1. Home
 2. /
 3. Ayurveda
 4. /
 5. Spijsvertering, het duurt langer...

Heb je je wel eens afgevraagd hoe lang je spijsvertering duurt? Dat is langer dan je denkt!

In onderstaand overzicht staan verschillende voedselcategorieën en hun verteringstijd:

Tabel voedsel en verteringstijd

De impact van vlees op de vertering

Uit het overzicht blijkt dat elke voedselcategorie meer tijd nodig heeft om verteerd te worden wanneer iemand (rood) vlees eet. Zelfs fruit, dat toch het lichtst verteerbare voedsel is. Niet alleen is vlees de zwaarste categorie om te verteren, het vertraagt de gehele spijsvertering. Ook dat van relatief lichter voedsel.

Dan maar alleen lichte voeding?

Een voedingspatroon op basis van (uitsluitend) vloeibare en lichtst verteerbare voeding als fruit heeft beslist ook nadelen! Over het algemeen zullen diëten op basis van vloeibare voeding op de lange termijn tot problemen leiden, evenals diëten op basis van fruit.

Het idee achter deze diëten op basis van “lichte” voeding is om gewicht te verliezen of om spijsverteringsproblemen te verhelpen. Maar: een “lichter” dieet zal het lichaam minder voeden, waardoor er – vroeger of later – tekorten gaan ontstaan.

Wanneer voeding niet of niet volledig kan worden verteerd

Voor alle spijsverteringstypes geldt, dat de volgorde van het voedsel wat je eet ertoe doet. Wanneer je eerst “licht” voedsel eet, dan zal dat het lichaam ondersteunen omdat dit voedsel als eerste verteerd wordt. Eet je “zwaar” voedsel als eerste, dan zal al het voedsel dat je daarna eet in je lichaam fermenteren en/of bederven, omdat “licht”voedsel een kortere verteringstijd heeft. Dit veroorzaakt toxines in het lichaam, wat een breed scala aan klachten veroorzaakt. Denk daarbij aan:

 • een vol gevoel
 • beslag op de tong
 • gebrek aan energie, je voelt je zwaar
 • vaal en dof uitziende ogen en huid
 • je kunt niet meer helder denken
 • zwaarmoedig en depressief voelen

In het overzicht zijn geen bewerkte producten opgenomen. Ze zijn niet vers en bevatten – met alle toevoegingen en bewerkingen – weinig tot geen vitale levensenergie. Je zou ze daarom liever vermijden. Ook bewerkte producten zijn niet voedzaam maar juist belastend.

Hoe wordt voeding een lust in plaats van last

Om je verteringsvermogen te verbeteren zou je het beste voedsel kunnen eten dat minder dan 24 uur nodig heeft om te verteren. Waarbij het goed is te weten dat alle voedsel dat diepgevroren is geweest, nog eens 6 tot 12 uur extra nodig heeft. Dit aantal uren moet dus worden opgeteld bij bovengenoemde termijnen.

Des te groter het aandeel volle granen en groenten is ten opzichte van rood vlees, gevogelte, vis en melkproducten, des te minder tijd het lichaam nodig heeft om deze producten te verteren. 

Des te minder volle granen, groenten en fruit worden gegeten, des te meer tijd het zware voedsel nodig heeft om te verteren.

Om de vertering en opname van voedsel te stimuleren en op natuurlijke wijze vet te verbranden, zou je:

 • voedsel moeten eten waarvoor het lichaam minder tijd nodig heeft om het te verteren
 • kruiden en specerijen moeten gebruiken die de spijsvertering versterken

Een voedzaam en licht verteerbaar gerecht is bijvoorbeeld kitcherie.