1. Home
  2. /
  3. Ayurveda
  4. /
  5. Het temperament van je...

Het belang van een goede spijsvertering

Ayurveda gaat uit van het standpunt dat vele, zo niet alle, ziekten voortkomen uit een onevenwichtig functionerend spijsverteringssysteem. Wanneer we weten hoe we het beste omgaan met ons verteringssysteem en deze inzichten in de praktijk brengen, zullen we:

  • op korte termijn een verbetering van onze vitaliteit ervaren;
  • op langere termijn het ontstaan van ziekten, die voortkomen uit het spijsverteringssysteem, kunnen afremmen of zelfs voorkomen

Agni

In de Ayurveda wordt het spijsverteringsvuur Agni genoemd.

Onze spijsvertering kunnen we vergelijken met een kachel, althans met de wijze waarop deze brandt. Het is belangrijk dat er een goed vuur in de kachel kan branden. Voor de beste energie opbrengst is het belangrijk dat we de juiste brandstof voor ons type kachel kiezen. 

Bij een houtkachel bijvoorbeeld, kiezen we het juiste soort en formaat brandhout. Wordt het verkeerde hout, nat hout of teveel hout op het vuur gelegd dan zal de vlam snel doven en er rook in de kachel ontstaan. De kachel zal geen of onvoldoende energie (warmte) kunnen leveren en er zullen stukken onvolledig verbrand hout (slakken) in de kachel achterblijven. Ook kan het rookkanaal langzaamaan verstopt raken doordat niet volledig verbrande resten aan de wanden vastkoeken.

Met andere woorden: wanneer het voedsel dat je eet niet past bij je spijsvertering, zal het niet goed verteerd  worden. Daardoor kunnen voedingsstoffen niet (voldoende) worden opgenomen. Als gevolg daarvan kan een tekort aan vitale voedingsstoffen ontstaan. En slakken in de vorm van niet volledig verteerde voedselresten.

Onze Agni – ons spijsverteringsvuur – kan zowel verzwakt zijn als te krachtig branden

Een aantal voorbeelden van klachten die uit beide disbalansen kunnen ontstaan, met andere woorden: wanneer Agni te krachtig is of juist te zwak:

Wanneer is Agni in balans?

Er is sprake van een gebalanceerde spijsvertering – een teken van hoge mate van gezondheid – wanneer voedingsstoffen over het algemeen zonder problemen worden verteerd en opgenomen in de lichaamsweefsels. 

Zoals je uit de uitleg hierboven misschien al hebt kunnen opmaken, komt een dergelijke gebalanceerde spijsvertering minder vaak voor omdat de meeste mensen niet in balans zijn.

We kunnen zelfs stellen dat bij elke dosha (lichaamstype) een dergelijke onbalans zich op een heel specifieke manier uit.

De 3 dosha’s en de kenmerken van hun Agni : het karakter van de spijsvertering

Wat gebeurt er als je spijsvertering niet optimaal werkt?

Je leest hierover in het artikel over Ama ofwel spijsverteringsslakken.