Waarom Yoga?

  1. Home
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. Yoga
  6. /
  7. Waarom Yoga?

Bewustzijn zit van binnen. Het doel van yoga is om ons naar binnen, naar het bewustzijn te bewegen. Om uitdrukking te geven aan het leven is het van belang het innerlijk bewustzijn te ontwikkelen. Het bewustzijn is subtiel, verfijnd, en de wereld is grofstoffelijk.

Van grof naar subtiel

Bij het beoefenen van yoga is het de bedoeling om van grof naar subtiel te bewegen. Wanneer yoga zich alleen richt op de grove buitenwereld, op het fysieke element, wordt aan de essentie voorbijgegaan.

Het zou daarom een misverstand zijn, wanneer we yoga als sportbeoefening zien. Het gaat dus niet om het leveren van een prestatie. Of zoveel mogelijk verschillende houdingen in een uur “doen”.

Yin yoga

Bij yin yoga bijvoorbeeld wordt je uitgenodigd om te voelen, in zittende en liggende houdingen gedurende 3-5 minuten. Je bereikt daarmee het (vastzittende) bindweefsel dat overal in je lichaam zit. Om waar te nemen hoe het lichaam voelt in een houding. Zonder te zoeken naar verbetering of verder kunnen reiken dan de vorige keer. Dan wordt het lichaam niet in de houding geduwd, maar volg je met je aandacht eerder welke ruimte je in je lichaam ervaart. Zo komt je geest tot rust, kan het zenuwstelsel zich balanceren. Los van verwachtingen of teleurstellingen.

Lichaamsgeheugen

Juist in het bindweefsel worden emoties uit eerder opgedane ervaringen opgeslagen. Als pakketjes geheugen liggen ze daar. Wat zou het je brengen als je deze herinneringen zonder weerstand kunt ont-moeten? Er niet meer omheen bewegen en uit de weg gaan?

Wanneer de geest rustig is en het lichaam zonder oordeel wordt waargenomen zal compassie en vrede worden ervaren.

Yogalessen die onderdeel zijn van de workshops en cursussen van Huis van Bewust-Zijn worden gegeven door gastdocenten.