Dinacharya – dagelijkse routine

  1. Home
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. Cursus
  6. /
  7. Dinacharya – dagelijkse routine

Onze gewoonten

Tijdens de 5e cursusavond kwam Dinacharya ofwel dagelijkse routine aan bod.
Hoe start jij je dag? Ongetwijfeld zit er een vorm van routine in, of op z’n minst een bepaalde volgorde. Zoals bijvoorbeeld:
toilet bezoek, tandenpoetsen, douchen, aankleden en klaar om de deur uit te gaan, met of zonder ontbijt. Of een variant daarop.
En waarschijnlijk gebeurt dat (bijna) allemaal op de automatische piloot.

Kan het ook anders?

Wanneer je wat meer tijd voor je start neemt, zet je bewuster de toon van de dag neer. Denk bijvoorbeeld aan het doen van rekoefeningen en bewuste, diepe ademhalingen. Het drinken van een glas warm water, eventueel met wat druppels citroensap. Voldoende tijd nemen voor een bezoek aan het toilet. Na het tandenpoetsen je tong schrapen om eventueel het beslag, dat in de nacht is ontstaan, te verwijderen. Je lichaam masseren met een warme olie en daarna wat rustige yogahoudingen doen. Tot slot een douche nemen en de huid lichtjes droogdeppen. Maak vervolgens je ontbijt klaar en geniet ervan, zittend aan tafel. Zo begin je je dag met intentie en ondersteun je het natuurlijke ritme van je lichaam. Wat zou jij graag willen opnemen in je dagelijkse routine?

En verder?

Vanzelfsprekend was er ook aandacht voor de inwendige mens. Deze avond maakten de cursisten kennis met Turkse linzenkofta’s en hummus van mungbonen. Beide recepten komen uit Het Kleine Ayurveda Kookboek van Liese van Dam (verkrijgbaar bij Huis van Bewust-Zijn).