1. Home
  2. /
  3. Ayurveda
  4. /
  5. Peulvruchten en granen, deel...

ZE DOEN HET GOED SAMEN!

Door in een maaltijd peulvruchten te combineren met granen wordt de eiwitkwaliteit van de maaltijd verhoogd. Juist door deze combinatie bevat je maaltijd een breder spectrum aan aminozuren, die de basiselementen zijn voor eiwitten.
Peulvruchten bevatten vooral de aminozuren lysine, leusine en arginine maar minder van methionine en cysteïne. Voor granen geldt het omgekeerde. Zo vullen ze elkaar mooi aan.

Deel 1: PEULVRUCHTEN

Bonen zijn samen met granen het hoofdbestanddeel voor veel gerechten ove de hele wereld.
De ayurveda gebruikt ze voor de opbouw en zuivering van het lichaam. Ze bevatten niet alleen weinig vet en veel vezels, maar ze bevatten ook aanzienlijke hoeveelheden eiwit, ijzer, B-vitaminen en mineralen.
Aangezien ze stikstof binden, onttrekken ze minder voedingsstoffen dan ze toevoegen aan de aarde. De stikstofbindende bacteriën in bonen kunnen per jaar per hectare landbouwgrond meer dan 100 kilo stikstof uit de atmosfeer halen en in bruikbare vorm aan het leven in de aarde bieden.
Het geheim van bonen is natuurlijk hun vertering. Begin je pas met bonenmaaltijden, dan is het goed om ze de eerste paar weken niet vaker dan een- of tweemaal per week op het menu te zetten.
De gemiddelde mens kan peulvruchten drie- tot viermaal per week eten. Voorwaarde is wel, dat hij eraan gewend is, zijn spijsvertering goed werkt en de bonen goed bereid zijn.

 

Mungbonen

Gespleten mungbonen zijn in India een van de populairste hoofdgerechten en worden in de ayurveda heel hoog ingeschat. Ze zijn lichter en gemakkelijker te verteren dan de meeste andere bonen en worden op ruime schaal benut voor genezende doeleinden, bijvoorbeeld in kitcheries en dals, die het herstel bevorderen en zuiverend werken. Het effect op het lichaam is ietwat verkoelend; Vata’s en Kapha’s kunnen deze werking eenvoudig neutraliseren met verwarmende kruiden als gember, zwarte peper, komijn en mosterdzaadjes. Voor Pitta zijn ze zó al goed, maar je kunt ze ook opdienen met de genoemde specerijen en een gezonde hoeveelheid korianderpoeder of -blaadjes.
Gespleten mungbonen worden ook wel verkocht als gele dal.

Hele mungbonen zijn lang niet zo makkelijk te verteren als de gespleten versie. Laat daarom de hele mungboontjes een nacht weken en spoel ze enkele malen goed schoon. Nog beter is het om de hele bonen te laten weken totdat ze beginnen te ontkiemen, na een dag of drie, vier. Je moet ze wel twee keer per dag in schoon water schoon spoelen. Zo verwijder je het kaf en heb je gespleten mungbonen.
Het is een uitstekende peulvrucht voor het hele jaar en met name voor de lente, zomer en herfst.

 

Zwarte linzen

Zwarte linzen (urad dal) bevorderen met name het herstel van Vata. Kleine hoeveelheden worden gegeten in de latere fase van herstel van een ziekte. Maar omdat ze zwaar zijn, is enige hulp voor de spijsverering noodzakelijk. Komijn en asafoetida zijn warm en windverdrijvend. Asafoetida wakkert bovendien het spijsverteringsvuur (agni) aan. Ook werkt het de ontwikkeling van parasitaire wormen in de dikke darm tegen. Een snufje asafoetida kan al aan het begin van de bereiding van bijna elke bonenschotel worden toegevoegd om het gerecht voor Vata verteerbaarder en evenwichtiger te maken.

 

Adukibonen

Adukibonen lijken op de kleine donkerrode kidney- of nierbonen. Ze zijn bekend vanwege het feit dat ze de functie van de bijnieren herstellen en de nieren energie geven. Voor Vata zijn ze lichter verteerbaar dan vele grotere bonen. Voor Pitta en Kapha vormen ze een heerlijk hoofdgerecht. Maar ze zijn van nature koud, droog en zwaar en daarom zijn ze het gemakkelijkst te verteren als geweekt, goed gekookt en met kruiden verwarmd zijn. Hiervoor zijn tamari en gember zeer geschikt en voor de smaak kun je nog uien en knoflook nemen.

