Dhanvantari mantra, gezondheid en bewustzijn

Kennismaking

Tijdens de marma opleiding, die ik in 2019 volgde, maakte ik kennis met Lord Dhanvantari. Niet alleen met zijn betekenis maar ook met het zingen van de Dhanvantari mantra voorafgaand aan het geven van een marma behandeling. Enkele cliënten vertelden mij: de behandeling start op het moment dat jij de mantra zingt (dit is voor hen voelbaar).

Wie is Dhanvantari

Lord Dhanvantari wordt beschouwd als de God van Ayurveda. Daarom neemt hij bij alle vaidya’s  (Ayurvedische artsen) een belangrijke plaats in. Er zijn specifieke mantra’s waarin Dhanvantari gevraagd en geprezen wordt om zijn aanwezigheid en kracht bij de behandeling van ziekten. Zelf ben ik geen arts, laat dat duidelijk zijn, maar ik voel me gesteund door de grote wijsheid en helingskracht van Lord Dhanvantari en Ayurveda.

Afbeelding

Lord DhanvantariOp een afbeelding zien we Dhanvantari meestal met vier handen waarin hij een hoornschelp, een chakra, een bloedzuiger en een pot met verjongende nectar vasthoudt. Dit laatste betreft de plant Guduchi. Deze wordt zó gewaardeerd door zijn heilzame effecten, dat de plant in Ayurveda de bijnaam ‘Amrita’ of ‘Goddelijke nectar’ heeft. 

 

 

Mantra: klank, betekenis en intentie

Voorafgaand aan elke marma behandeling zing ik een Dhanvantari mantra. Verschillende cliënten vertelden mij hun ervaring: dat het horen van de mantra hen al rust in het hoofd geeft en dat de marma behandeling in feite dan al start. Klik op het driehoekje links in de balk (tijdsaanduiding 00.00 rechts verandert dan in 01:00) en beluister de Dhanvantari mantra:

Toeval?

Vele jaren geleden lieten wij een toegangspoort ontwerpen en maken door een siersmederij. Op een mooie stralende zomerdag maakte ik een foto van een detail van de poort. Het “toeval” viel mij – bij het schrijven van dit artikel – ineens op. In de toegangspoort is een bloemmotief opgenomen, met grote gelijkenis met een lotusbloem.

Lotusbloem poort entree