Cursus


Ayurveda in het Dagelijks Leven & Yin Yoga

Passende voeding en leefstijl zijn de pilaren van een goede gezondheid. In deze cursus van 6 avonden komen de kracht van
Yin Yoga, Ayurveda en Heldervoelend coachen samen. Dit zijn de 3 facetten van Huis van Bewust-Zijn.

Je maakt kennis met het karakter – het “temperament” – van je spijsverteringsstelsel. Hierdoor krijg je begrip voor de manier waarop jij reageert op alles wat je in het dagelijks leven tegenkomt. Van voeding en vrijetijdsbesteding tot werk en (sociale) ontmoetingen.

Door de opbouw van deze cursus komen lichaam, geest en gevoelens volledig aan bod. Een zeer krachtige methode voor bewustwording en persoonlijke transformatie!

Cursusopbouw

Elk cursusblok bestaat uit 6 avonden, telkens met een tussenpoos van 2 weken. Dit geeft je de gelegenheid om praktisch met de lesstof aan de slag te gaan. Je gaat de nieuwe inzichten in het dagelijks leven toepassen. Dit is de beste manier om de positieve effecten ervan op je gezondheid en welbevinden te ervaren.

Lesmateriaal

De lesmap bevat informatie over de oorsprong en uitgangspunten van Ayurveda, en de filosofie waaruit Ayurveda en Yoga voortkomen.
De onderwerpen die daarna aan bod komen zijn:
– de 5 elementen: water, aarde, vuur, lucht en ether (ook wel ruimte genoemd)
– de 3 dosha’s: Vata, Pitta en Kapha
– de 6 smaken: zoet, zuur, zout, scherp, bitter en wrang
– geboorteconstitutie (Prakruti) en huidige constitutie (Vakruti)
– het spijsverteringsvuur (Agni) en de slakken die in het lichaam ontstaan (Ama) en tot klachten leiden
– de verschillende cycli van het leven, van elk kalenderjaar en ieder etmaal
– voeding- en leefstijl die passen bij het seizoen waarin de cursus wordt gegeven (het thema)

Tenslotte bevat de map eenvoudige én smakelijke recepten. Deze nodigen je uit om te gaan experimenteren met nieuwe gerechten en andere smaken.

De teksten in de lesmap zijn eenvoudig en beknopt. Met daartussen telkens afbeeldingen die de theorie samenvatten. Hierdoor heb je in één oogopslag een overzicht van het behandelde onderwerp. Een voorbeeld:

Vata seizoen

In het cursusblok dat in het najaar wordt gegeven gaan we dieper in op de invloeden van herfst en vroege winter, het zogenaamde Vata seizoen. Hoe jij, komende vanuit de warme zomer, op dit koele en veranderlijke seizoen reageert. In deze periode wordt je uitgenodigd, soms zelfs uitgedaagd, om keuzes te maken. Zonder in de veelheid van mogelijkheden het spoor bijster te raken. De lesstof helpt hierin je weg te vinden. Hoe je daarbij het beste voor jezelf kunt zorgen, je balans kunt herstellen en behouden.

Yin Yoga

De yin yogahoudingen helpen je om de opgedane inzichten – op jouw eigen wijze – op te nemen en te “verteren”. Elke avond brengt nieuwe houdingen en inzichten met zich mee.

Heldervoelend coachen

Voor elke cursist is er verspreid over de 6 avonden 3x een heldervoelend consult. Hierin komen je persoonlijke inzichten vanuit de lesstof en de yin yogahoudingen nog duidelijker naar voren.

Praktische informatie

Elke cursus inclusief verse kruidenthee, gezonde snacks, lesmateriaal en  heldervoelend consult.
In verband met de persoonlijke begeleiding bestaat de groep uit maximaal 10 deelnemers.

Zodra een datum van een volgende cursus bekend is, zal deze geplaatst worden op de pagina Agenda.