonder vragen te stellen of goedbedoelde adviezen te geven. Door onvoorwaardelijk mijn armen voor haar uit te spreiden. Dankjewel lief lichaam met al je wijsheid, dat je mij dit hebt laten ervaren en zo wijs was om me te herinneren aan deze oude pijn. Zodat ik kon begrijpen wat ik destijds heb ervaren en daar liefdevol en in het nu op kon reageren. Het was een prachtige ervaring en heel erg helend!

Wanneer ik de taal van het lichaam invoel en verwoord, kan het haar wijsheid met je delen. Dan kunnen pijnlijke herinneringen en ervaringen worden getransformeerd. Lees over Heldervoelend Coachen.