Wat je tong je allemaal vertellen kan

  1. Home
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. Cursus
  6. /
  7. Wat je tong je...

De tong nader bekeken

De afsluitende cursusavond Ayurveda in het Dagelijks Leven & Yin yoga bracht een verdieping. Wat kan je tong je allemaal vertellen? De vorm ervan bijvoorbeeld geeft een indicatie van de meest dominante dosha in jouw geboorteconstitutie.

Een dunne, smalle tong verwijst naar Vata constitutie; een gemiddelde grootte naar Pitta; een dikke, ronde tong duidt op Kapha.

De tong als informatiepaneel van de organen

Ieders tong kan worden onderverdeeld in 3 zones. Het achterste deel, dat dichtbij de huig ligt, heeft een verbinding met typische Vata organen. Op het middelste deel vinden we punten die verwijzen naar de organen waar Kapha de scepter zwaait. Het voorste deel, inclusief de punt, geeft inzicht in de conditie van organen waar Pitta thuishoort.

Door regelmatig je tong te bestuderen kun je veranderingen gaan ontdekken in de conditie van de verschillende organen. Bijvoorbeeld wanneer je wilt observeren welk effect een andere voedingswijze heeft op je spijsvertering.

Kruiden en specerijen die de spijsvertering in balans brengen

Voor elke constitutie is een passend mengsel van kruiden en specerijen dat evenwicht brengt in de spijsvertering. Het is tenslotte belangrijk om agni – het spijsverteringsvuur – helder en krachtig te houden. Het kruidenmengsel wordt gedronken nadat het is opgelost in een kleine hoeveelheid warm water.

Elke cursist koos het mengsel dat bij de eigen constitutie past en dronk dit vooraf, tijdens of na het genieten van de verschillende lekkernijen. Niet alleen de samenstelling van het kruidenmengsel wisselt per constitutie, maar ook het meest passende moment waarop dit gedronken wordt. Zo is er voor ieder een passend – non alcoholisch – kruiden”bitter”.

Wat was het een fijne afsluitende cursusavond!

Het was gezellig, warm en geborgen. Er werd heerlijk gelachen, soms waren er tranen. Wij ervaren vooral verwondering en dankbaarheid voor wat de cursisten hebben opgepakt. De resultaten die zij uit eigen ervaring uit de yin lessen, ayurveda kennis en heldervoelend coachen hebben gehaald. Zij hebben de vruchten geplukt en nemen deze met zich mee de wereld in.
Zo zaaien zij weer verder, datgene wat gezaaid en geoogst wil worden.