AMA ofwel spijsverteringsslakken
Ama zijn de niet of niet voldoende verteerde voedselresten die in het lichaam achterblijven na onvolledige “verbranding” van het voedsel dat wij eten. Het lichaam zal deze resten ergens in de weefsels – zoals de darmen – moeten opslaan. Op den duur stapelen deze stoffen zich steeds meer op.
Bijna iedereen heeft wel afvalstoffen die na de spijsvertering achterblijven. Ons huidige voedings- en leefpatroon bevat zoveel elementen die ons spijsverteringssysteem ontregelen, dat er bijna altijd wel voedselresten onverteerd blijven. Denk aan het eten van vlees en vis, het gebruik van alcohol of een van de vele suikerrijke producten. Of de manier waarop we leven: gejaagd, gehaast, met weinig tijd om rustig te eten. We gaan laat naar bed, staan vroeg op en rennen dan het huis uit om ons naar het werk te haasten. Geen levensstijl die ons lichaam gemakkelijk in balans brengt!
De mate waarin je last hebt van afvalstoffen kan echter verschillen. De een heeft nu eenmaal een andere levensstijl dan de ander. De ene levensstijl is ook meer vervuilend dan de andere. Heb je echter veel last van opgeslagen afvalstoffen, dan merk je dat meestal wel. Je voelt je moe, hebt weinig energie en ook weinig eetlust, kunt niet meer goed (na)denken. In extremere gevallen krijg je nog veel meer klachten.
Een aantal – herkenbare? – symptomen van ama
GOED NIEUWS!
Gelukkig zijn er effectieve manieren om de reeds ontstane Ama (ballast) af te voeren!
Daarnaast is het belangrijk om het ontstaan en de opslag ervan voortaan te voorkomen.
Een manier om ama te verlagen ligt bij de bron van het ontstaan ervan:
AGNI, OFWEL HET SPIJSVERTERINGSVUUR, OPTIMALISEREN!
Effectieve tips hiervoor zijn:
- Eet alleen wanneer je honger hebt en niet wanneer je geen honger hebt
- Eet niet (te) veel
- Ga zittend eten, zonder afleiding van telefoon, sociale media, krant of tv
- Eet rustig en proef bewust wat je eet
- Drink kleine slokjes heet water gedurende de dag / de maaltijd; dit kun je eventueel aanmaken met wat geraspte gemberwortel
- Gebruik kruiden die de werking van Agni stimuleren: (verse) koriander, gember, westerse kruiden als tijm, basilicum, rozemarijn etc.
- Maak van je lunch je hoofdmaaltijd en je avondmaal ondergeschikt aan je lunch
- Vermijd voedselcombinaties die voor Agni te belastend zijn:
– combineer vers fruit niet met andere voedingsmiddelen maar eet het apart
– beperk je tot het eten van 1, maximaal 2 soorten eiwit in één maaltijd; dus liever niet meer combinaties van eiwitten zoals een hartige taart met daarin zowel melk, eieren, kaas en/of vlees. Eiwitten zijn complexe structuren die meer tijd en inspanning van het spijsverteringssysteem vergen om “uit elkaar gehaald” te worden
– vermijd altijd combinaties van vis en zuivel in één maaltijd - Probeer vooral op zoek te gaan naar voeding die zijn vitale kracht (prana) nog heeft
- Kies liever verse en onbewerkte producten dan diepvries- of kant en klare producten
- Gebruik liever roomboter, olie of ghee (geklaarde boter) dan margarine
Voedingsadvies op maat
Met een voedingsadvies op maat krijg je een beter inzicht in het karakter van je spijsvertering.
Dan wordt ook duidelijk welke voeding en leefstijl bij jouw lichaam passen. Zodat het beter aansluit bij je eigen natuur.