 

Kidneybonen

De roodbruine kidneybonen zijn alleen voor Pitta’s, die zelfs op een dieet van bruine bonen en witte rijst gemakkelijk in leven kunnen blijven. Vata’s en Kapha’s kunnen kidneybonen eigenlijk niet aan zonder hete specerijen (à la Cajun).

 

 

Lees ook: Peulvruchten en granen, deel 2

Privacy Verklaring

Privacy Verklaring huisvanbewust-zijn.nl    -    Privacyverklaring v.01

Deze privacyverklaring heeft betrekking op de Huis van Bewust-Zijn website. We leggen hierin uit hoe we omgaan met de persoonlijke gegevens die we verzamelen als je gebruikmaakt van de website.

Wat voor data verzamelen we?
Je naam en e-mailadres wordt opgeslagen als je met ons contact opneemt.
Je voornaam en e-mail adres worden ook verzameld als je je aanmeldt voor Nieuws & Tips. Elke keer dat je de website bezoekt via een browser of mobiele applicatie worden er automatisch logs gegenereerd. Deze serverlogs kunnen informatie bevatten zoals het request, IP-adres en browsertype.

Wat doen we met jouw gegevens?
Je e-mailadres, naam en telefoonnummer: dit gebruiken we alleen om je een antwoord te kunnen sturen en voor de benodigde administratie, bijvoorbeeld voor het versturen van een factuur.
De serverlogs: deze gebruiken we alleen om te kunnen debuggen als er problemen zijn met de website. We koppelen deze automatisch gegenereerde gegevens niet aan andere persoonlijk identificeerbare gegevens zoals je e-mailadres.

We delen geen informatie met derde partijen.

Waar slaan we je gegevens op?
Op onze servers in Nederland.

Hoe lang bewaren we je gegevens?
Niet langer dan nodig is.

Toegang tot je informatie en wijzigingen
Je hebt het recht om een kopie op te vragen van de gegevens die we van je hebben. Mocht je een kopie willen, stuur dan een e-mail naar info@huisvanbewust-zijn.nl.

We willen ervoor zorgen dat je persoonlijke gegevens kloppen en up-to-date zijn. Je kunt ons vragen om die gegevens aan te passen of te verwijderen als je het idee hebt dat ze onjuist zijn.

Cookies
Cookies zijn kleine tekstbestanden die geplaatst worden op je computer om informatie op te slaan over je bezoek aan de website. Deze informatie kan gebruikt worden om het gebruik van bezoekers te volgen en om statistische rapportages over een website te maken. Voor meer informatie zie: www.aboutcookies.org of www.allaboutcookies.org.

Je kunt je browser zo instellen dat deze geen cookies accepteert. Op de websites hierboven staat uitgelegd hoe je dat doet.
We gebruiken alleen Google Analytics cookies. Dit zijn third party cookies die worden gebruikt om informatie te verzamelen over hoe bezoekers onze site gebruiken. Deze informatie helpt ons om onze website te verbeteren. We hebben een overeenkomst met Google waar in staat dat alle informatie op anonieme wijze wordt verzameld. Het laatste octet van het IP adres wordt gemaskeerd en de gegevens worden niet gedeeld.

We gebruiken geen andere diensten van Google. Opt-out van Google Analytics is mogelijk door de Google Analytics Opt-Out Browser Add-on te installeren via deze link.

Links naar andere websites
We zijn niet verantwoordelijk voor wat andere websites of services waar wij heen linken doen, inclusief de daarin opgenomen informatie of inhoud. Houd er rekening mee dat onze privacyverklaring niet van toepassing is op websites of diensten van derden. Op onze website staan links naar LinkedIn, Facebook en QTouch Trainingen (Quantum-Touch en Quantum- Allergy).

Wijzigingen op onze privacyverklaring
We herzien onze privacyverklaring regelmatig en updates zullen op deze website geplaatst worden. Deze privacyverklaring is voor het laatst bijgewerkt op 16 mei 2018.

Contact opnemen
Neem contact met ons op als je vragen hebt over onze privacyverklaring of gegevens die wij over je hebben. Dat kan door middel van een e-mail naar info@huisvanbewust-zijn.nl.