Verdiepingsles “Kennismaking met Ayurveda”

 1. Home
 2. /
 3. Blog
 4. /
 5. Cursus
 6. /
 7. Verdiepingsles “Kennismaking met Ayurveda”

Wat jammer dat het alweer voorbij is!

Dit was in april de reactie van de cursisten aan het eind van de 2-daagse cursus “Kennismaking met Ayurveda”. Er was duidelijk behoefte aan een verdere verdieping. En dan het liefst weer als groepje. Zij kenden elkaar daarvoor nog niet, maar het voelde intussen zo vertrouwd…
Aan deze wens is gehoor gegeven. En wat hebben we het getroffen: op een mooie zomerse dag buiten onder een grote parasol.

Een terugblik

Gestart werd met een terugblik op de ervaringen gedurende de afgelopen 2 maanden. Wat mooi om te horen dat in betrekkelijk korte tijd al wat inzichten zijn toegepast en nu al vanzelfsprekend zijn. Zoals gerechten eten op de dag van bereiding, omdat de vitale kracht ervan (prana) afneemt wanneer je het pas de volgende dag (of later) eet. Of die keer dat uit tijdnood klant-en-klare tomatensaus werd gekocht. Hoe die saus totaal niet smaakte; véél te zoet en niet die lekkere smaak van zelfgemaakte saus van “echte” tomaten! Dit zijn maar enkele voorbeelden.

Wat vandaag op tafel kwam

Vanzelfsprekend was er keuze uit verschillende soorten kruidenthee, waaronder verse munt en koriander-venkel-komijn thee.
Met als lunch couscoussalade en dadel-amandel truffels als “toetje”.

xxxxxxxxxxxxxxxxxx

In deze les werd dieper ingegaan op de verschillende cycli waarmee iedereen te maken krijgt: de uren van ieder etmaal, seizoenen van elk jaar en opeenvolgende fasen in het leven. Welke kenmerken maken iedere fase bijzonder en hoe worden we er door beïnvloed? Dat laatste verschilt van mens tot mens. Wanneer het stormt wil de één bijvoorbeeld het liefst naar het strand terwijl een ander dan juist binnen blijft en de rust opzoekt.

Juist omdat ieder mens op haar of zijn eigen wijze op verschillende omstandigheden reageert kwamen daarna de drie dosha’s Vata, Pitta en Kapha aan bod:

 • de kwaliteiten van Vata, Pitta en Kapha
 • specifieke factoren waardoor Vata, Pitta of Kapha dosha verstoord raakt
 • de klachten die hieruit kunnen ontstaan
 • hoe je deze verstoringen het beste kunt voorkomen of verminderen

Tenslotte werd de lesmap aangevuld met smakelijke Tridosha recepten. Dit zijn gerechten die vriendelijk zijn voor alle drie de dosha’s.

Ben je al (wat) bekend met Ayurveda en heb je ook zin in zo’n fijne verdiepingsles? Laat het weten, dan wordt je geïnformeerd zodra er een planning bekend is!